anitaz Opublikowano 8 Grudnia 2009 #1 Opublikowano 8 Grudnia 2009 mam prolem z piecem multi perfekt 35kw lazar. piec jest nowy. od momentu włączenia cały czas jest bardzo dużo sadzy. czyszcze go codziennie. serwis był u mnie juz kilka razy. nikt nie potrafi go dobrze ustawić. powierzchnia do ogrzania to 300m2 w kubaturze. prosze o pomoc! Kto potrafi ustawic opdpowiednie parametry pieca. Cytuj
mpendzik Opublikowano 8 Grudnia 2009 #2 Opublikowano 8 Grudnia 2009 Dużo osób miewa podobny problem, więc nie ma co panikować - ja też miałem i mam ten problem, jednak piec czyszczę raz na tydzień lub raz na dwa tyg. U mnie to raczej winę za to, ponosi opał - kiepski ekogroszek. Na początek napisz może napisz jaką masz temp. na piecu i ile powietrza podajesz - tzn. Jaka moc dmuchawy i jak odsłonięta przesłona na dmuchawie... Poczytaj też artykuł "Jak palić w kotle retorowym".... Pozdrawiam. Cytuj
anitaz Opublikowano 9 Grudnia 2009 Autor #3 Opublikowano 9 Grudnia 2009 ustawienia na piecu są fabryczne, dmuchawa otwarta w pełnej przesłonie. tylko ja mam piec z podajnikiem tłokowym i palę nim od dwóch tygodni. ekogroszek zmieniałem na kilka gatunków. paliłem Juliuszem i Piastem. komin jest duży o średnicy 27cm na 27cm. największy problem z sadzą i spalaniem w 12 godzin spalił od 25 do 50kg opału. Cytuj
mpendzik Opublikowano 10 Grudnia 2009 #4 Opublikowano 10 Grudnia 2009 Trochę za dużo... a jak wygląda popiół ?? Nie ma w nim niedopalonych kawałków węgla ?? Jak wyglądają czasy podawania i przerwy ?? Pozdr. Cytuj
anitaz Opublikowano 10 Grudnia 2009 Autor #5 Opublikowano 10 Grudnia 2009 piec zostawia niedopalone kawałki wegla. czas podawania to 53 sekundy a czas przerwy 2minyty10 sekund, a podtrzymanie U3 8 minut. wentylator działa od 25 do 50%. pozdrawiam Cytuj
mpendzik Opublikowano 10 Grudnia 2009 #6 Opublikowano 10 Grudnia 2009 No to może zwiększ przerwę w podawaniu - albo zmniejsz podawanie. Ogólnie z tego co praktykuje większość użytkowników forum to najlepiej kiedy piec częściej podaje i ma przerwę w podawaniu 1:3 - np. podawanie 10 a przerwa 30... Jeżeli producent kotła zalecił takie ustawienia jak podałeś, to spróbuj może zostawić podawanie tak jak jest, a zmienić czas przerwy - przykładowo zwiększ o jakieś 10sek. Po paru godzinach zaobserwuj co się dzieje - jeżeli będzie nadal przesypywał niespalony węgiel, to zwiększ o 5sek., a jeżeli zauważysz że nie ma "kopczyka" na palenisku to zmniejsz przerwę o 5 sek. Próbuj i jak cośto pisz o efektach. Pozdrawiam Cytuj
anitaz Opublikowano 12 Grudnia 2009 Autor #7 Opublikowano 12 Grudnia 2009 mamy ustawienia u2 - 2minuty, u3 - 20minut. nie spala dokładnie, zostawia kawałki. i przy takim ustawieniu mamy kłopoty z teperaturą pieca. piec mam ustawionu na 50 stopni. nie może dobić temperatury podtrzymania czyli 53. w tym cyklu podawania teperatura spada do 47-48 stopniu. przy takich ustawieniach piec pokazuje na palenisku jasny, żółty ogień ale z bardzo dużą ilością dymu. mam jeszcze pytania do ustawień u3. testowałem już różne systemy ustawiania minutowego. dmuchawa i wentylator włącza się dopiero po upływie minut ustawionych na u3. jak to ma wyglądac, skoro kocioł jest na 50, do strefy podtrzymania dobija do 53,54 to temperatura pieca spadnie szybciej do 50 niż upłynie mu czas podtrzymania. ile minut przy ustawieniach u2, u3 powinien nabijac kocioł temperaturę do stanu podtrzymania, jak powinno wyglądać prawidłowe palenie na palenisku i co z tym dymem? jestem początkującym palaczem, to są jedynie moje spostrzeżenia pracy kotła. prosze o pomoc. Cytuj
martii Opublikowano 15 Grudnia 2009 #8 Opublikowano 15 Grudnia 2009 piec zostawia niedopalone kawałki wegla. czas podawania to 53 sekundy a czas przerwy 2minyty10 sekund, a podtrzymanie U3 8 minut. wentylator działa od 25 do 50%. pozdrawiam Witaj.Jakim węglem palisz w kotle??Co do ustawień to podam Ci swoje.Obecnie (minusowe temp.na zewnątrz) podawanie 25,przerwa 50,podtrz.60 min,praca w podtrzym.90 sek.spróbuj i daj znać.U mnie w podtrzymaniu temperatura rośnie o kilka do kilkunastu st.Zadaną mam na 60 st, a na retorcie musi być zawsze dosć spora kupka groszku.Pali obecnie w miarę ekonomicznie 20 kg max.(dom 100 mkw +kotłownia 16 mkw),na plusowych temperaturach miałem spalanie 16 kg. Co do dymu to pytanie..jak z wentylacją nawiewną i wywiewną w kotłowni no i ciągiem kominowym i otwarciem czopucha? Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.