Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Kamienica 94m2

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam,

planuje wynająć mieszkanie w kamienicy 94m2 - 3 pokoje, kuchnia, łazienka. Chciałem się zorientować ile orientacyjnie wyjdzie mnie ogrzewanie jeżeli okna są drewniane podwójne, budynek niedocieplony, sufit jak to w kamienicy koło 3m, dodam, że jest to pierwsze piętro. Piec dwu-funkcyjny. Chciałbym znać koszt za 12 miesięcy, a i jeszcze myślę, że w zimie 18,19 stopni, więcej raczej nie będzie potrzeby ;) Z góry serdecznie dziękuje za odpowiedz :lol:

Opublikowano

Mieszkam w podobnej kamienicy.

Z moich doświadczeń wynika, że (zgodnie z podręcznikami) trzeba szacować zapotrzebowanie na moc na poziomie 100W/m2 (przy grzaniu ciągłym). Tak mi wyszło w tą zimę (grudzień, styczeń i luty).

Dla Ciebie to oznacza zapotrzebowanie energię cieplna na poziomie 10 kW (w tych najzimniejszych miesiącach, przy założeniu, że zawsze zimy będą tak mroźne jak ostatnia). Czyli potrzeba około 1m3 gazu G50 na godzinę (około 2 zł - trzeba sprawdzić w gazowni). To daje kwotę rzędu 1500 zł/m-c. Założyłbym troche niższą kwotę, powiedzmy 1200 zł/mc bo przeciez nie cały miesiąc będzie minus dwadzieścia stopni.

Założyłbym także , że takie miesiące będą trzy (tak jak ostatniej zimy) - grudzień, styczeń i luty. Czyli razem 3600 zł.

Dla listopada i marca przyjąłbym połowę zużycia czyli 2x600zł = 1200 zł.

Dla października i kwietnia 1/4 czyli 2x300 zł = 600 zł.

Dla CWU założyłbym 12x50 zł = 600 zł

Razem 3600+1200+600+600 zł = 6000 zł rocznie.

To tylko przybliżone rachunki. Proporcje zużycia gazu w poszczególnych miesiącach można określić dokładniej - korzystając np. z notatek kol. Quitara dotyczących zużycia groszku tej zimy.

Opublikowano

Na wstępie bardzo dziękuje za odpowiedź. Właśnie tak bardzo 'luźno' licząc wyszło mi 6500 zł, ale nie miałem jakiegoś porównania i nie jestem fachowcem w tej dziedzinie dlatego chciałem się upewnić. Pewnie się zdecyduje na tą kamienice; miejmy nadzieję, że nie będzie mroźniej zimy :lol: jeszcze raz serdecznie dziękuje za analizę ;)