zębiec20kw Opublikowano 6 Lutego 2024 #1 Opublikowano 6 Lutego 2024 Witam od dłuższego czasu zmagam się z sadzami w piecu zębiec Agat 20kw. Pellet przewazony wpisana odpowiednią wydajność. Podawanie paliwa na mocy maks to 4.5s co 8s. Zwiększyłem dopływ powietrza na +17 co nie zmniejszyło ilości sadzy a spowodowało zbrylony popiół co jeszcze mogę zmienić aby nad tym zapanować piec czyszczony co tydzień z powodu dużej ilości popiołu i tych nieszczęsnych sadzy w wyczystce pieca pojawiła się smoła Cytuj
ManiekBasick Opublikowano 7 Lutego 2024 #2 Opublikowano 7 Lutego 2024 (edytowane) Nie napisałeś jaka jest wydajność podajnika, według twoich obliczeń 12kg/h. zamiast zwiększać nadmuch zwiększ przerwę o 1 sek i obserwuj. Musisz też obserwować płomień nie tylko środek kotła. płomień powinien być jasno żółty, nie biały. Edytowane 7 Lutego 2024 przez ManiekBasick Cytuj
zębiec20kw Opublikowano 8 Lutego 2024 Autor #3 Opublikowano 8 Lutego 2024 Wydajność wyszła mi 9.5kg/h dzięki za radę jutro będę próbował Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi