Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam wszystkich i z góry dziękuje za pomoc.

Potrzebuje ogrzać halę ok. 100m2, wysokość ok. 3-4 metrów (skośny sufit). 2 Ściany nie izolowane, gruby mur z cegły, za pozostałymi 2 także nikt nie ogrzewa. Na jednej ze ścian Spore wejście/wjazd ok. 2,5na 2,5m. W tej chwili przy mrozach -10 w środku ok.5 stopni na plusie. W tej chwili używam nagrzewnicy 22kW ale to nie dokońca dobre rozwiązanie, potrafi ona podgrzać dość szybko do 15-17 stopni ale i szybko się schładza powietrze.

Myśle o piecu "koza". Chce aby było w hali jakieś ,min 15 stopni. Co o tym myślicie?

Co wy na to- http://allegro.pl/piec-15-piecyk-koza-szamotowy-190m2-najwiekszy-i2060240962.html za duża? z mała? bez sensu?

Dziękuje..

Opublikowano

jesli czyms takim sie zainteresowałes znaczy sie nie masz bladego pojecia o ogrzewaniu

szukaj pieca na ciepłe poietrze i rozprowadz to rurami

Opublikowano

Marku to prawda, nie mam zabardzo pojęcia o tym. Taka koza to zupełne nieporozumienie? Nawet tutaj czytałem że ludzie spokojnie ogrzewają kozami mieszkania, kamienice nieocieplane.

Co to znaczy piec na ciepłe powietrze? Nie moge znaleźć co masz na myśli.

Dziękuje.

Opublikowano

Witam

Są systemy ogrzewania ciepłym powietrzem zbudowane w oparciu o kominek.

Koza to coś podobnego.

Kup jak największą kozę ,i obuduj, zostawiając wolną przestrzeń ok 15cm , wełną mineralną do kominków i płytami k-g niepalnymi + turbina np 600m3/h czerpiąca powietrze z przestrzeni wokół kominka + rury do rozprowadzenia powietrza.

Należy zwrócić uwagę na to aby koza nie dymiła bo zatrujesz pomieszczenie.

Lepszym rozwiązaniem jest kupno taniego kominka(wkładu kominkowego) , są one bardziej szczelne nią koza.

Dodatkowo obowiązkowe jest doprowadzenie z zewnątrz powietrza do palenia np rura spiro lub kanalizacyjna fi 160.

Pozdrawiam

Opublikowano

sambor dziękuje Ci bardzo za wypowiedź. Chce żeby było dobrze więc poszukam info o tym wkładzie kominkowym ( coś takiego? http://allegro.pl/wklad-kominkowy-kominek-z-szybrem-14kw-wyprzedaz-i2078507587.html wystarczy 14kW?) Rozumiem że wtedy też powinienem zrobić taki "płaszcz" i "wydmuch" ciepłego powietrza?

Następne pytanie jak to z tym powietrzem, czy konieczne jest zrobienie jakiejś wentylacji i doprowadzenia powietrza? Wydawało mi sie ze na tak dużej hali (jeszcze umnie jest sporo nieszczelności przez które wieje delikatnie) nie będzie to potrzebne. I do kozy i do tego wkładu potrzeba doprowadzać rurą powietrze?

Aha pytanie jeszcze czy może znacie kogoś w warszawie (jakąś firme) która by mi pomogła to zrobić?

Jeszcze raz dziękuje za pomoc i odpowiedzi.

Opublikowano

Zrób stelaż z profili do karton gipsu, z wierzchu płyty k-g, od środka wełna najlepiej kominkowa z folią Al, do środka kominek.

Jedynym problemem jest komin, jego średnica zależy od kominka lub kozy.

dwie osoby robią takie coś w 8h.

Dopływ powietrza do palenia mozna zrealizować na dolnych szczelinach w ścianach

szczeliny górne pozatykaj - ucieka ciepło

Na rynku są gotowe nagrzewnice ciepłego powietrza na gaz z butli lub na olej napędowy. - ale kosztują.

Sam mam nagrzewnicę 10kW na propan - jedna butla max 3 dni po 8h- zależy od temp i wielkości pomieszczenia.

Opublikowano (edytowane)

Nagrzewnice odpadają, 10kW to zdecydowanie za mało a nie będę wymieniał co dzień butli.

Co myślisz nad takim rozwoje spraw. Kupie tą koze dużą http://allegro.pl/piec-15-piecyk-koza-szamotowy-190m2-najwiekszy-i2060240962.html (napisze jutro jakiej szerokości mam komin i czy da rade na nim bo ktoś zostawił kiedyś "rurę" fi .. takie że da rade włożyć rękę.. w ścianie idzie przez dach na zewnątrz, bo zaraz nademną sufit i z tego chce zrobić komin). Zobacze z ciekawości jak to samo będzie działało. Następnie zrobie stelaż z karton gipsu i aluminium z wełną plus turbina. A z ciekawości naprawdę warto dołożyć 1000zł do kominka? Chciałbym taniej na kozie... ewentualnie dorzucić do tej turbiny.

Dzięki jeszcze raz sambor za dyskusję.

Edytowane przez promer
Opublikowano

To wielkość paleniska decyduje o wydajności+stałopalności - nie szamoty (akumulacja jest tu zbyteczna, i tak bez okr.asysty nie da się palić) czy szyby wkładu (nie robisz tego dla przyjemności), zaś blacha - o trwałości! Ja bym wziął tego: http://allegro.pl/pi...2061823898.html bo duży i blacha porządna 6mm. Przy średnicy 45cm i wys ok.50cm masz pojemność na paliwo prawie 80l, a to jest sporo (na 3-4godz palenia węglem). Nie potrzeba płyt GK dookoła, wystarczy dopływ pow dołem i turbina rozdmuchowa ok.200W promieniowa wisząca pod stropem - tak na 2,5m. Grzałem tak parę sezonów segment 100m kominkiem 14kW. Będzie powietrze krążyć i nagrzewać kubaturę. Wysokość nie jest tu sprzymierzeńcem, i jeśli zależy Ci na cieple, to dobrze byłoby rozpiąć plandekę na 2,5m i dmuchać pod nią. Problem jednak z uszczelnieniem całości i BHP...

PozdrA.