Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam posiadam kocioł z podajnikiem tłokowym, który użytkuję już czwarty sezon, mam w nim sterownik Ognik Plus CWU, wiem że istnieje możliwość przerobienia go przez producenta na Ognik PID, kiedy kupowałem mój kocioł te sterowniki były dopiero testowane, lecz juz długi okres czasu są dostepne i stad moje pytanie do użytkowników takiego sterownika PID, jak sie sprawuje, czy nie ma z nimi problemów, bo zastanawiam się nad taka przeróbką która kosztuje kilkaset złotych, nie wiem ile dokładnie bo rok temu dzwoniłem do producenta i wtedy podawał mi cenę takiej przeróbki.

Opublikowano

Przy tłoku nie przerabiałbym na PID-a... choć ostatni soft pid-owski przy tłoku nie jest już taki głupi i nie trzeba skakać po menu kodowym.

Tak, jak do palników ślimakowych - typowej retorty fajkowej, czy brucerowatych uważam to za dobre wyjścia, tak przy tłoku średnio szczęśliwe.....

Zależy od konkretnego tłoka i warunków jego instalacji.

Obecnie jest soft tl.47, są dwie jego opcje:

- klasyczna histereza/pid, gdzie jest to zwykły sterownik, ale potrafi wcześniej wyhamować np. masz zadane 50 a on może stanąć już przy 48st.C i osiągnie 50 z rozpędu....

Parametry do ustawiania sa identyczne jak przy sofcie z pid, różnica taka, że nie moduluje pauzy i idzie z jednym nadmuchem, co do tłoka nie jest takie złe.

Parametry, które masz w tym sofcie:

a) pauza podawania

B) moc nadmuchu

c) minimalna moc kotła (to samo dobiera przedmuchy)

d) praca pompy c.o. skokowa lub modulowana (to na czas ładowania cwu)

Soft do tłoka z pid o numerze 47 ma jednak jedną zaletę....

Od tego numeru programu czas przerwy wywalony jest w sofcie tłokowym do menu korekcji klienta, więc można kombinować do danego kotła, instalacji, węgla...

Jest też opcja wyłączenia pid i wówczas mam pracę identyczną jak w nowym sofcie klasycznym bez pid-a......

Tutaj masz parametry:

a) pauza podawania dla 100%mocy

B) max, moc nadmuchu dobierana przez algorytm

c) minimalna moc kotła (podtrzymanie palenia przy małym odbiorze ciepła)

d) pid aktywne/ nieaktywne

e) praca pompy c.o. skokowa lub modulowana

Opublikowano

Więc chyba sobie odpuszczę tą przeróbkę, gdyż juz obecnie nie mam większych problemów z tym sterownikiem, jedynie muszę przy większych zmianach temperatury na zewnątrz skorygować czas pracy wentylatora, co skutkuje zmianę częstotliwości podawania opału, nie jest to bardzo uciążliwe, gdyż już wystarczająco poznałem ten sterownik, przy sterowniku pid spodziweałem się że będzie całkowicie bezobsługowy, co chyba jest raczej nierealne, zwłaszcza że obecnie potrafię dokładnie wyregulować mój kociołek i bardzo ładnie dopala miał.

Opublikowano

To nie kwestia sterownika :)

To słowa tłok i bezobsługowy wykluczają się wzajemnie :) :)

Jak już nabrałeś wprawy z obsługa ognika, to nic nie zmieniaj.

(zresztą zwykły ognik jest tak prosty w obsłudze, że ciężko mieć z nim większe problemy..)