Skocz do zawartości
IGNOROWANY

piec R-ECO M

Rekomendowane odpowiedzi

Link afiliacyjny

🛠 Szukasz kotła na paliwo stałe?

Wypełnij krótki formularz i porównaj oferty firm z Twojego regionu

Porównaj oferty
Opublikowano

Witam wszystkich forumowiczów,

ponieważ rozglądam się za piecem poczytałem trochę tu i tam i już nie wiem co wybrać.

Ponoć jedne z lepszych to te firmy RECO, przejrzałem ich stronę i .... wystarczy mi jedynie na serię M - czy ktoś miał z Was do czynienia z tymi piecami - co o nich wiecie jakieś wady zalety ?

Aha jeszcze jedno, czytam, że sterowniki PID są najlepsze, więc piszę meila do firmy co za elektronikę tam wsadzili, a oni mi odpisują - W związku z Pana zapytaniem dotyczącym sterowania kotla R-ECO M informuję, że sterowniki instalowane do tych kotłów nie zawierają algorytmu PID. Nie zawierają też algorytmu PI. Sterowanie tych kotłów oparte jest o nasze autorskie rozwiązania - i co o tym sądzić ?

Pozdrawiam

Łukasz

Opublikowano

To, czy sterowniki PiD są najlepsze jest wciąż (jak dla mnie) kwestią dyskusyjną. To nowe rozwiązanie - tak naprawdę nie spotkałem się jeszcze przekonującego dowodu na ich zalety - wszystko co wiemy to marketingowe zapewnienia handlowców.

Tak więc ja osobiście nie wybierałbym obecnie kotła pod kątem tego, czy jego sterownik pracuje wg algorytmu PiD.

A co do pieców RECO - czekamy na opinie posiadaczy...

Opublikowano

No właśnie doczytałem troszkę o sterownikach PID i już nie jestem takim jego zwolennikiem - może jeszcze dopracują tę machinę ;) bo jak potrafi spalić nawet do 30 % paliwa więcej to raczej sobie odpuszczę.

Ale dalej intryguje mnie opinia o piecach RECO konkretnie model M - proszę o opinię na ich temat.

Dziś udało mi się znaleźć dwa posty na innych forach:

1. pochwałka za wyśmienitą elektronikę - może odp. z serwisu była prawdziwa i naprawde zrobili dobry autorski algorytm do tych kotłów - pisał użytkownik

2. druga opinia raczej zganiła piec (nie wiem dokładnie który model, a może wszystkie), a mianowicie za to, że "kocioł z tyłu ma kształtki ocynkowane" co wg autora postu to jakieś nieporozumienie bo ponoć ocynk odpryskuje i takie tam - pisał potencjalny użytkownik.

Czy szanowni forumowicze macie jakieś wieści w tym temacie ?

pozdrawiam

• 8 miesięcy temu...
  • 1 rok później...
Opublikowano

Mam nadzieję, że wątek jeszcze żyje.

Kupiłem R-Eco M 35 (35 KW - do ogrzania mam 310m2 + CWU chata nieocieplona, część bez tynku). 5600PLN.

Opinia o kotle w jednym zdaniu:

Zwykły kopciuch w obudowie Mercedesa.

Teraz troszkę szerzej:

Kopci, kopci i kopci, dmuchawa wywala całe dobro z kotła w komin. Rozpalenie kopciucha graniczy z cudem.

Instrukcja ładnie pięknie mówi co i jak. W praktyce nic nie jest takie piękne. Producent chyba nigdy nie odpalał tego kotła u siebie i się zastanawiam skąd ten kocioł ma certyfikat. Płynna modulacja prędkości dmuchawy, jak ją nazywa producent to w rzeczywistości wentylator działający od początku z max obrotami (żadnej regulacji), co skutkuje wywaleniem całego dymu do kotłowni i w komin (po paru dniach wyczystka pełna od popiołu z kotła). Jedyne co jest dobre w tym kotle to żeliwny wymiennik, ale czyszczenie tegoż to niezła ekwilibrystyka zwłaszcza za pomocą szczotki która jest dołączona w zestawie i złamie się na pewno trzeciego dnia użytkowania :o.

Pełny zasyp tj dwa 25 litrowe wiadra orzecha sort II wartość opałowa 29MJ z kopalni Wieczorek to 4 godziny max przy temp. 65 na kotle i 0 do 5 stopni na zewnątrz. Cały czas trzeba dokładać.

Jest to zwykły kopciuch górniak. Nie polecam osobom, które cenią swój czas i nie lubią siedzieć ciągle w kotłowni. Taki właśnie jest ten kocioł - wymaga od użytkownika ciągłego nadzoru. Za taką kase można mieć super kocioł z dolnym spalaniem.

Obywatele i obywatelki nie dajcie się zwieść dmuchawie, ładnej obudowie (która już drugiego dnia stanie się czarna od dymu) i podświetlanemu wyświetlaczowi.

Aha jeszcze słowo o rewelacyjnym, unikalnym sterowaniu temperaturą zadaną - co za idiota to wymyślił.

I jeszcze jedno na koniec. Sterownik ma takie opóźnienie w działaniu, że można zasnąć przy kotle dokonując jakiejkolwiek regulacji - w serwisie powiedzieli "no taki jest urok tego sterownika" - krew zalewa.

Nie polecam, a już w szczególności 5600PLN w 2007 roku to wywalenie 4000PLN w błoto.

Pozdrawiam.

Opublikowano

No właśnie! Przecież im o to chodzi, żeby ludziska kupili. Ładnie wygląda a to zwykłe kopciuchy.

Nigdy w Polsce nie będzie dobrze. Ludzie się nacinają tak jak ja. No bo przecież światełka i dmuchawa to szczyt techniki - a tu zwykły miarkownik lepiej daje radę.

• 1 miesiąc temu...
Opublikowano
Mam nadzieję, że wątek jeszcze żyje.

Kupiłem R-Eco M 35 (35 KW - do ogrzania mam 310m2 + CWU chata nieocieplona, część bez tynku). 5600PLN.

Opinia o kotle w jednym zdaniu:

Zwykły kopciuch w obudowie Mercedesa.

(...)

Pozdrawiam.

Dzięki za informację, musze przyznać, że nieźle bym się naciął. Szkoda tylko, że kolega dał się tak zrobić w przysłowiowe "jajo". Mam nadzieję, że ta opinia trafi do dużej liczby chętnych na ten kocioł, którzy pod jej wpływem pójdą do konkurencji.

Pozdrawiam

Link afiliacyjny

🔥 Szukasz instalatora kotła gazowego?

Wypełnij krótki formularz i porównaj oferty firm z Twojego regionu

Porównaj oferty