Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam. Wiem, że temat był już poruszany na tym forum, jednak żadna z odpowiedzi mi nie pomogła. Od jakiegoś czasu piszczy mi jeden grzejnik w mieszkaniu.Piszczenie wydobywa się, gdy grzejnik jest zakręcony i zanika przy otwartym zaworze. Niestety mam na grzejniku podzielniki i grzanie o tej porze roku nie wchodzi w grę. Z tego co się orientuję, na bloku jest zamontowany jakiś czujnik, który przy zejściu temperatury poniżej określonej wartości załącza ogrzewanie w bloku, a więc nawet teraz włączenie ogrzewania jest możliwe. Piszczenie wzmaga się zwłaszcza wieczorem, co być może ma związek z niższą temperaturą na zewnątrz. Na grzejniku jest zamontowana głowica termostatyczna Danfos RTD 3102 jednak wykluczyłem by byla ona przyczyną piszczenia, na próbę wymieniłem ją bowiem na inną ( nowszą ) a piszczenie w dalszym ciągu się utrzymywało. Próbowałem także reguować nastawę wstępną i także nie przyniosło to efektu ( próbowałem ustawienia skrajne - N i 1, oraz pośrednie 2 i 3 ). Czy jest jeszcze coś co mogę zrobić. Z forum ( tego i innych ) wyczytałem, że może być to efektem ciśnienia na zaworze głównym. Niestety moja administracja ma mój problem w głębokim poważaniu. Czy istnieje zatem możliwość wymiany zaworu przy moim grzejniku na jakiś z regulacją takiego ciśnienia, tak bym mógł sam to uczynić. I czy taki zawór mógłby zlikwidować te piski. Z góry dziękuję za wszelką pomoc.

Opublikowano

Witam!.Ponieważ mieszkasz w bloku spółdzielczym-więc musisz "naciskać" administrację aby ten problem rozwiązała.Wymiana samej głowicy nic nie da.Prawdopodobnie będzie potrzebna wymiana zaworu,lub co najmiej płukanie.Piszesz,że od jakiegoś czasu,że wzmaga się wieczorem (większy przepływ)-moim zdaniem przytkany przepływ,a ciśnienie dosyć duże."molestuj"administrację".Pozdr.