BoKoR Opublikowano 27 Listopada 2010 #1 Opublikowano 27 Listopada 2010 Witam. W mieszkaniu (stare budownictwo; 2 piętra) mieszkam na piętrze. Mam tam kocioł Defro Optima Komfort 9kW. Kanał kominowy ma około 5m wysokości. Obok mojego kanału jest jeszcze kanał kominowy sąsiadów z dołu. Dzisiaj rano wchodząc do mieszkania było w nim pełno dymu (mieszkanie jest remontowane i nie mieszkam w nim). Dym pewnie jest sąsiadów z dołu, tylko dlaczego pojawia się w moim mieszkaniu ? A teraz kilka pomocnych informacji które mogą się przydać w identyfikacji problemu: 1) Otworzyłem czyścik na sadzę i zobaczyłem że jest wsteczny ciąg - wszystko leciało do mieszkania (w piecu nie było palone). 2) komin jest drożny 3)Czasami podczas rozpalania w piecu trzeba otworzyć okno, ponieważ dym z pieca cofa się do moeszkania. 4) Okna były wymieniane około 8 lat temu. Czy przyczyną tego może być taka sytuacja : Mam 2 pokoje od południowej strony (piec stoi w kuchni, od północnej strony mieszkania). W pokojach są (drożne) kratki wentylacyjne. Tam słońce ogrzewa pomieszczenia, ciepłe powietrze wydostaje się przez ktratki, a że całe mieszkanie jest w miarę szczelne to przez komin "zasysa" powietrze z zewnątrz i przy okazji "zasysa" dym z komina sąsiada, który sąsiaduje bezpośrednio z moim kominem. Czy coś pomoże jeżeli zwiększę wysokość komina ? Pozdrawiam Cytuj
vernal Opublikowano 27 Listopada 2010 #2 Opublikowano 27 Listopada 2010 Czy coś pomoże jeżeli zwiększę wysokość komina ? Witam. Jeśli masz wylot jego poniżej kalenicy, to może pomóc. Ale, jak to w wentylacji, żeby cos mogło wyjść kratkami drożnymi, to musi najpierw do środka sie dostać. Tak więc niezależnie od wszystkiego, trzeba jakoś powietrze z zewnątrz doprowadzić do mieszkania (bo inaczej samo wejdzie nie tędy co chcemy, albo i tak się udusisz, tylko powoli). Zazwyczaj wystarcza rozszczelnienie okien (nad grzejnikami) lub doprowadzenie powietrza specjalną "dziurą" (dawniej w blokach, a w Niemczech do dziś, praktykuje się "dziury" pod oknem w kuchni). Może są jakieś inne metody ale ich nie znam - zasada jest jednak ta sama. Pozdrawiam. Cytuj
BoKoR Opublikowano 28 Listopada 2010 Autor #3 Opublikowano 28 Listopada 2010 Wylot komina jest powyżej kalenicy. Rozszczelnię okno, i sprawdzę co będzie się działo w mieszkaniu. Cytuj
deszczowiec Opublikowano 28 Listopada 2010 #4 Opublikowano 28 Listopada 2010 Miałem podobną sytuację. Gdy paliłem w piecu to tworzył się ciąg wsteczny w wentylacji i był zaciągany dym z komina rodziny mieszkającej pode mną. Pomogło wykucie w kuchni nawiewu, a jak było cieplej to jeszcze okno uchylałem. Cytuj
lama71 Opublikowano 29 Listopada 2010 #5 Opublikowano 29 Listopada 2010 spróbuj przeczytać moją odpowiedź w podobnym temacie, pod linkiem https://forum.info-ogrzewanie.pl/index.php?...amp;#entry62382 prawie na pewno u Ciebie jest podobnie. Tyle że dym w mieszkaniu jest skutkiem tego, że masz w pobliżu swojego kanału wentylacyjnego wylot z komina. Jak akurat w piecu nie będą palić, będziesz miał stały nawiew zimnego powietrza. Cytuj
Jacek19 Opublikowano 1 Grudnia 2010 #6 Opublikowano 1 Grudnia 2010 Prawdopodobnie masz za szczelne mieszkanie.Piec musi zassać powietrze do palenia. Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi