Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum o ogrzewaniu

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

Piec Heiztechnik Q EKO DUO

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam,

Zamówiłem właśnie piec Heiztechnik Q EKO DUO, podajnik slimakowy, kocioł dwupaleniskowy z rusztem wodnym do spalania drewna i wegla, z obrotowym palnikiem do spalania miału.

Co o nim sądzicie, może ktoś juz go używa.

Proszę o opinie.

Pozdrawiam

• 2 miesiące temu...
Opublikowano

i co sam jestem ciekaw jak sie sprawuje bo mieszkam 15 km od fabryki tych kotlow wiec chyba nie ma co daleko szukac,jak serwis?

Opublikowano

Było pytać przed zakupem. Teraz to już tylko litania do stali kotłowej ... ;-)

Opublikowano

mam taki sam kociołek i jestem na razie bardzo zadowolony

w ustawieniach pomógł mi bardzo dział techniczny producenta

pozdrawiam

• 5 miesięcy temu...
Opublikowano

Witam.

A co sądzicie o palniku typu szuflada w Heiztechniku Eko Duo?

Pozdrawiam.

• 9 miesięcy temu...
Opublikowano

Posiadam dwa piece tej firmy wymieniony już Q EKO DUO i sam Q EKO, jak na razie żadnych problemów. Raz tylko zerwał mi się bezpiecznik na ślimaku, okazało się że wina kamyczka :/ taki to już opał można dostać w pośpiechu. Jeśli macie jakieś pytania to walcie śmiało.

• 11 miesięcy temu...
Opublikowano

Witam.

Kupiłem kocioł Q EKO DUO Heitztechnik 25KW ze sterownikiem Menuet i mam potworny problem z ustawieniem tego pieca. Na chwilę obecną spala 70- 100kg na dobę ekogroszku, co gorsze nie mogę uzyskać temp. 50oC temp. na piecu waha się między 41-48oC, piec chodzi na okrągło, w takim tempie spalania zbankrutuje do końca sezonu grzewczego.

Piec ogrzewa dom o powierzchni ok. 200m2 + ogrzewanie podłogowe (z zaworem termostatycznym- bo tak to się chyba nazywa), temperatura nastawiona na piecu 50oC, bez zasobnika CWU, bez termostatu pokojowego, bez zaworu trój lub czterodrożnego + bojler(ale wpięty w instalację C.O bez osobnego obiegu CWU i bez pompy CWU).

Podaje moje ustawienia na sterowniku:

tryb pracy- 0

algorytm pracy- 2

histereza co- 2oC

temp.zał pompy- 35oC

czas pracy podajnika- 10s

czas pauzy podajnika- 60s

czas dmuchawy w podtrzymaniu- 10s

krotność podawania- 3

czas oczekiwania- 10min.

obroty dmuchawy- 2

obroty dmuchawy w podtrzymaniu- 4

czas odłączenia pompy C.O.- 20min

czas przesypywania paliwa- 5min

obroty dmuchawy wzrost- 1

Proszę o pomoc, bo podobno przy źle ustawionych parametrach spalania może dojść do uszkodzenia palnika retortowego, które nie jest objęte gwarancją.

Opublikowano

Witaj PETER 82

Nie obawiaj się o gwarancje, naprawdę musiałbyś przekombinować z ustawieniami abyśmy nie uznali ci naprawy jako gwarancyjnej.

Nastawy które posiadasz w tej chwili są prawidłowe o ile palisz "dobrym węglem". Tak na marginesie to nie wchodź tak głęboko w sterowanie bez konsultacji telefonicznej z serwisem. Menu SERWIS (PEŁNE) jest tylko dla serwisu.

Co do wielkości spalania to niestety nie mogę uwierzyć, że spalasz tak dużo paliwa. Przy tych ustawieniach podajnik pracując 24 h/dobę poda maksymalnie 56 kg węgla.

Według tych danych kocioł powinien osiągać około 12 kW mocy.

Przypuszczam, że masz nowy dom o wychłodzonych ścianach i sporej ilości wilgoci dlatego moc ta w tej chwili Ci nie wystarcza.

Skróć PAUZĘ PODAJNIKA do 40 s a obroty zwiększ do 3 i kocioł osiągnie wyższą temperaturę. Niestety efektem tych nastaw będzie kolejne zwiększenie zużycia paliwa.

Jedno pocieszenie, z dnia na dzień w miarę wygrzewania domu zużycie paliwa będzie spadało i w końcu spadnie nawet do 50%.

Pozdrawiam

Serwis Heiztechnik.

• 1 rok później...
Opublikowano

Do Radeks 27.

Kolego stoje przed dylematem zakupu pieca heiztechnik q eco lub q eco duo. Prosze doradź mi czy który piec mam kupić i najważszejsze czy z rusztem wodnym czy żeliwnym. Obawiam sie że po kilku latach eksploatacji ruszta wodne skorodują.