miet74 Opublikowano 3 Października 2010 #1 Opublikowano 3 Października 2010 witam jestem tu nowy mam maly problem prosze o pomoc budujac dom nie myslalem jeszcze o kotle , okazalo sie ze prawie wszystkie kotly z podajnikiem maja czopuch za wysoko w stosunku do otworu w moim kominie /komin ibf 9metrów srednica 20cm/ kociol /ling duo 15/ otwór w kominie jest ok 15cm za nisko moje pytanie to : moge podlaczyc ten kociol rura ze skosem w dół /odpowiednio szczelnie/ i bedzie dzialac czy musze zrobic nowy otwór w kominie? Cytuj
Marek Opublikowano 4 Października 2010 #2 Opublikowano 4 Października 2010 czyzbyś chciał zmienic prawa fizyki dla swoich potrzeb?? Cytuj
kk84 Opublikowano 4 Października 2010 #3 Opublikowano 4 Października 2010 moge podlaczyc ten kociol rura ze skosem w dół /odpowiednio szczelnie/ i bedzie dzialac czy musze zrobic nowy otwór w kominie? Na zdrowy rozsądek - nowy otwór. Cytuj
adamasz Opublikowano 5 Października 2010 #4 Opublikowano 5 Października 2010 Skos w dół niekoniecznie :angry: , bo zmniejsza ciąg, ale zaizolowana komora dymowa - rodzaj syfonu o powiększonym przekroju i z boczną wyczystką o łatwym dostępie to :) OK ! Ułatwia czyszczenie czopucha i zmniejsza prędkość spalin. Ale zawsze bez zmniejszania przekroju czopucha! A poza tym czy zamurowanie cegiełką i wykucie nowego otworu udarkiem to jakiś problem dla prawdziwego mężczyzny :angry: ??? PozdrA. Cytuj
zbyszek770 Opublikowano 5 Października 2010 #5 Opublikowano 5 Października 2010 A poza tym czy zamurowanie cegiełką i wykucie nowego otworu udarkiem to jakiś problem dla prawdziwego mężczyzny Witam. robiłem wiele razy takie rzeczy ,trzeba tylko uważać przy rozcinaniu rury - bo zakładam że taką zamontowałeś wraz z izolacją, później zakładasz rurę równą średnicy konina z przejściówką na kwadrat odpowiednio ''zdylatowaną'' od ścianek obudowy i już Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi