Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Mieszacz Podłogówki I Grzejniki Na Jednym Rozdzielaczu

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam ,po przeczytaniu kilkunastu tematów na temat instalowania ogrzewania podłogowego zauważyłem że wielu forumowiczów ma problem z łączeniem układu podłogowego z grzejnikowym ,też kiedyś usłyszałem że nieda się z jednego rozdzielacza podłączyć podłogówki i grzejników tak żeby zmieścić się w jednej skrzynce i to mnie zmotywowało do zbudowania nowego mieszacza nawet udało się to opatentować .Nie chcę tu robić sobie reklamy tylko chciałem pokazać że jest takie coś ,co może komuś się przydać i rozwiązać problem ,np. zrobienia całego parteru w podłogówce i zasilenia jednego grzejnika drabinkowego w łazience.pozdrawiam Tomekpost-4018-1236880085_thumb.jpg

Opublikowano

oj zle zobaczyłem tak mozesz grzac i to i to nie ma problemu

Opublikowano

i to masz założone u siebie i zdaje egzamin bo wydaje mi się że pompa będzie blokować powrót ,zazwyczaj mieszacze matuje się na osobnym rozdzielaczu pompa w tym układzie będzie pobierać ciepłą wodę i tłoczyć w podłogówkę,a w którym momencie będzie się mieszać,jak będzie tłoczyć w powrót.

Opublikowano

dobry jest ten uklad ,wiadomo ze musi byc jeszcze pompa przy kotle i układ bedzie dobrze działal

Opublikowano
i to masz założone u siebie i zdaje egzamin bo wydaje mi się że pompa będzie blokować powrót ,zazwyczaj mieszacze matuje się na osobnym rozdzielaczu pompa w tym układzie będzie pobierać ciepłą wodę i tłoczyć w podłogówkę,a w którym momencie będzie się mieszać,jak będzie tłoczyć w powrót.

Witam ,tak mam to zamontowane u siebie pierwszą zimę ,działa bardzo dobrze ,sprzedaliśmy już takich ok 70 szt co prawda nie dawno bo jest to nowość a poza tym czekaliśmy na zatwierdzenie patentu i nie wolkno było sprzedawać, ta pompa w tym uładzie jest oczywiście do mieszania podlogówki zasilanie grzejników jest z pompy przy piecu.pozdrawiam Tomek post-4018-1236898541_thumb.jpg tu akurat jest wersja z zasilaniem z góry dlatego że wcześniej miałem grzejniki zasilane na górnej belce.

Opublikowano

no i jeszcze jedno do malych układów podłogówki to bedzie działac ale przy liklu wiekszych obiegach to ten układ niezadziala

Opublikowano

Można to stosować do 13 obwodów łącznie np. 8 grzejników po 15 żeberek i 5 obwodów podlogówki nie przekraczając 80 m/b rury

Opublikowano

Witaj,

Rozwiązanie interesujące wszystkich, którzy chcą oszczędzić na miejscu. Stosowałem już takie układy z łączonymi poprzez zawór termostatyczny na zasilaniu i zawór regulacyjny na powrocie dwoma rozdzielaczami - jednym do grzejników a drugim do podłogówki w podobnym układzie do tego, który przedstawiłeś. Dla mnie osobiście trudną sprawą w przypadku zastosowania takiego rozwiązania jest brak możliwości samoczynnej niezależnej pracy podłogówki i grzejników. Szczególnie jest to istotne w okresach przejściowych jesień - wiosna i przy wyższych temperaturach na dworze. I jeszcze jedno: nie każda podłogówka rusza z niskich temperatur ( do 45 st C ) ze względu na grubość wylewki betonowej. Ten układ uzależnia temperaturowo podłogówkę od grzejników. I szkoda, że tylko do 80 mb rury podłogówki - w praktyce to oznacza kilkanaście m2.

Jak to opatentowujesz - uznanie dla Ciebie za pomysł. Sam wiem jaka to droga ( pod wielką górę ). Wrzuć odpis zgłoszenia lub praw patentowych - będzie ładniej.

Pozdrawiam

Piotr

Opublikowano

Witam , trudno mi powiedzieć jaki system stosowałeś ale ten zestaw może być niezależny od grzejników wystarczy zastosować na zawory odcinające które są na pętlach grzejnikowych siłowniki elektromagnetyczne i podłączyć je do regulatora pokojowego ,wszystko zależy od automatyki jaką zastosujesz ,{akurat na tym zdjęciu nie ma takich zaworów są tylko regulująco odcinające ,ktore można w każdej chwili zamienić} i odwrotnie można sterować także każdą pętlą podłogówki w danym pomieszczeniu co jest wymagane przez polskie normy .a możesz sobie zakręcić grzejniki ręcznie i też Ci będzie grzała tylko podłoga ,a jeśli chodzi o 80m/b rury to jest ok 20 m/2 pomieszczenie czy to mało ?uważam że lepiej podzielć podłogę na dwa mniejsze obwody właśnie takie ok 70- 80 niż jeden 150 m może to jest przyczyną twojego niepowodzenia z takimi układami .pozdrawiam Tomek

Opublikowano

po pierwsze to 80 metrów rury to ok 11-13m podłogi ,po drugie jest to dobre rozwiazanie do małych powierzhni i to jest wada układu tego typu mieszacze maja ogromną wade i powyzej 50m podłogi niewazne ile bedzie petli nie uciagną sprawnie a wada ogromna jest tez to ze woda upuszczana z podłogówki nie jest o temp podłogowki tylko ma temp zasilnaia podłogi i to przy zachowaniu normalnych przepływów rozwala sprawnosc układu i mniedzy innymi dla tego nie pociagnie sprawnie powyzej 50m podłogi

Opublikowano

Witam, czytałem parę twoich postów na temat tego typu mieszaczy i wiem że masz wyrobione zdanie na ten temat Ja mogę Cię tylko zapewnić i możesz wierzyć lub nie ale działa przy tej pompie do 120 m/2 podłogi grzewczej wykonanej bez projektu , projektem jeszcze więcej

przepływ przez obwody od 0.5 do 1 litra na minutę , a tak apropo to długość rury 80 metrów to 11 m podlogi układanej po 10 cm szerokości ,a poco w holu stosować tak dużo watów i tak to jest jak się nie ma projektu na podłogówkę to się wali kilometry rury i potem nie działa .pozdrawiam Tomek .