Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

w lokalnym sklepie z kotłami koszt 25zł+ 5 minut pracy z jego podłączeniem a potem wiesz przynajmniej co się w kotle dzieje orientacyjnie.

'nie jest prawdą że odśłonięcie przesłony powoduje spieki- wszystko zależy od ilości dostarczonego powietrza oraz spiekalności opału- kup czeski eko i możesz huragan zrobić w kotle a spieków nie ujrzysz.

szerokość szpary na wentylatorze to nie wszystko. nusi byc dobrana odpowiednio ilość opału czas jego spalania i ilość powietrza aby proces przebiegał sprawnie inaczej albo spieki albo niespalony węgiel w popielniku

Opublikowano

widziałem na jednym z postów ze też masz pomarańczowy piec z termo techa więc podejrzewam ze też go kupiłeś w castoramie? Sterownik tęż miałeś ten st 37C czyli taki co wkładali na piece marketowe? wyczytałem że mam 100mk domu to tyle co ja. Powec mi jeszcze ile spalasz groszku na ogrzanie 100 mk domu teraz przy tych temperaturach i puźniej jak na minusie? 3 tyny na zimę Ci wystarczy? Proro tych pytać ale prosze zrozum moją dociekliwość. Zeszłej zimy od 15 listopada do połowy kwietnia spaliłem 5,5 ton ekogroszku dom jest z porotermu i 20cm steropianu + 20cm wełna na podaszu.. Fakt że pierwszy rok mieszkałem i dom się musiał wygrzać ale w tym roku coś chce z tym zrobić a widzę że mamy takie same kociołki i podobną powierzchnię do ogrzania. prubowałem na różnych forach i wszędzie inaczej a widzę że Ty się znasz na rzeczy, a przynajmniej dobrze rozmieniłeś ten kociołek:) A powiedz mi jeszcze czemu zmieniłeś sterownik?

Opublikowano

jak kupowałem to był dostępny z modelem ST80- obsługa tylko jednej pompy (CO)

postanowiłem zmienić bo grzejąc wodę w kociołku do 60st miałem równiez tyle w bojlerze a przy małych dzieciach groźba poparzenia. więc do obsługi 2 pomp potrzebowałem innego stera. padło na ST37 bo mi TECH przypadł do gustu. obecnie dla jednego z producentów prowadzę długofalowy test Cobry.

dokładnie mój domek ma 142m2 mierzone po podłogach łącznie z nieogrzewaną kotłownią(14m2).ściana pustak-5cm pustka powietrzna-cegła=50cm- ocieplony 10cm styro i 20-25cm wełny na podłodze nieużytkowego poddasza. dom stary z połowy lat 80-ych

w zeszłym roku spaliłem 3400kg eko

teraz mam mocno przerobiony palnik i liczę że będą oszczędności jeszcze jakieś z tego.

pierwszy sezon po wprowadzeniu się gdy dom był nieocieplony spaliłem 5,5tony i 2m3 drewna w kominku- teraz kominek nieużywany- nie ma potrzeby(dodatkowo awaria)

dokładnie nie powiem Ci teraz ile w jakim miesiącu bo dane w domu a ja w fabryce

Opublikowano

po podłogach też mam w granicach 150 m. własnie też myślałem nad tą cobrą. Kolega kupił piec z takim sterownikiem i fajnie mu to działa. Mi obecnie pali około 15kg ekogroszku na dobe ale i na zewnątrz jest 10 na plusie. Masz zawór czterodrogowy? Ja go nie mam i myślałem czy zamontowanie jego coś pomoże w zmniejszeniu spalania? Jeszcze mam pytanie czy używasz sterownika pokojowego albo termostatów na grzejnikach?

Opublikowano

mam termostaty, termostat pokojowy i obieg kotłowy do dogrzania powrotu. moja instalacja przebija grawitacyjnie więc jak mi nawet sterownik pompę CO wyłączy to kalafiory lekko ciepłe są.

obecnie (od wczoraj) Cobra chodzi w trybie dwustanowym na mocy maksymalnej. chcę zobaczyć czy nie będzie mniejszego zużycia przy tak małym odbiorze . jak będę w domu to sprawdzę ile dokładnie wychodzi ale nie będzie to miarodajne ponieważ wciąż palnik modyfikuje i sporo idzie na ponowne rozpalanie kotła co drugi lub co trzeci dzień.

do tego czasem zaskakuje czymś sterownik żeby wychwycić błędy jego lub moje i układ nie jest do końca stabilny.

 

niska moc to niższa sprawność więc i zużycie może być ciut wyższe choć może się wydawać że powinien palić mniej- wszystjko zależy od regulacji układu. zacznij od termometru w czopuch - spaliny powiedzą coś o procesie spalania. ten kociołek ma moim zdaniem słabo rozwiązany wymiennik i należałoby tam wsadzić zawirowywacze żeby mu sprawność trochę podnieść

Opublikowano

myślałem o takim termometrze ale on kosztuje około 100zł na allegro + przesyłka.

Co masz na myśli mówiąc o wymiennikach i zawirowaczach?

A deflektor warto w tym kociołku montować?

Opublikowano

termometr kosztuje 25zł w Twoim lokalnym sklepie z akcesoriami hydraulicznymi. tyle zapłaciłem za swój. nie musisz przepłacać.

wymiennik to część kotła w której znajduje się woda i odbywa się wymiana pomiędzy ciepłem ze spalin a rzeczonym płynem.

zawirowywacze to ustrojstwo powodujące zaburzenia ruchu spalin zmiany kierunku i ich przyspieszenie co poprawia sprawność wymiany.

deflektor wręcz trzeba chociaż producent twierdzi że do tego modelu nie trzeba- trzeba- lepsze dopalenie spalin i wyższa sprawność procesu.

koszt 70zł około - powiesisz na sztabach rusztu awaryjnego - jeśli je dostałeś w komplecie

Opublikowano

to go podwieś tuż pod rusztem. - już mi się modele kotłów plączą i myślałem że masz ECO jak ja a nie ECO DUO

tutaj kolega zrobił tak w kociołku tego samego producenta tylko inny model- poprawa jest i to spora.

kombinuj

 

https://forum.info-ogrzewanie.pl/topic/11043-krs-tech-aqua-duo-15-kw/

 

jeszcze słowo o sterowniku- nie dają go tylko do modeli marketowych- dają do większości, korzysta z nich również defro, krzaczek i kilku innych producentów kotłów. to dobry choć mało rozbudowany sterownik. możesz napisać do TECHA z pytaniem ile potrwa aktualizacja oprogramowania w wersji pełnej- tam jest i pokojówka i sterowanie tygodniowe, możliwość podpięcia modułu GSM. i ile to będzie kosztować.

chociaż uważam że i bez tego można go dość dobrze ustawić i dobrze prowadzić proces spalania. dobrze dobrany program nadmuchu da płynną regulację "wiatru" i będzie można spokojnie całą zimę bez problemów palić

Opublikowano

panowie czy możenie mi powiedzieć co trzeba zmienić w ustawieniach bo mam taki problem.

Mam ustawienia

5s podawanie,

przerwa 50s,

nawiew na 3 z 10 dostępnych,

nawiew dmuchawy przysłonięty tak że tylko 2 cm wolnego wlotu powietrza

efekty są takie że nie może dojść do zadanej temperatury 50 C a przy tym robją się spieki.

Co zmieniać bo już sił mi brakuje...

Opublikowano

ustaw tak:

podawanie 5sek

przerwa podawania 30sek

nadmuch 4 bieg, klapka jak jest - 2cm szczelina

obserwuj

jak spieka skróć przerwę o 2-3 sekundy i znów obserwuj

jak niedopala zwiększ szczelinę do 3-4cm i obserwuj - jeśli nadal niedopala podnieś nadmuch o 1 bieg i wróć z klapką do szczeliny 2cm

pisz o efektach

 

PS obserwacja ma polegać na pozostawienu kotła samemu sobie aby pracował przez kilka godzin- musi "przetrawić" nowe ustawienia potem zaglądasz i dokonujesz ewentualnych korekt i znów kilka godzin spokoju

Opublikowano

Witam !

Chciałam sie przyłaczyc do dyskusji

Mam ten piec eko- tech 19 kw ( kupiony w 2009 roku ale grzał dopiero w 2011 roku - nieocieplony dom tylko po to żeby wodna nie zamarzła w rurkach dopiero w tym sezonie zaczynam normalne grzanie) i dzięki temu forum udało mi się go ustawić w miarę dobrze z tym ,ze wystąpiły problemy. Najpierw z alarmem e3 wyskakuje mi nawet przy zadanej temperaturze na piecu 47C. Jak czujnik mąż wyciągnął to piec normalnie pracował no ale nie mogę go przecież tak zostawiać bo jeżeli rzeczywiście się coś zapali w tym podajniku to będzie katastrofa. Teraz jak jesteśmy w domu to możemy sobie tak kombinować ale jak piec będzie chodził pod nasza nieobecność to nie ma takiej możliwości żeby czujniki wyłanczać. Jeszcze jeden mam problem , że robią się spieki nie twarde raczej takie które da sie w rękach rozgnieść ale jak czytałam to ma być popiół po spaleniu a ja mam popcorn.

Moje ustawienia to

nadmuch - 2

histeresa 2

czas podawania - 10

czas przerwy w podawaniu 40

przedmuch 11 minut

przesłona w 80 % zakryta

piec wytrzymuje 14-20 minut

a pracuje do osiągnięcia temperatrury 47 C ok 8-10 minut.

węgiel pieklorz.

Czy może mi ktoś pomóc?

pozdrawiam

Opublikowano (edytowane)

robkoms2

 

a dlaczego???

wraz ze wzrostem mocy rośnie sprawność kociołka więc niekoniecznie. tylko to nie jest zależne jedynie od mocy kotła- jest wiele zmiennych wpływających na poziom zużycia opału, moc kotła jest tylko jednym z czynników.

ustaw parametry, dopasuj ilość powietrza tak aby mieć przyzwoitej jakości i w przyzwoitej ilosci popiół i resztę ignoruj

Edytowane przez TIMON120777
Opublikowano

Witam !

Chciałam sie przyłaczyc do dyskusji

Mam ten piec eko- tech 19 kw ( kupiony w 2009 roku ale grzał dopiero w 2011 roku - nieocieplony dom tylko po to żeby wodna nie zamarzła w rurkach dopiero w tym sezonie zaczynam normalne grzanie) i dzięki temu forum udało mi się go ustawić w miarę dobrze z tym ,ze wystąpiły problemy. Najpierw z alarmem e3 wyskakuje mi nawet przy zadanej temperaturze na piecu 47C. Jak czujnik mąż wyciągnął to piec normalnie pracował no ale nie mogę go przecież tak zostawiać bo jeżeli rzeczywiście się coś zapali w tym podajniku to będzie katastrofa. Teraz jak jesteśmy w domu to możemy sobie tak kombinować ale jak piec będzie chodził pod nasza nieobecność to nie ma takiej możliwości żeby czujniki wyłanczać. Jeszcze jeden mam problem , że robią się spieki nie twarde raczej takie które da sie w rękach rozgnieść ale jak czytałam to ma być popiół po spaleniu a ja mam popcorn.

Moje ustawienia to

nadmuch - 2

histeresa 2

czas podawania - 10

czas przerwy w podawaniu 40

przedmuch 11 minut

przesłona w 80 % zakryta

piec wytrzymuje 14-20 minut

a pracuje do osiągnięcia temperatrury 47 C ok 8-10 minut.

węgiel pieklorz.

Czy może mi ktoś pomóc?

pozdrawiam

 

alarm E3- za co odpowiada bo nie znam na pamięć alarmów.

w czym Ci pomóc??

jakie są objawy poprzedzające ten alarm???

Opublikowano

alarm e3 to z czujnika na podajniku paliwa. Jak sie załancza to znaczy ,że tem. na przekroczyła 65 c.

Na piecu miałam zadana tem. 53 i alarm sie pojawia. Co bedzie przy mrozach jak będę zmuszona zwiekszyc tem na piecu? Poza tym jeszcze robią mi się spieki nie twarde raczej takie które da sie w rękach rozgnieść ale jak czytałam to ma być popiół po spaleniu a ja mam popcorn. Jak zwiększyłam dmuchawę na 3 to zrobiły się jeszcze większe .

Opublikowano

alarm e3 to z czujnika na podajniku paliwa. Jak sie załancza to znaczy ,że tem. na przekroczyła 65 c.

Na piecu miałam zadana tem. 53 i alarm sie pojawia. Co bedzie przy mrozach jak będę zmuszona zwiekszyc tem na piecu? Poza tym jeszcze robią mi się spieki nie twarde raczej takie które da sie w rękach rozgnieść ale jak czytałam to ma być popiół po spaleniu a ja mam popcorn. Jak zwiększyłam dmuchawę na 3 to zrobiły się jeszcze większe .

Opublikowano

spieki mniejsze lub większe się zdarzają i nie przejmuj się tym. - jaki masz palnik- prostokątny żeliwny czy zwykły okrągły??

zazwyczaj alarm jest wynikiem zbyt nisko schodzącego żaru w dół palnika,

podaj jeszcze parametry podtrzymania, wrzuć zdjęcia tych spieków i tego jak się pali na palniku- ogarniemy temat szybko mam nadzieję

Opublikowano

spieki są brązowawe jak się je gniecie w rekach to się kruszą. Palnik mam prostokątny, podtrzymanie po 14 minutach . Fotki i owszem wrzucę ale jak będę w domku ( w weekend) bo dom się "jeszcze kończy" - prace wykończeniowe a mieszkamy kilkadziesiąt km. dalej. I w związku z tym faktem byłabym tez zainteresowana internetowym sterownikiem bruli. Czytałam ,ze ktoś ma taki na tym forum. Może podzielił by się doświadczeniami z jego użytkowania. Czy rzeczywiście sprawdza się to sterowanie przez internet no i oczywiście czy laik taki jak ja zdoła opanować ten sterownik , bo w nim jest tak wiele funkcji,ze trochę mnie to przeraża no ale postanowiłam jednak spróbować. Więc jeżeli ktoś ma taki sterownik to bardzo bym prosiła żeby podzielił się swoim doświadczeniem.

Opublikowano

napisz do kolegi czp01 dostaniesz od niego wszystkie niezbędne informacje.

poczekam do weekendu i jak będziesz chciała dalej powalczyć jeszcze z tym sterownikiem to pisz i wrzucaj fotki będziemy coś radzić

Opublikowano

wczoraj założyłem termostaty na grzejniki i odłączyłem sterownik pokojowy który do tej pory sterował piecem. Piec pracuje cały czas na tem.51 c. Termostaty zamykają przepływ wody tak jak trzeba że grzejniki letnie i wdomu 21,8 C. Piec wyczyściłem dokładnie i napaliłem, teraz nie jest mocno obciążony bo woda z obiegu wraca ciepła za sprawą termostatów. Piec wchodzi w stan podtrzymania i bywa że nawet godzine w nim jest.

Teraz jeszcze takie pytanie do bardziej doświadczonych palaczy- żar w retorcie w trybie potrzymania zapada mi się w retortę. Jak ustawić tryb potrzymania żeby był na odpowiednim poziomie?

Opublikowano

Stopniowo skracaj przerwę podtrzymania- jednorazowo nie więcej niż o 5 minut aż do osiągnięcia zamierzonego poziomu w podtrzymaniu

Opublikowano

ok dzięki zmniejszam przerwętylko ja mam przerwe już na 5 minut. więc bede zmniejszal po minucie. czy wy koledzy też macie tak że po oczyszczenu retorty pali się ladnie przez kilka dni a później to już ogień coraz słabszy i więcej spiekow? tak jakby się popiołem retorta zawalala i nie miał jak nadmuch przebic?

Opublikowano

zdjęcia wrzuć jak to wygląda.

nie bardzo rozumiem jak można mieć przerwę podawania w podtrzymaniu co 5 minut i mimo to kopiec się zapada- jedyne wyjaśnienie to za duży ciąg kominowy i wyciaga powietrze przez dmuchawę- sprawdzić, może trzeba coś poprawić

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

    • Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tej strony zgadzasz się na Polityka prywatności.