Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam!

Koledzy jakie macie ustawienia waszych Lingów.Ja przy ustawieniach 8/26/30 mam temperature na kotle 70...70 paru stopni przy -10C czy nie za dużo? Czy coś mozna zmienić żeby tem. kotła była niższa?

Dom z lat 80tych 180m2.Listopad gudzień styczeń spalanie rzędu 600kg na miesiąc,jak u was wygląda spalanie? jakie macie ustawienia?

pozdrawiam

Opublikowano

Witam. Ustawienia wydają się w porządku, proporcje nieco powyżej 1 : 3. Zmieniłeś tylko zalecany przez Klimosza na 5 sec. czas podawania, ale tu trochę zależy od opału. Co to jest 30 - procent podawania powietrza, czy czas po jakim podany zostanie opał w podtrzymaniu. Jeżeli to drugie to nie ma to większego znaczenia o tej porze roku, a tym samym dla procesu spalania w fazie pracy.

Moje obecne ustawienia to około 18 KW mocy ( 5,22,28% ). Temp. ustala pogodówka i w tej chwili przy -12 stopniach na zewnątrz temp. na kotle 72 stopnie. Więc twoje temperatury powyżej 70 stopni wydają się jak najbardziej właściwe. Natomiast spalanie w zapowiadane mrozy na pewno znacznie wzrośnie , ale to normalne.

Opublikowano

Dzieki za szybką odpowiedź!Czyli moje ustawienia są raczej OK.tak 30 to jest czas po jakim podany zostanie opał w podtrzymaniu.Opał Pieklorz w żółtych workach.Kocioł 23kw ale jeszcze jedno pytanie kocioł w czasie PRACY pracuje np18minut i tyle samo zostaje w PODTRZYMANIU.Czy to normalne czy nie powinie dłużej być w podtrzymaniu??aha koioł pracuje w trybie DZIENNYM czyli utzymywana jest cały czas ta sama temperatura czyli 23C. dzieki rudzik za odp.

Opublikowano

Cześć ponownie. Mamy takie same kotły. Wiadomo, że im zimniej tym kocioł dłużej pracuje , a krócej jest w fazie podtrzymania. Zjawisko jak najbardziej normalne. Kocioł musi dostarczyć dużo więcej wody o wyższej temp. do twojej instalacji CO. U mnie czs nagrzewania kotła wynosi od 6-8 minut przy temperaturach zewnętrznych w okolicy 0 stopni do 15 - 20 przy obecnych -17, a jeszcze dłużej gdy jednocześnie dogrzewa zasobnik CWU ( 250 ltr ) po dużym zużyciu wody. Wydaje się, że wszystko u ciebie OK. Ostatniej doby myślę, że mój spalił jakieś 35-40 kg ale to tylko wizualnie po poziomie w zasobniku. Nie bawię się w aptekrza i nie ważę zużycia na wadze. Najważniejsze aby spalanie węgla na palniku było całkowite i ładny żółtawy płomień bez dymu. Bierz poprawkę na niektórych ludzi piszących na forum o zużycciu opału w swoich piecach. Odniosłem się do tego w temacie Pokojówka - pogodówka. To właśnie oni powodują, że zaczynamy szukać problemów tam gdzie ich nie ma.

Po prostu zużycie paliwa w naszych Lingach to około 3,7 kg przy mocy nominalnej i im więcej piec jest w fazie pracy tym więcej spala np. 10h x 3,7= 37 kg, i tu nie wymyśli się żadnych cudów, a zbytnie zmniejszanie mocy kotła skutkuje wydłużanem jego pracy, lub co gorsze alarmem ,, Brak Paliwa" gdy kocioł nie może dojść do temp zadanej, czy to ustawionej ręcznie czy też przez czujnik pogodowy. Nigdy nie uwierzę, że niektórym forumowiczom, których kotły pracują w zimowym okresie po 3,5-4h na dobę a reszta to podtrzymanie, a tak wynika po przeliczeniu parametrów pracy ich kociołków. Trochę się rozpisałem - sorki.