daro3636 Opublikowano 7 Lutego 2010 #1 Opublikowano 7 Lutego 2010 Witam ! Zamierzam wyremontować stary drewniany dom na wsi ok.120 m2. Chciałbym pozbyć się pieców kaflowych i założyć instalacje CO. Szukam odpowiedniego pieca. Głównym źródłem opału jest drewno olchowe. Czy ktoś posiada któryś z tych pieców (Cichewicz Ultima Q Plus 15KW lub Moderator Unica Sensor 15KW,a może coś innego). Prosiłbym o opinie na temat tych pieców i czasów palenia wkładu takim opałem. Pozdrawiam Daro Cytuj
Neo Opublikowano 7 Lutego 2010 #2 Opublikowano 7 Lutego 2010 Z tych dwóch moim zdaniem Cichewicz. Moderator ma słabe opinie. Ciekawą opcją jest tez Taurus Bawół - można do niego ładować długie kawałki drewna. Pozdrawiam. Cytuj
henio Opublikowano 7 Lutego 2010 #3 Opublikowano 7 Lutego 2010 Cichewicz Ultima Q Plus 15KW ma małe palenisko kawałki drzewa ok 20cm długości za dużo nie włożysz tam kawałków tym samym krótki okres palenia jest to piec górnego spalania u mnie przy węglu trzyma ok 12 godzin. Cytuj
daro3636 Opublikowano 13 Lutego 2010 Autor #4 Opublikowano 13 Lutego 2010 Czy ktoś może wypowiedzieć się więcej na temat tych pieców lub zaproponować coś innnego z góry dzięki. Może wystarczy 10 kw? Pozdrawiam Daro Cytuj
Neo Opublikowano 13 Lutego 2010 #5 Opublikowano 13 Lutego 2010 Może Taurus Bawół ze względu na długość komory spalania. Jest to kocioł o budowie biomasowej, podobnej do moderatora. Cytuj
Gość Hydra1976 Opublikowano 13 Listopada 2010 #6 Opublikowano 13 Listopada 2010 Ultima plus ma common air - wielopunktowy system nadmuchu powietrza - to duży plus, ale jeśli szukasz kotła o dużej komorze spalania to zerknij sobie na kocioł Vespa tego producenta , ma naprawdę pojemną komorę . Oczywiście polecam Cichewicza Cytuj
Nesgarlt5 Opublikowano 11 Lutego 2012 #7 Opublikowano 11 Lutego 2012 Mógłbyś napisać co wybrałeś, mam podobny dylemat ale wydaje mi się, że np ósemka ultima wystarczy do takiego domu Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi