Skocz do zawartości

carinus

Stały forumowicz
  • Postów

    5277
  • Dołączył

  • Ostatnia wizyta

  • Wygrane w rankingu

    154

Ostatnia wygrana carinus w dniu 2 Listopada

Użytkownicy przyznają carinus punkty reputacji!

1 obserwujący

Informacje o ogrzewaniu

  • Co ogrzewam?
    180m2 domek bliźniak, stare budownictwo, dobrze docieplony
  • Instalacja
    60m2 podłogówki, reszta na panelach z termostatami
  • Kocioł
    PC Panasonic monoblok 5kW, awaryjnie MPM 10kW 2015r

O sobie

  • Płeć
    Mężczyzna
  • Lokalizacja
    lubuskie
  • Zainteresowania
    mechanika pojazdowa,automatyka

Ostatnie wizyty

26557 wyświetleń profilu

Osiągnięcia carinus

  1. @Jaco123 Teraz jest dobry czas żeby kupić jeszcze tanio panele i zrobić sobie zwykłą instalację z opcją ,,zero export'' do sieci. Co zrobisz z tym prądem, to już kwestia wyobraźni. @maraczNie ma obawy że to forum umrze, jedynie pewne wątki stracą na atrakcyjności i przeniesiemy się na wiele innych. Widzę tylko, że obsada się w miarę wyklarowała i nastał w miarę spokój, bez fermentu. Nieco większy ruch widać w wątkach podajnikowców, bo tam będą wieczne problemy z mechaniką i sterowaniem. Miałem zapał żeby powalczyć ze swoim kociołkiem i przystosować go tylko do spalania drewna, ale jak stanąłem przy nim i ponownie zobaczyłem że komora mikroskopijna, wymiennik jeszcze mniejszy, to zdrowy rozsądek podpowiedział że to mija się z celem. Dlatego pojawiła się myśl o zakupie dedykowanego kociołka do drewna. Na pewno jeszcze długie lata będzie miał co robić
  2. ETS-y to pryszcz, chyba gdzieś widziałem info że jesteśmy na jakiś czas zwolnieni z tej opłaty. Jednak dlaczego mamy tak drogi krajowy węgiel, chyba ponad dwukrotnie droższy niż cena na giełdzie holenderskiej? Ja będę zachęcał wszystkich do poniesienia, może niewielkich kosztów, może troszkę większych, ale zrobienie tego raz a dobrze na wieczność i zrobić przewymiarowanie grzejników. Można wtedy lepiej wykorzystać każde obecne i inne potencjalnie dostępne źródło grzania. Gdybym miał teraz określić jakie najlepsze rozwiązanie wprowadziłem w swoim systemie grzewczym, to nie będzie to pompa ciepła, a dołożenie bufora i właśnie przewymiarowanie grzejników, bo mogę dzięki temu grzać właśnie PC i każdym innym niskotemperaturowym źródłem, a efektywne ciepło z kotła nie kończy się na 50-60*. Nawet teraz gdy mamy dość ciepło, to spalam odpady drewniane, żeby nie zajmowały mi miejsca. Sosna kupiona w tym roku pewnie starczy mi na kilka kolejnych lat, ale już bez spiny żeby dopracowywać idealny wygląd wymiennika, też nie mam czasu na siedzenie w kotłowni. Mam jednak cały czas chęć kupna jakiegoś nowego kociołka na HG, gdyż wiem że kiedyś skończą się dla mnie czasy gromadzenia własnego prądu do zasilania PC zimą i trzeba będzie wspomagać się częściej właśnie kociołkiem. Kociołek uniwersalny traci dla mnie trochę sens ze względu na całokształt jego wad. Nawet gdyby węgiel był najtańszy, to jednak drewno jest dla mnie przyjemniejsze w przygotowaniu i spalaniu. W dodatku paliwo praktycznie dostępne w pobliżu. Może być to zrobione, że wzorem np. Belgii, można zakazać używania węgla do opalania w domach. Tam od lat nie ma w handlu węgla, tylko do użytku w przemyśle.
  3. @szpenio Z tym gazem to radzę uważać, tak jak z całą resztą paliw kopalnych. Nie chodzi mi o ,,ekologiczność'' tych paliw, ale bardziej ceny i dostępność. Węgiel na razie mamy tani, bo większość modernizacji poszła w pellet i ten teraz drożeje, ale można go pozyskać co roku z biomasy bez problemu, tylko cena może zaskakiwać. Drewno będzie długo opłacalne, jak wspomniałeś, pod warunkiem użycia wkładu pracy własnej, ale dostaniesz go szybciej, bo inni tego nie spalą w podajnikowcach więc konkurencja spada.
  4. Po części ludzie wpływają na rynek pieczywa. Każdy chce mieć chlebek mięciutki i świeży przez tydzień, do tego jak najtańszy. Podobnie jak z samochodami używanymi. Przebieg nie więcej niż 200kkm i koniecznie od dziadka. Więc piekarze i handlarze spełniają życzenia potencjalnych klientów. Jedni kręcą przebiegi, a drudzy korzystają z dostępnej technologii użycia chemii spożywczej, żeby było tanio i klientowi się podobało. Ja wiem że to wszystko zacznie się odbijać na naszym zdrowiu po jakimś tam czasie używania tego typu środków, ale na pewno nie wpłynie to pozytywnie. Żona dzisiaj odbierała zamówiony chleb w tym sklepiku ze zdrową żywnością i była zdziwiona ilością ludzi stojących w kolejce. Coraz więcej osób chce świadomie zadbać o swoje zdrowie, ale to jest tylko dla tych, których stać na wydanie sporej kasy. Gdybym chciał całkowicie przestawić się na zakupy żywności ekologicznej, to nie wiem czy więcej niż połowa dochodu nie zostanie przejedzona. Cała nadzieja w tym, że spora grupa osób zaczyna uprawiać coś w swoich ogródkach i wypiekać samodzielnie pieczywo, zachęcając coraz więcej osób w swoim otoczeniu.
  5. Policz ile tej zimnej wody zleci dziennie, przelicz jej koszt, później sprawdź za ile dostaniesz mały podgrzewacz i czy to się opłaci + koszt energii.
  6. Przebiję stawkę. Kupiłem kiedyś tanio 2 pompy Alfa Grundfos-a po naprawie. Kupiłem dwie, w razie awarii jednej wstawiał bym drugą. Dzisiaj mija ok. 15lat a pompa żyje. Praca na mocy 4-5W.
  7. Ktoś już gdzieś wcześniej to wrzucał na forum. Dobry materiał do poznania podstaw procesów. Poszedłem za ciosem i kupiłem pojemnik styropianowy 48l do zbudowania takiej małej komory fermentacyjnej. Szukałem też rozwiązań do podgrzewania wnętrza i utrzymywania stałej temperatury w zakresie 32-37*. Większość oglądanych materiałów polecała maty do terrarium, mają jednak za małą moc, nawet przeszukałem możliwość zakupu mat grzewczych podłogowych, ale wpadłem na pomysł, żeby wykorzystać poduszkę elektryczną. Jest tania, ma większą moc i to regulowaną. Myślę że teraz prowadzenie startera zakwasu i potem wyrastanie ciasta chlebowego, będzie bardzo stabilne i powtarzalne.
  8. Tydzień w ciepłym to stanowczo za długo. Ostatnio też trochę przeciągnąłem z czasem w ciepłym i było za kwaśne. Trzeba zaglądać i próbować. Zawsze można przepłukać zbyt kwaśną. Dodatkowo trzeba nakłuwać całość, żeby uwalniać gazy fermentacyjne, nie ma wtedy takiej wyczuwalnej goryczki.
  9. Właśnie, nie mylić rozdzielczości z dokładnością.
  10. Kiszenie jeszcze przede mną. Choć zostało mi jeszcze 6 litrowych słoików z zeszłego sezonu, to trzeba uzupełnić zapasy o kolejne 10-15kg świeżej. @Fozgas Podziel się wiedzą jeśli chodzi o tę regulacje intensywności smaku. Ja jedynie mogę to robić regulując temperaturą otoczenia, gdzie trzymana jest kamionka z kapustą.
  11. Absolutnie nic nie mam przeciwko takiemu podejściu, jednak moim skromnym zdaniem, nie róbcie sobie dużych wydatków, żeby wyłapywać dokładności do tysięcznych po przecinku.
  12. Panowie, fajnie mieć wgląd we wszystkie parametry pracy pompy, ale uwierzcie mi, po kilku latach użytkowania już mi się nie chce sprawdzać i przeliczać. Grunt to mieć stabilne warunki grzania i niskie koszty. Dopóki te ostatnie parametry są w normie, nic innego mi głowy nie zaprząta. Zerkam tylko na główny podlicznik na końcu sezonu grzewczego i to w zupełności wystarcza, żeby stwierdzić że nic złego się nie dzieje.
  13. carinus

    Defrosty

    Przepraszam, ale w swojej wypowiedzi wpisałem zamiast CO,grzania CWU. Aplikacja pokazuje że pompa normalnie pracowała dla grzania budynku. Nie wiem jak jest to konfigurowane, ale coś nie doprowadza pompy do uśpienia, tylko najnormalniej pracuje. Tam jest praca ze sporą mocą. Jeżeli chodzi o defrosty, to powinien być w systemie rejestr ilości. Nie istnieje defrost bez pracy pompy, koniec, kropka.
  14. carinus

    Defrosty

    Ale jak byk w apce pokazana jest praca pompy dla grzania CWU.
  15. carinus

    Defrosty

    Po czym wnioskujesz że w nocy są defrosty, pomimo że pompa nie pracuje?
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tej strony zgadzasz się na Polityka prywatności.