Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Podłączenie pieca zasypowego na drewno i buforu 800l, prośba o informacje jak poprawić po instalatorach.

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Witam szanownych użytkowników forum

Instalatorzy założyli mi piec na drewno setlans selvan 15kw oraz bufor 800l.
Palić się pali, bufor grzeje, ale jest kilka problemów, w sprawie których nie mogę się dogadać z instalatorami (przyjaciel rodziny mojej żony, starej daty).

1. Przy nagrzaniu buforu do 80 stopni, są prawie 3 bary w instalacji co. Panowie dali naczynie 25l, raczej nie montowali buforów na codzień wnioskuje. Mówią, że cisnienie z temperaturą się zwiększa i tak ma być.

Na kotle informacja, cisnienie robocze max 1,5 bara, zabezpieczenia to:

2 x zawór 3 bar na kotle i na grupie od naczynia
Zawór DTV2 schładzający.

Wydedukowałem, że naczynie za małe, kupiłem 100l, czeka na podłączenie.

Pytanie tylko, czy 100l wystarczy i czy może być podłączone jak na rysunku zdjęcie nr 1?

Naczynie jest stojące, a podpięcie do grupy 1,5 metra od posadzki.

Bufor ma 728l netto, 75l kocioł, 14 grzejników instalacja miedziana wnioskuje jakieś 200l.

Wysokość instalacji co 7m, czyli w naczyniu mam ustawić 0.7 bar + 0.2 bara razem 0.9 bar, a w instalacji 1.1 bar tak jak jest teraz?

2. Woda krąży między buforem, a kotłem grawitacyjnie po wygaśnięciu, czy zawór klapowy w miejscu nr 1 albo 2 oznaczonym na zdjęciu nr 2 rozwiąże sprawę, za pompą do bufora jest zawór zwrotny sprężynowy, a na wyjściu z kotła zawór różnicowy, mimo to woda krąży i wychładza bufor.

Czy da się to tak zrobić, żeby zachować przepływ grawitacyjny między piecem i buforem?
Instalatorzy proponują elektrozawór, ale wole tego uniknąć.

3. Piec gazowy podpięty z drugiej strony kotłowni za ścianą, zabezpieczony zaworami zwrotnymi sprężynowymi na wyjściu i wejściu co, grzeje bufor przez powrót co z instalacji grzejnikowej, sprawdziłem kamerą termo.
Oznaczone na zdjęciu nr 3

Czy tu też pomoże zawór zwrotny klapowy?

4. Instalacja podpięta od 12 dni, codziennie schodzi do pół bara ciśnienia, w dzień palenia nabijam 1 bar, rano jest 0.7-0,5 bar następnego dnia. Zlałem do wiaderka taką ilość wody i wychodzi koło 1,5-2l, czy to możliwe, że aż tyle się odpowietrza?

W kotłowni wycieków brak, od dwóch dni grzeje tylko na gazie, i wiadomo coś spadło na piecu gazowym, po dolaniu. Ale może 0,2 bara i staneło, dalej nie ucieka.
Czy to możliwe, ze przez trzy odpowietrzniki automatyczne uchodzi aż tyle powietrza z buforu? 

Zdjąłem to za małe naczynie przeponowe, i wydaje się być puste.

5. Brak zaworu mieszającego na powrocie z buforu do pieca, instalatorzy powiedzieli, ze piec nigdy nie nagrzeje buforu z takim zaworem.

Czy przy przepływie grawitacyjnym między buforem, a kotłem można pominąć ten zawór.
Temperatura na powrocie do kotła, ma 50 stopni po 1-2 godzinach palenia.

6. Zasilanie z kotła jest wpięte w bufor w 2/3 wysokości od podłogi, a nie w najwyższy króciec. 

Bez problemu mogę nagrzać cały bufor na 75 stopni na górze i na powrocie, czy w związku z tym takie podłączenie jest prawidłowe?

Wiem, że bardzo dużo pytań, ale może ktoś życzliwy i obeznany pomoże.
Pozdrawiam serdecznie

NACZYNIE.jpg

BUFOR SRODEK.jpg

BUFOR OD STRONY CWU.jpg

Edytowane przez ŁukaszPP
Opublikowano

Tak to właśnie z instalatorami jest, albo tanio albo dobrze.

Moim zdaniem 2,5 bar w instalacji jest dopuszczalne, przecież wiadomo, że kotły są robione na większe ciśnienie.

Naczynie 100l za duże, 50 by wystarczyło.

Nczynie normalnie może stać na ziemi, przecież woda płynie pod ciśnieniem gdzie się da.

Trzeba dać zawory zwrotne, i po kłopocie.

Najlepiej to na wyjściu i wejściu.

Podłączenie buforu wygląda ok.

A co do spadków może się odpowietrza, może leje.

Nikt nie wywróży.