Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Ustaiwnie Kotła Altech Pallad 2 Plus

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Jak w temacie mam nowy piec Altech PALLAD 2 PLUS (ten bez podajnika ze sterownikiem):

http://mio.krakow.pl...sta%C5%82e1.pdf - wygląd pieca

http://www.regulatoryco.pl/Instrukcje/SP-05.pdf - Instrukcja sterownika

Na sterowniku są dostępne natepujace opcje:

Czas pracy dmuchawy (s), czas wyłączenia dmuchawy (min), zakres zmian mocy (na stopień C) ? nie mam pomysłu co to jest za parametr, moc dmuchawy, temp załączenia pompy.

Można też na środkowych dziwach regulować dostęp powietrza.

Teraz chciałbym poprosić o pomoc jak ustawić efektywnie ten sterownik. Co do doburu temperatury załączenia pomy to chyba jasne że zalezy to od rodzaju (wielkosci) domu i trzeba dobrac indywidualnie by poprostu byl ciepło. Bardziejinteresują mnie pozostałe opcje. Moze zaproponował by ktoś jakieś efektywne ustawienie dla opalania:

Drewnem (glównie palę drewnem!)

Węglem

Z góry dziekuje za wszelką pomoc.

Opublikowano

Mam ten sterownik z oprogramowaniem 2.7.

Zaleta to możliwość ustawienia mocy dmuchawy co 1% . Nie jest zbyt bogaty w ustawienia i nie powinieneś mieć z nim problemów niestety trzeba trochę posiedzieć przy piecu i go poobserwować jak będzie się zachowywał przy różnych ustawieniach .

Palę węglem OII od góry i dla mnie istotne było żeby nie włanczały się przedmuchy bo start dmuchawy często powodował zgaszenie płomienia więc szukałem takich ustawień żeby dmuchawa pracowała cały czas . Doszedłem do parametrów

Temperetura zadana - zazwyczaj o 2 st C wyższa od wymaganej aby kocioł jej nie osiągał

Czas przedmuchu 10 s

Przerwa przedmuchu 4min.

Histereza (modulacja mocy) 4

Moc dmuchawy 35-39 % (w zależności od wysokości zasypu )

Start pompy CO- nie ustawiony bo nie używam

Są to moje ustawienia do mojej instalacji i budynku i u Ciebie nie muszą się sprawdzać . Sterownik przy ustawionej histerezie zmniejsza obroty dmuchawy o 10% na każdy ustawiony 1 st C ale nie mniej niż do 30% mocy max. Dla mnie 30% mocy dmuchawy powoduje spadek temperatury na kotle co z kolei powoduje wzrost obrotów dmuchawy do wystarczających aby podnieść temperaturę i tak to sobie chodzi góra dół jak na huśtawce aż do wypalenia paliwa w kotle bez włanczania przedmuchów.