unslave Opublikowano 11 Stycznia 2011 Autor #26 Opublikowano 11 Stycznia 2011 Witam, Teraz robię tak: czyszczę z popiołu piec, zasypuję go do pełna węglem(8 łopat-ok. 25-30 kg.), rozpalam od góry i czekam ok. 40-50 min. aż woda w obiegu się nagrzeje. Po tym czasie temperatura wody wynosi ok. 60 stopni. Przymykam przewód kominowy o połowę zamykam drzwiczki z przodu pieca i załączam sterownik, na którym ustawiam temp. 60 stopni. Przy pełnym załadunku i temp. na dworze od -6 do -10 piec trzyma ciepło przez 10 godzin, a domu mam temperaturę 24 stopnie. Różnica pomiędzy rozpalaniem od dołu i dorzucaniem węgla co jakiś czas, a rozpalaniem od góry jest bardzo duża. Na korzyść górnego spalania przemawia jeszcze fakt, że wcześniej piec musiał być czyszczony z sadzy 2 razy w tygodniu, a obecnie raz na tydzień i to tylko profilaktycznie nie z musu. Dziękuję wszystkim za okazaną pomoc i porady. Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.