Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam. Jestem na etapie budowy instalacji CO w nowym domu. Podłogówkę instalator połączył z zaworami RTL HERZ mini z tym że te zawory znajdują się w skrzynce rozdzielaczy. W instrukcji zaworów HERZ wyczytałem że zbyt wysoka temp. otoczenie może powodować zakłócenia w pracy zaworu. Jak to jest w praktyce, czy u kogoś tak działa. Co w przypadku gdy przez rozdzielacze popłynie woda 65st w skrzynce zrobi się gorąco a zawór ustawie na 40st? Wydawało mi się że rtl różni się od zwykłych termostatów tym że ma na niego wpływ tylko temp. wody a tu czytam inaczej. Pomóżcie bo jeszcze nie zapłaciłem fachowcowi a później to go już chyba nie namierze. Dzięki. Zdrowia.

Opublikowano

Witam ,może się zdażyć taka sytuacja że na belce powrotnej na ktorej zamontowane są rtl są też zamontowane powroty z grzejników wtedy woda w belce powrotnej jest dużo cieplejsza niż sam powrót z danej petli podłogówki ,RTL potrafi to wyczuć i może już się nie otworzyć .pozdrawiam

Opublikowano

Witam,

Całkowicie się z Tobą zgadzam. Takie zjawisko występuje np. gdy podłogówkę zapniemy zamiast grzejnika - niekoniecznie uciążliwe, ale się zdarza.

Z tym, że nie jest to odpowiedź na problem tematu.

RTL działa oczywiście na "wodę". Take więc aby się zamknął, to woda musi mieć te 40C a nie powietrze. Oczywiście istnieje możliwość, że woda w okolicy RTL zagrzeje się od tego powietrza, ale na to trzeba trochę czasu przy niewielkim przepływie. I to pewnie miał na myśli producent...

Nie wiem jak to wygląda w praktyce - może ktoś doświadczony się wypowie.

Myślę jednak, że jeżeli skrzynka nie jest szczelna, to szansa na to zjawisko jest znikoma.

Pozdrawiam.

Opublikowano
  tomekb napisał(a):
Witam ,może się zdażyć taka sytuacja że na belce powrotnej na ktorej zamontowane są rtl są też zamontowane powroty z grzejników wtedy woda w belce powrotnej jest dużo cieplejsza niż sam powrót z danej petli podłogówki ,RTL potrafi to wyczuć i może już się nie otworzyć .pozdrawiam

Rzeczywiście u mnie na powrotnym rozdzielaczu są powroty z grzejników ale przed rtl jest jeszcze zaworek kulowy i złączka (pex). Układ jest na chodzie i mimo wysokiego powrotu podłoga działa. Bardziej martwiła mnie temp. w skrzynce bo narazie nie ma jeszcze drzwiczek a docelowo skrzynka będzie zabudowana szafą.

I jeszcze pytanko: czy kiedy zdejmę głowice zaworu (rtl) to woda płynie bez żadnych ograniczeń temperatury, tak jakby tego zaworu nie było?

dzięki zdrowia