Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum o ogrzewaniu

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

Kolektor bezciśnieniowy do zasobnika cwu

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam Kolegów. Informuję od razu że nie jestem ani instalatorem ani specem w bliskich dziedzinach ( chociaż własoręcznie wykonane ale dla spokoju sprawdzone przez fachowca  instalacje co ,cwu i wod-kan działają od 5 lat w moim domku ).Mam takie przemyslenia aby wytanić nieco cwu  : chcę podłączyc podgrzewacz solarny bezcisnieniowy 30l. i ogrzewac nim  istniejący juz zasobnik cwu 100l ( płaszcz + węzownica )  . Teraz wyjasnienie :  wpiecie się w istniejącą już instalację jest kłopotliwe w moim przypadku a do zasobnika b. łatwe i własciwie bez pracy  .  Płaszcz zasobnika podłączony jest obecnie  do kotła 1 f  a wężownicę podłączę do solara. Zeby woda nie zamarzła zimą w rurach do i od solara  ( tylko ok 1 m na zewnatrz budynku )- mozna czasowo włączac pompę , sam zbiornik jest izolowany   . Koszty są nieduże : nowy podgrzewacz (820zł ) + pompka cyrkulacyjna ( 150zł )+ sterownik ( 150zł ) + rury ,otuliny - myslę że nie przekroczę 1500zł . Dlaczego taki mały kolektor - obawiam się przegrzania układu -wolę raczej  dobic temp. w zasobniku gazem  . Pytanie : czy tak mały kolektor wystarczy do ładowania zasobnika  100l ? Czy jestem w błędzie ? Czy mozna by zestaw  solar + zasobnik wpiąć w co  ale czy złapię w ogóle tyle słonca aby wspomóc co ?

Pozdrawiam i będę wdzięczy za porady .Jacek 

PS .Moje ostatnie pytanie dotyczyło osobnej instalacji : mały solar bezcisnieniowy + zasobnik wpietę w co .

Opublikowano

Witaj. Tak naprawdę wiele zależeć będzie jak ten solar ustawisz ( kąt, kierunek ).   Jeśli będzie wszystko OK, to te 100L powinieneś zagrzać bez problemu, pod warunkiem ... że wężownica w wymienniku ma odpowiednią powierzchnię wymiany ..  To bardzo ważne.  

Cudowanie z włączaniem na zimę co jakiś czas by woda nie zamarzła to beznadziejny pomysł. Nie dość że będziesz wytracał ciepło z zasobnika, to jeszcze tracił prąd na napęd pompy. A w całym grudniu słonko potrafi zaświecić, hmm 4 razy.   Zalej układ wężownica / solar glikolem i problem z głowy.   Lecz przy tym solarze, co ty chcesz to musiałbym kupić z 35 litrów glikolu, a to już koszt.  Dlatego na Twoim miejscu wolałbym solar płaski. Wchodzi do niego ok. 1 - 1,5L płynu. 

Moja instalacja solarna jest wpięta ( siłą rzeczy ) w CO i to działa :-)  

• 2 tygodnie później...
Opublikowano
  • Autor

Dzięki za fachową odpowiedz .Dalej dopytuję .

1. Dach jest na południe i dość płaski więc tu  OK.

2.Płyn solarny do -35 C znalazlem niedrogo.

3. Przestał mi się  podobać  baniak 30l.

Więc albo kolektor płaski albo rurowy prózniowy bezciśniniowy ( bez zbiornika  )  - który sprawi ew. mniej kłopotów ? A wydajność ? 

Płaski jest sporo tańszy, nowy  750zł :  SPFP-ALANOD/0.6-AL/AL-80 z absorberem aluminiowym (wiem że  lepszy miedziany ale to min. 1500zł   - czy warto ? ) .Rurowy to ok.1500zł  

4. Zasobnik  ma płaszcz i podwójną wężownicę . Powierzchnia płaszcza /węzownicy  to 0,75/0,3 m2 , a moc 20/10kW .Obecnie kocioł gazowy podłączony jest do płaszcza - zgaduję ze jeśli założę kolektor to lepiej  podłączyć własnie do płaszcza a kocioł do wężownicy .

5.Czy  do CO  masz  osobny zestaw kolektorów  ? Ile sztuk ,płaskie  ? 

Jeszcze raz dziękuję za odpowiedz i będę  wdzięczny za dalsze rady .Jacek

Już widzę , kolektory płaskie  , bufor 900 l. 

Ja znalazłem miejsce na bufor max. 300l - czy to warte zachodu (słonca ) ?

Opublikowano
  • Autor

Jednak zmieści sie zasobnik 500l. Ile kolektorów potrzebnych aby miało to sens używać do co   ( poza oczywiscie ciemnymi dniami ) ? No i jak to spiąć z kotłem gazowym ? Sprzęgło hydrauliczne ?Pozdrawiam ,Jacek