Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam ustawiłem wkońcu tego klimosza 25 kw z obtotowa retortą, ale mam problem jak ustawić zeby jak spadnie mu temperatura np. o dwa stopnie to żeby sie załaczył, a teraz u mnie jest ze spada mu po 5 stopni i dopiero się włancza prosze o podpowiedzi, mam sterownik economic premium i co zrobic zeby w piecu nie było tak duże tego czarnego osadu

Opublikowano

mam ustawioną temperature minimalną 55, może trzeba zwiekszyć piec chodzi dość często ale i staje, spala ok 40 kg na dobę troche duzo, ale jest -10 na dworzu, mam 180 metrów do ogrzania i wydaje mi sie że troche za dużo tego groszku idzie, co z tym zrobić

Opublikowano

Nie wiem gdzie to zmienić w twoim sterowniku , ja u siebie mam to w ustawieniach serwisowych , przecież wystarczy przeszukać sterownik w opcjach i znajdziesz ten parametr w 3 minutki .

Opublikowano

W sterowniku Economic PREMIUM histereza ustawiona jest na sztywno na 2 i nie można jej zmienić... Więc nie możliwe jest że piec reaguje po zmianie temperatury o 5 stopni...

Opublikowano

mam ustawioną temperature minimalną 55, może trzeba zwiekszyć piec chodzi dość często ale i staje, spala ok 40 kg na dobę troche duzo, ale jest -10 na dworzu, mam 180 metrów do ogrzania i wydaje mi sie że troche za dużo tego groszku idzie, co z tym zrobić

Kolego no trochę dużo Ci pali. Mój kocioł taki jak Twój ogrzewa podobną powierzchnię (10 grzejników z termostatami, 5 linii podłogówki około 75 m i zasobnik 300l ) i spala w mrozy -20 do -25 na dobę w przedziale 20 do 21,5 kg. , zaś w mrozy do -10 mieści się w przedziale 16 do 18 kg. Jak chcesz to podam Ci jakie mam ustawienia podstawowe i serwisowe. Podpowiem Ci, że po wielu godzinach spędzonych w kotłowni zrezygnowałem z regulatora pokojowego (sam ustawiam termostaty na grzejnikach tak aby w pomieszczeniach było około 21 do 22,5*C) i zrezygnowałem z funkcji pogodowej. Poprostu sam ustawiam kocioł a resztę robi zawór 4D z siłownikiem. Pozdrawiam.

Opublikowano

Spala mi dość duzo nie wiem dlaczego , jak mozesz to podaj mi swoje ustawienia, i co to są te temperatury dyżurne, które się ustawia w opcjach serwisowych (przy ustawieniu zaworu czterodroznego i na podłogówke)

Ja mam tak zrobiona instalacje, że jest zawór czterodrożny z siłownikiem i za nim jest dopiero zawór trójdrożny z siłownikiem na podłogówkę, serwisant mówił mi że zawór na podłogówke powinien brac zasilanie bezposrednio z pieca tak jak na grzanie ciepłej wody

Opublikowano

W sterowniku Economic PREMIUM histereza ustawiona jest na sztywno na 2 i nie można jej zmienić... Więc nie możliwe jest że piec reaguje po zmianie temperatury o 5 stopni...

może i tak jest, ale jak zacznie znowu grzac to mu wtedy temperatura spada o nawet 5 stopni i grzeje i grzeje a groszku ubywa

Opublikowano

może i tak jest, ale jak zacznie znowu grzac to mu wtedy temperatura spada o nawet 5 stopni i grzeje i grzeje a groszku ubywa

to wychodzi że piec jest ustawiony na zbyt małą moc skoro nie może podbić temperatury...

Opublikowano
u

to wychodzi że piec jest ustawiony na zbyt małą moc skoro nie może podbić temperatury...

on podbija temperature ale schoszi mu dośc długo, ale chodzi tu o to ze pali dużo, ja już nie wiem co z tym zrobic

Opublikowano

Kolego no trochę dużo Ci pali. Mój kocioł taki jak Twój ogrzewa podobną powierzchnię (10 grzejników z termostatami, 5 linii podłogówki około 75 m i zasobnik 300l ) i spala w mrozy -20 do -25 na dobę w przedziale 20 do 21,5 kg. , zaś w mrozy do -10 mieści się w przedziale 16 do 18 kg. Jak chcesz to podam Ci jakie mam ustawienia podstawowe i serwisowe. Podpowiem Ci, że po wielu godzinach spędzonych w kotłowni zrezygnowałem z regulatora pokojowego (sam ustawiam termostaty na grzejnikach tak aby w pomieszczeniach było około 21 do 22,5*C) i zrezygnowałem z funkcji pogodowej. Poprostu sam ustawiam kocioł a resztę robi zawór 4D z siłownikiem. Pozdrawiam.

Jak możesz to napisz mi wszystkie swoje ustawienia i te dla uzytkownika i te w serwisowych z góry dzieki

Opublikowano

Moje ustawienia podstawowe

P1) 55*C dla temperatury zewnętrznej do -15*C, 59*C dla tem. zew. do -25*C

P2) 5 sek

P3) 25 sek

P4) dmuchawa 99 tu musisz sam potestować ja pracuję w tym zakresie 99 do 113 (economic premium)

P5) 35 min

P7) 41*C i tak na górze zasobnika 300l dobija do 50*C

Ustawienia serwisowe

P1) 55*C

P2) 80*C

P3) 5*C

P4) 40*C

P5) 0

P7) 60

P9) wyłączony

P12) wyłączony

P16) 5% Jak nie masz regulatora pokojowego to nie musisz tu nic przestawiać pewnie masz fabrycznie 25% (odłączyłem regulator pokojowy steruje zaworami termostatycznymi na grzejnikach i tak sobie dobieram temp. w pomieszczeniach, średnio adb było 22*C do 23*C)

P17) zima

P18) 10*C tu krótko Ci opisze jak jest jeżeli masz P1 w ustawieniach podstawowych np. 55*C to kocioł podbija o te 10*C więcej i daje 65*C wtedy wyłancza się dochodzi u mnie np do 71 i powoli spada do 65/ 63 i załancza ponownie. Mam nadzieję że masz zawór 4D z siłownikiem.

P19) dla mojego siłownika mam takie ustawienia 1- 120sek

2- 35*C

3 - 70*C

4- 8 czas reakcji.

Pozdrawiam, jak będziesz miał więcej pytań to pisz

Opublikowano

dzieki za ustawienia

mam zawór cztreodrozny z siłownikiem, a za nim trój drozny z siłownikiem na podłogówke, serwisant mówił że ten trójdrozny powinien brać zasilanie z pieca bezposrednio anie za zaworem czterodrożny, jak ty masz u siebie zrobine

Opublikowano

nie ma zaworu 3D, zasilanie podłogówki ma rozwiązane inaczej i jest bardzo dobrze.