Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Przechowywanie Miału Na Zewnątrz

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Witam wszystkich forumowiczów. Mam taką sprawę, nie posiadam piwnicy więc miał węglowy do mojego pieca z podajnikiem tłokowym przechowuję na zewnątrz obok domu. Jest to pierwszy rok mojego palenia miałem, zrobiłem taki prowizoryczny boks z płyt HDF i przykryłem wszystko plandeką. Zastanawiam się nad jakimś bardziej trwałym rozwiązaniem typu płyty betonowe lub coś podobnego. Jeśli macie jakieś doświadczenia w tym temacie będę wdzięczny za jakiekolwiek sugestie.

Edytowane przez KWAS
Opublikowano

Problem u Ciebie polega na tym że musisz się zaopatrzyć w suchy już opał bo mokrego nie będziesz miał gdzie wysuszyć. Musiał byś postawić sobie jakąś mała szopkę najważniejsze jest to aby woda nie miała dostępu do opału to czy to będzie z cegły drewna to druga sprawa najważniejsze tak jak napisałem wcześniej woda nie morze mieć dostępu do opału!

Opublikowano

....najważniejsze tak jak napisałem wcześniej woda nie może mieć dostępu do opału!

To nie tylko WODA, również WILGOĆ na posadzce jest szkodliwa. Mnie pozostało nieco klinkieru z otworami z przestawianego komina i takie odpadowe nienasiąkliwe cegiełki poszły na posadzkę, a na to perforowana pilśniowa (optymalnie byłaby płyta polietylen/propylen z otworami-może z opakowań) i groszek/miał dopiero na takie 'podłoże' . Myślę, że płasko wyrównane podłoże z 'kocich łbów' czyli otoczaków polnych fi ok.50mm - do 'zdobycia gratis' na kamionkach przy polach o dobrej kulturze rolnej byłoby całkiem przewiewne i przeciw-podsiąkowe... Ale na to jeszcze płyta perforowana i dopiero paliwo. Najlepiej kupowane w suche/ciepłe wakacje, to samo dotyczy drewna!

PozdrA.

Opublikowano

Ja narazie workuje opał i wrzucam po 20 worków do kotłowni.Zastanawiam się nad rozwiązaniem jakby poworkować opał wrzucić na palety i owinąć to wszystko szczelnie folią a na to plandeka.Ewentualnie blaszak ale jeszcze tam stoi auto

• 2 miesiące temu...