Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam,

Mam nową instalację centralnego ogrzewania, do tej pory budynek nie był ogrzewany w czwartek późną nocą odpaliłem kocioł i grzałem nim przez 3,5 doby , temperatura w pomieszczeniach 19-20* C, do ogrzania mam około 200m2 budynek nie ocieplony, grubość ściany od 70 do 40 cm. Zamontowanych jest 200 żeberek aluminiowych i 2 grzejniki ozdobne. Kocioł to VITODENS 100-w 35kW + zasobnik 120l. Przez 3,5 doby zużyłem 42m3 propanu, czyli równo 12m3/doba kocioł chodził pierwszy dzień na komforcie, a potem na 3. Na zewnątrz temperatura od 0*C do 3*C. Czy to zużycie nie jest zbyt wysokie?

Opublikowano

Za wcześnie na wyciąganie wniosków , budynek nie ogrzewany zawsze ma trochę wilgoci ktora musi odparować. Masz chyba zmontowany termostat pomieszczenia czyli możesz regulować temperaturą w ciągu dnia ( ustaw obniżenie na noc i jak nikogo nie ma w domu).

Opublikowano (edytowane)

termostatu jeszcze się nie dorobiłem, zamierzam dokupić delta dore 810 i w przyszłości sterownik GSM, budynek jest przedwojenny :) dotychczas używany sezonowo.

Edytowane przez pablo44
Opublikowano

Od radiowego vitotrola rzeczywiście jest połowę tańszy ale ten moduł GSM to chyba już przesada. Dla mnie komunikaty przez SMS są trochę mało czytelne (chociaż nie znam funkcji w delta dore), ale to oczywiście twoja decyzja.

Opublikowano

Moduł GSM potrzebuję tylko do uruchamiania kotła, gdyż nie mieszkam na stałe w tym domu (a kawałek mam ok 300 km) i miło by było przyjechać już do zagrzanego domku. Zastanawiam się czy jak będę sporadycznie dogrzewał obiekt to takie znaczne zużycie będzie zawsze ?

Opublikowano

Dokładnie tak będzie za każdym razem ,wszystko jest zimne mury, podłogi, meble ,i te kilkadziesiąt ton towaru trzeba podnieść na poziom o 20 kelwinów wyższy,Do tego jest potrzebne sporo energi.poz Hermogenes

Opublikowano

Nie znam możliwości termostatu delta dore, ale vitotrol ma możliwość pracy w opcji temperatury obniżonej lub ochrony przed zamrożeniowej. Czyli możesz ustawić sobie wymaganą temperaturę w zakresie od 10 C lub pozostawić w trybie ochrony przed zamrożeniem (fabrycznie 6 C z możliwościa jej podniesienia) Jak mieszkasz okresowo ustaw sobie temperaturę wymaganą pomieszczenia np na 15C i taką temperaturę będzie utrzymywał termostat, podniesienie temperatury do 20 nie potrwa zbyt długo . Póki nie zakupisz termostatu pozostaw kocioł w trybie ochrony przed zamrożeniem ( wyłączone ogrzewanie ale włączony kocioł do sieci elektrycznej).