TheDargorShadowlord Opublikowano 2 Grudnia 2024 #1 Opublikowano 2 Grudnia 2024 Otrzymałem sprzeczne opinie od dwóch audytorów w sprawie splitu. Jeden z nich stwierdził, że najlepsze miejsce, które zapewniałoby nawiew na całą powierzchnię, odpada, ponieważ jednostka wewnętrzna będzie odrobinę wystawać, przez co nie będzie jak poprowadzić rur, które muszą biec w dół. Drugi z kolei przekonuje, że to miejsce nie jest odpowiednie i może tam zamontować jednostkę wewnętrzną. Czy to prawda, co mówi ten pierwszy, a ten drugi chciałby odwalić jakąś fuszerkę? Czy może ten drugi słusznie mnie przekonuje, a ten pierwszy po prostu zamknął się na wygodniejszą i mniej wymagającą dla jego ekipy opcję? Z góry dziękuję za Wasze opinie. Cytuj
cezario1 Opublikowano 2 Grudnia 2024 #2 Opublikowano 2 Grudnia 2024 4 godziny temu, TheDargorShadowlord napisał(a): Drugi z kolei przekonuje, że to miejsce nie jest odpowiednie i może tam zamontować jednostkę wewnętrzną. Na logikę w nie odpowiednim miejscu nie montuje się PC Cytuj
TheDargorShadowlord Opublikowano 2 Grudnia 2024 Autor #3 Opublikowano 2 Grudnia 2024 Otrzymałem sprzeczne opinie od dwóch audytorów w sprawie splitu. Jeden z nich stwierdził, że najlepsze miejsce, które zapewniałoby nawiew na całą powierzchnię, odpada, ponieważ jednostka wewnętrzna będzie odrobinę wystawać, przez co nie będzie jak poprowadzić rur, które muszą biec w dół. Drugi z kolei przekonuje, że to miejsce jest odpowiednie i może tam zamontować jednostkę wewnętrzną. Czy to prawda, co mówi ten pierwszy, a ten drugi chciałby odwalić jakąś fuszerkę? Czy może ten drugi słusznie mnie przekonuje, a ten pierwszy po prostu zamknął się na wygodniejszą i mniej wymagającą dla jego ekipy opcję? Z góry dziękuję za Wasze opinie. To była literówka. Już poprawiłem. Prośba o odpowiedź nadal aktualna. Cytuj
cezario1 Opublikowano 2 Grudnia 2024 #4 Opublikowano 2 Grudnia 2024 (edytowane) Ciężko wywnioskować o co komu chodzi ale może o to że jeden chce zrobić estetycznie żeby nie było widać rur pod sufitem a drugi zastosuje jakąś ładną obudowę na te rury albo nie i rury będzie widać. Podczas pracy klimatyzatora (bo chyba o klimatyzator pytasz) powstają skropliny. Woda zbiera się na tacce, która znajduje się pod wymiennikiem ciepła w jednostce wewnętrznej. Wodę odprowadza się w dół (można wykuć dziurę w ścianie ) jeżeli klimatyzator jest montowany na ścianie lub montować pod sufitem ale musi być zachowany spad więc rurę będzie widać. Chyba że zrobisz podwieszany sufit to wszystko zamaskujesz. W podwieszany sufit stosuje się inne klimaty niż te montowane na ścianę. Z innego twojego postu wiem że mieszkasz w kamiennicy więc pewno pomieszczenia są wysokie Jak obniżysz pomieszczenie to mniejsze pomieszczenie do ogrzania a jak dodatkowo jeszcze ocieplisz sufit to tym bardziej wyjdą mniejsze koszty ogrzewania. Edytowane 2 Grudnia 2024 przez cezario1 1 Cytuj
TheDargorShadowlord Opublikowano 4 Grudnia 2024 Autor #5 Opublikowano 4 Grudnia 2024 Dzięki za odpowiedź. I tak, pytałem o klimatyzator. Bedę mieć to wszystko na uwadze, wybierając ostatecznie którąś z tamtych dwóch firm. Co do obniżenia sufitu, ekonomicznie to brzmi naprawdę opłacalnie. Ale myślę, że jestem nazbyt przyzwyczajony do wysokiego mieszkania. Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi