Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Kocioł Zagazowujący Węgiel I Drewno Atmos Ac35s

alzo

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Ja mam domek do wykńczenia 280m2 w okolicach Kołobrzegu i rozważam jaki kocioł na jakie paliwo .Mam nieco drzew w lesie ale to w więkrzości osika,czytałem właśnie na forum o węglu brunatnym,ale tu do wszystkiego daleko.Więc szukam uniwersalnego kotła ,kierując się względami ekonomicznymi,ekologicznymi i jak najdłuższą stałopalnością.Trochę tego dużo, aile proszę jeśli można POMóŻCIE.

Opublikowano

Witam,

Kotły zgazowujące są dobre pod względem sprawności ( mają ją wyższą ) do takiego kotła najlepiej było by dokupić bufor ciepła, który magazynował by ciepło - lecz nie jest to wymagane.

Na ogół kotły zgazowujące potrzebują dość wysokiej temperatury zasilania, rzędu 75 80 a nawet 90 stopni.

Przy takich temperaturach w kotle właśnie zachodzi piroliza drewna i powstaje właśnie gaz drzewny lub z węgla.

A jeśli chodzi o inne kotły to może zaproponował bym jakiś uniwersalny do węgla, drewna, miału, zrębków i itp.

Są to na przykład kotły znanych producentów Np. Warmet SDS Ceramik lub Warmet 200 Ceramik firmy Kostrzewa

lub kocioł Logica firmy Cichewicz.

Posiadają one dość przystępny czas stałopalności.

Pozdrawiam

Opublikowano

Dzięki za pomoc. A w związku z tym że kotły zagazowujące mają dość wysoką tęperaturę ,to czy możliwe jest aby była podpięta podłogówka? Za każdą szczerą chęć pomocy bardzo dziękuje.I w dalszym ciągu proszę o wypowiedzi użytkowników takich kotłów. :angry: ;) Pozdrawiam.

Opublikowano

Temperatura na kotle a temperatura na grzejnikach czy na podlogowce, to dwie rozne sprawy-oczywiscie ze mozna stosowac podlogowke z kotlami zgazowujacymi. Wejdz sobie na strone atmosa, znajdziesz tam kilkadziesiat schematow instalacji-rowniez z podlogowkami.

Opublikowano

Witam,

Oczywiście, że można podłączyć podłogówkę do kotła zgazowującego bez względu na temperaturę.

Trzeba tylko zastosować układ mieszający np. zawór 4 drogowy lub 3 drogowy lub można zakupić

specialny rozdzielacz z wbudowanymi elementami do mieszania wody.

Zawory mieszające mają za zadanie obniżenie temperatury na zadany poziom jaki ustawimy np.

na kotle zgazowującym mamy ustawione 80 stopni a na podłogówkę zadajemy 40 stopni

( na podłogówce może być maksymalnie 55 stopni )

Pozdrawiam i w razie pytań chętnie odpowiem.

Opublikowano

Bardzo to miłe gdy Ktoś chce pomóc drugiemu. Dla mnie osobiście Wasze podpowiedzi,wyjaśnienia są cenną pomocą w znalezieniu właściwego rozwiązania.Dlatego za każdą wypowiedź bardzo dziękuje.Pozdrawiam. Interesuje mnie jak taki kocioł się sprawuje w praktyce ( jaka jest jego żeczywisty czas stałopalności,ile spala się w takim kotle,jego żywotność ,kłopoty i słabe miejsca eksploatacyjne,zalety, itd...).

Opublikowano

Witam,

Kotły zgazowujące drewno tak jak pisałem już wcześniej posiadają sparawność na poziomie 90%

Spalanie w tym kotle przebiega w trzech etapach.

Najpierw drewno jest dosuszane i odgazowywane - wtedy wydziela się gaz drzewny. W drugim etapie gaz ten spala się, a w trzecim następuje dopalenie cząstek zawartych w spalinach i oddanie ciepła wodzie znajdującej się w wymienniku kotła.

Spalanie jednego załadunku drewna trwa od kilku do kilkunastu godzin, zależne jest to od poboru ciepła.

Praktycznie czas spalania wsadu waha się od 5 do 8 godzin.

Kotły zgazowujące uzyskują tą dużą sprawność gdy pracują cały czss z mocą nominalną.

Stąd łączy się je ze zbiornikami akumlującymi ciepło ( buforami ciepła ) wtedy kocioł ma dużą sprawność, a czas ogrzewania wydłuży się, ponieważ po wygaśnięciu w kotle do instalacji przez parę godzin będzie wpływała woda z bufora ciepła.

Ograniczeniem w ich stosowaniu jest to, że można w nich palić tylko drewnem o wilgotności nie większej niż 20%. W przeciwnym razie ich sprawność znacznie spada, a zwiększa się zużycie paliwa.

Trzeba sezonować drewno najlepiej 1 - 1,5 roku.

Średnia żywotność kotłów atmos wynosi 10 lat.

Więcej może Pan poczytać tutaj:

http://www.mora.com.pl/kotly-na-drewno-Pl.html

Przesyłam jeszcze zdjęcie zalecanego podłączenia kotła zgazowującego.

Pozdrawiam :angry:

post-3960-1267349070_thumb.png

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

A co z tymi kotłami które zagazowują drewno ,węgiel kamienny i brunatny ,czy to możliwe żeby ten sam kocioł zagazowywał tak różne paliwa .A jak się dne sprawdzają. Serdecznie pozdrawiam!

Opublikowano

Witam !

Używam kotłów zgazowujących drewno od lat 1- był Vigas 2- był Orlan 3 jest Atmos jak dla mnie to świetne rozwiązania robię drzewo w luty marzec i w domu jak w bajce dom 180m2 ocieplony cwu 150l 10 metrów buka i około 20 m świerka i wystarcza mi na cały sezon koszt w tym roku 2009 buk 1400 zł + 1100zł -2500 zł jest małe ale drzewo traeba pociąć porąbać i ułożyć a zdrowie mi nie pozwala na to więc z żalem odchodzę od drzewa , apiec Atmos był moim najlepszym i polecam .

Pozdrawiam

Opublikowano

Bardzo dziekuje za inforamacje. Mam jeszcze jedno pytanie Jaka jest żywotnośc tych kotów przy paleniu drewnem a jaka przy paleniu węglem.

Opublikowano

Nie odpowiem wprost:

Również posiadam las, ok 2,0 h. i po 20 latach palenia w piecu dolnego spalania różnymi paliwami zdecydowałem się na zakup i zainstalowanie kotła z podajnikiem. Do tej pory spalałem ok. 4 t. węgla w różnej postaci; miał, orzech+ok. 3m3. drewna i byłem zadowolony (ogrzewam ok. 110 m2+ 80l. CWU). Ale teraz po wyminie pieca (pisałem w innym wątku) jestem pozytywnie zaskoczony. Kocioł Galmet 17 KW. z obrotowa retortą+sterownik Perfekt-R , jak do tej pory spaliłem ok. 3t. miału, nie wspominając o komforcie termicznym jakie daje ciągłe palenie. Testowałem rożne paliwa, poczynając od zwykłego miału, poprzez mieszankę miału ze zbożem. Najlepiej wypadła mieszanka zboża i miału, jednak doczytałem na którymś forum, że taka mieszanka powoduje bardzo szkodliwe spaliny dla kotła i komina, więc na razie zaprzestałem eksperymentów ze spalaniem zboża.

Pozdrawiam

Czeslaw.

• 2 lata później...
Opublikowano

Dzięki za pomoc. A w związku z tym że kotły zagazowujące mają dość wysoką tęperaturę ,to czy możliwe jest aby była podpięta podłogówka? Za każdą szczerą chęć pomocy bardzo dziękuje.I w dalszym ciągu proszę o wypowiedzi użytkowników takich kotłów. angry.gif wink.gif Pozdrawiam.

Opublikowano

Temperatura kotła nie ma znaczenia, do podłogówki zazwyczaj stosuje się i tak zawory mieszające - one ją obniżą do odpowiedniej wartości.

Pozdrawiam.

• 1 rok później...
Opublikowano

Potrzebuję dobry schemat takiego centralnego ogrzewania , a mianowicie kocioł zagazowujący lub zwykły ,bojler stojący z podłączeniem na solary i kominek może,parter 130m, pięć pomieszczeń i hol podłogówka i częściowo grzejniki wiszące . Na górę z kotłowni osobno siedem pomieszczeń z łazienkami podłogówka i grzejniki 140m . Z średnicami rur ,zaworo . Chciał bym zakupić materiały za to co mam by skorzystać jeszcze z odliczenia . Bardzo dzięki choć jak się domyślam nie jest to łatwa sprawa o ile nie możliwe . Podziwiam Was za wytrwałość i chęć niesienia pomocy. Pozdrawiam!

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tej strony zgadzasz się na Polityka prywatności.