Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam serdecznie,

Mam Atmosa 70 kw .

Zaczynam myśleć o drewnie i teraz co wybrać buka czy świerka tak planuję 40 m swieka, 20 m buka. W leśnictwie mi mówią że lepiej palić bukiem w instrukcji pisze że lepiej świerkiem - ma większą kaloryczność. Sam już nie wiem... jak myślicie??

Pozdrawiam

Opublikowano

Ogarniam temat:)) ale coraz lepiej- tą wajchę z tyłu wysuwałem i o jakieś 2 h mi się wydłużył czas spalania:)) Tylko ze wszedzie pisze ( nawet w instukcji) że swierk ze bardziej kaloryczny.

No i do tego cena ....

Opublikowano (edytowane)

Tylko ze wszedzie pisze, że swierk bardziej kaloryczny. (...)

Świerk ma mniejszą gęstość niż buk, dlatego w przeliczeniu na kg ma większą wartość opałową. Ale do kotła wchodzą nie kilogramy drewna tylko metry przestrzenne. W przeliczeniu na metr przestrzenny buk ma większą wartość opałową od świerka. Czyli - z jednego pełnego załadunku buka będzie więcej ciepła niż z pełnego załadunku świerka.

Buk = 2200 kwh/mp

Świerk = 1600 kwh/mp

Edytowane przez m77
Opublikowano

Swierk jest bardziej kaloryczny ale oczywiście jeśli chodzi o kilogram drewna a w lesie kupuje się je nie na kilogramy a na metry przestrzenne lub sześcienne. Kumasz :D A wracając do kotła masz jakąś regulację temp. powrotu z instalacji ? Kotły zgazowujące " lubią" pracować w ciepełku: powrót 65 a na kotle 80-90 st. C. dopiero wtedy kocioł pokazuje co potrafi inaczej to tylko trochę lepszy śmieciuch ( a teraz mnie rozszarpcie :D )

Opublikowano (edytowane)

Swierk jest bardziej kaloryczny ale oczywiście jeśli chodzi o kilogram drewna a w lesie kupuje się je nie na kilogramy a na metry przestrzenne lub sześcienne. Kumasz :D A wracając do kotła masz jakąś regulację temp. powrotu z instalacji ? Kotły zgazowujące " lubią" pracować w ciepełku: powrót 65 a na kotle 80-90 st. C. dopiero wtedy kocioł pokazuje co potrafi inaczej to tylko trochę lepszy śmieciuch ( a teraz mnie rozszarpcie :D )

Tak na piecu mam cały czas 80-90 stopni poniżej nie schodzę:P) teraz co prawda palę bukiem z szuszarni ( przepłacone 2 krotnie... ) ale tę zimę murze jakoś przebąkać. z tym drewnem tez jest tak ze teraz chce juz kupować żeby przeschło- świerk wiadomo przełupie sie i przeschnie a buk niekoniecznie....

zaczerpnięte z instr.

świerk 3900 kcal, 16250 kje, 4,5 kwh

buk 3450 kcal, 14400 kje, 4,0 kwh

wartosc opałowa na 1 kg

pozdrawiam

Edytowane przez Magic1981