spawn777 Opublikowano 1 Lutego 2012 #1 Opublikowano 1 Lutego 2012 (edytowane) Witam zastanawiam sie nad zakupem kotla mialowego KWM-S siemko 25kW chcialbym poznac opinie o tym piecu. Piec bedzie zainstalowany w nowym domku jedno rodzinnym 140m\2 dom parterowy z poddaszem dobrze ocieplony. Edytowane 1 Lutego 2012 przez spawn777 Cytuj
jameess Opublikowano 1 Lutego 2012 #2 Opublikowano 1 Lutego 2012 Po co ci na ten metraż taki wielgachny piec? Mniejszy 19KW jest nawet za duży. Piec to typowy miałowiec do spalania miału od góry. Na dodatek tylnopłaszczowy , szybciej zgnije. Zbyt duzo piecy widziałem o takiej konstrukcji z dzurami w okolicach powrotu. Może mam jakieś skrzywienie ale preferuję piece z wymiennikiem poziomym. Genaralnie piec taki se. pozdrawiam jameess Cytuj
spidoman Opublikowano 1 Lutego 2012 #3 Opublikowano 1 Lutego 2012 Tajemniczy ten Siemko, żadnych przekrojów nie wiadomo co ma w środku, jedynie można się domyślać. Cytuj
mac65 Opublikowano 1 Lutego 2012 #4 Opublikowano 1 Lutego 2012 (edytowane) Nie jest tak żle widać gdzie wyczystki to rakiety z niego nie zrobili ale do miału z pionowym wymiennikiem też bym nie polecał . Mój jest podobnej konstrukcji i jak wypalałem miał to mimo że na piecu ponad 60 to w tylnej wyczystce zawsze było wilgotno co na węglu nawet od góry i to świeżym prosto z placu się nie zdarzało . Jak już miałowiec to z górnymi poziomymi półkami przynajmniej go tak szybka rdza nie zje . A z resztą przy tych cenach miału to szkoda sobie tym gitare zawracać bo żadna to była oszczędność w stosunku do grubszego węgla a roboty z tym zdecydowanie więcej . Na te 140 m2 to skromny dolniaczek 12-15 KW i spokój a obsługa to dosypać i przerusztować nawet dzieciak potrafi wajchą poruszać . Edytowane 1 Lutego 2012 przez mac65 Cytuj
spawn777 Opublikowano 1 Lutego 2012 Autor #5 Opublikowano 1 Lutego 2012 A jaki inny piec warty byl by polecenia waszym zdaniem :) ??? Cytuj
mac65 Opublikowano 1 Lutego 2012 #6 Opublikowano 1 Lutego 2012 To zależy ile masz czasu na jego obsługę i czy jak Ciebie nie będzie w domu ktoś potrafi go rozpalić albo chociaż (jak w dolniakach )dosypać do pieca . No i opał na coś musisz się zdecydować bo miału to osobiście nie polecam . Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi