natis04 Opublikowano 14 Maja 2012 #1 Opublikowano 14 Maja 2012 Witam!!! Szukałem wszędzie ale nie znalazłem odpowiedzi na mój problem. A mianowicie: Posiadam w domku jednorodzinnym o pow,124 m2 kominek z płaszczem wodnym firmy ENKA (igor)18kw. Służy on do ogrzewania CO i cwu. Problem w tym że szukam innego "PALIWA" niż Drewno opałowe. Nie mam możliwości podłączenia innego źrudłą ogrzewania na paliwo stałe ze względu na brak podłączenia pieca do komina. A szukam innego paliwa ze względu na coraz to większy problem z drewnem opałowym,bo albo nie ma i ciężko zdobyć a jak już jest to bardzo drogo Pellet Ekogroszek itp. są pakowane w workach co mi bardzo to pasuje do przechwywania. Ostatnio szukając rozwiązania napotkałem się na Allegro "Wkład-koszyk żeliwny do kominka na pellet lub ekogroszek." czy to rozwązanie może załatwić w jakiś sposób mój problem? Dodam że kominek mam podłączony pod sterownik pomp z przepustnicą powietrza doprwadzonego do kominka. Może ktoś z was próbował palić PELLETEM lub EKOGROSZKIEM w kominku z płaszczem wodnym, i jak to się ma w porównaniu z drewnem jaka jest kaloryczność i jak to się ma do kosztów
Hermogenes Opublikowano 15 Maja 2012 #2 Opublikowano 15 Maja 2012 Ja napiszę tak dobry pelet 800 zł 1 tona za te kasę masz 5 mp drewna 1mp=280kg to daje 1,4 tony drewna . Węgiel kamienny można zniszczyć kominek tak podają producenci Węgiel brunatny strasznie śmierdzi Zrębki ?? poz Hermogenes Kiedyś napisałem im paliwo bardziej przetworzone tym droższe
natis04 Opublikowano 15 Maja 2012 Autor #3 Opublikowano 15 Maja 2012 Węgiel brunatny testowałem i uważam to za poraszkę bo syf dym i nic po za tym zero ciepła 50stop. na kominku praszka "Jaka cena taka jakość" tego nie polecam
natis04 Opublikowano 15 Maja 2012 Autor #4 Opublikowano 15 Maja 2012 A co do drewna to za 1mp płaci się u nas 150-190zł za Dąb, Akację 190zł Brzoza 150zł, to daje 750-900 za 5mp.W lasach państwowych jest limit 5mp na rok i ludzie stoją po 2dni żeby dostać drewno. Drewno minimum rok musi leżeć trzeba jeszcze to pociąć i porąbać a paliwo też kosztuje więc wychodzi cenowo podobnie.
sambor Opublikowano 15 Maja 2012 #5 Opublikowano 15 Maja 2012 Witam Pellet w normalnym kominku pali się nieszczególnie, głównie się żarzy, nie daje tyle ciepła co w kotle z wentylatorem. Do prawidłowego spalania pelletu potrzeba większy dopływ powietrza lub dawkowanie pelletu do palnika co w przypadku kominka jest nierealne. Temat spalania pelletu w koszyku wraz z negatywną opinią był już poruszany na forum. Pozdrawiam
natis04 Opublikowano 15 Maja 2012 Autor #6 Opublikowano 15 Maja 2012 A co myślicie o brykiecie w kostkach "RECORD" bo słyszałem że ludzie tym palą tylko każdy kogo pytałem o opinie mówił inaczej. Taki brykiet kosztuje 700-800zł za tonę. Problem w tym że nie jest pakowany. W Niemczech taki brykiet jest pakowany w paczki po 10-25kg ale cena jest 2razy wyższa
natis04 Opublikowano 9 Października 2012 Autor #7 Opublikowano 9 Października 2012 Witam Powoli zaczyna się okres grzewczy i wyprubowałem "Brykiet Rekord" i mam dosyć rozlatane odczucie co jest lepsze, czy drewno czy brykiet? Nie wiem dzisiaj co bardziej się opłaca bo za 1tone brykietu wołają 700zł a za 1mpu drewna mieszanego (dąb, akacja,buk,brzoza)za 190zł. Mam takie pytanie? Ile mpu drewna potrzeba na 1t brykietu. Z tego co znalazłem to kaloryczność drewna (dąb brzoza akacja buk) jest od 7,92-9,15GJ/mpu a brykietu 19MJ/kg i nie bardzo rozumiem co bardziej kaloryczne jak to przeliczyć i co się bardziej opłaca ? Proszę o podpowiedź
vernal Opublikowano 9 Października 2012 #8 Opublikowano 9 Października 2012 Za 1MJ drewna płacisz ok. 380/16 zł Za 1MJ brykietu płacisz 700/19 zł. Widać, że drewno jest tańsze...
natis04 Opublikowano 10 Października 2012 Autor #9 Opublikowano 10 Października 2012 ok rozumiem ale czy nie będzie trzeba 2 razy więcej drzewna spalić bo wyjdzie wiecej wtedy za drewno
natis04 Opublikowano 10 Października 2012 Autor #10 Opublikowano 10 Października 2012 nie mogę załapać ile trzeba mpu drewna sezonowanego na 1tonę brykietu
vernal Opublikowano 10 Października 2012 #11 Opublikowano 10 Października 2012 Ja to już wszystko wziąłem pod uwagę i wynik Ci podałem wcześniej. 1 tona drewna ma 16 GJ. Skoro 1 mp ma 8 GJ, to na 1 tonę wchodzi 2 mp drewna. Czyli z 2 mp drewna masz 16GJ energii, to 16GJ z drewna kosztuje Cię 380 zł. Z 1 tony brykietu masz podobno 19 GJ, czyli 19GJ z brykietu kosztuje Cię 700 zł. To teraz sprawdzasz ile kosztuje ta sama porcja energii, czyli 1 GJ: 1. Z drewna 380 dzielone na 16 - sam policz 2. Z brykietu 700 dzielone na 19 - sam policz I tyle - która liczba większa, to droższe. Tak jak sprawdzasz w supermarkecie ile kosztuje 1 cukierek "malaga, tiki-taki i robaki" Potem idziesz do innego sklepu i znowu liczysz, przeliczasz ile kosztuje ten sam cukierek u nich. U kogo większa liczba wyjdzie za 1 cukierek, u tego drożej.
natis04 Opublikowano 10 Października 2012 Autor #12 Opublikowano 10 Października 2012 już łapie i zauważyłem po 3 dniach palenia brykietem że temperature jest ciężko podnieść, jest 60stopni i ciężko wyżej. Przy drewnie nie ma problemu wskoczyć na nawet 80stopni i sterownik ustawiony jest na 70stop C i zamyka się więc wygrywa drewno.
natis04 Opublikowano 20 Lutego 2013 Autor #13 Opublikowano 20 Lutego 2013 Witam Odświeżam temat by podzielić się efektami i spostrzeżeniami paląc różnego rodzaju opału w tym sezonie. Paliłem: drewnem, brykietem "RECORD", węglem kamiennym, i drugi dzień "PELLET". Moje spostrzeżenia są takie: -(Drewno) jest ok ale jest problem z tym że trzeba sezonować i zajmuje dość dużo miejsca cena średni -(Brykiet "RECORD") pali się dobrze problem w tym że kupa kurzu dymu i popiołu -(Węgiel kamienny) palenie ok ale kupę dymu sadzy (lokomotywa) dobre do kotłowni a nie do salonu no i "PELLET" Na dzień dzisiejszy nie zamienię na nic innego. Co niektórzy twierdzą że bez nadmuchu nie pali się "Pali bez problemu" tęperaturę podnosi bez problemu ładny płomień czysto i bez smrodu "LOKOMOTYWY". Teraz zainwestuje w kosz do kominka na pellet. Jeden problem jest w tym żeby zmagazynować trzeba mieć suche pomieszczenie. "CENA 680zł tona"
badaczkotłów Opublikowano 24 Marca 2013 #14 Opublikowano 24 Marca 2013 Nie znam konstrukcji twojego kominka, rozumiem, że jest z płaszczem wodnym? Ja tak, to można wyciąć z boku dziurę i zamontować palnik na pelety, z automatycznym zapłonem, podajnikiem oraz regulatorem. Jak w kotłach na pelety. Jest taka przeróbka możliwa, już robiłem to paru klientom. Pytanie tylko czy zabudowa komina umożliwi tak głęboką modyfikację
natis04 Opublikowano 14 Kwietnia 2013 Autor #15 Opublikowano 14 Kwietnia 2013 Taka przebudowa jest możliwa tylko od dołu tylko nie wiem jaki typ palnika zastosować. Chodzi tu też o głośność pracy podajnika i rozwiązanie które muszę zastosować przy podaniu pelletu do palnika. Chodzi mi mianowicie o to że zbiornik na pellet muszę zamieścić w garażu ,bo koło kominka nie ma dość miejsca na zabudowanie zbiornika. Problem w tym że między kominkiem a garażem mam klatkę schodową i pod schodami wnękę w której muszę przeprowadzić żmijkę ze zbiornika do palnika.
natis04 Opublikowano 14 Kwietnia 2013 Autor #16 Opublikowano 14 Kwietnia 2013 wrzucę prosty rysunek o co mi chodzi, jaki jest problem z doprowadzeniem podajnika podłączenie podajnika do palnika.bmp
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.