Kraja992 Opublikowano 30 Grudnia 2022 #1 Opublikowano 30 Grudnia 2022 (edytowane) Witam, Od jakiegoś czasu miałem problem z grzaniem w domu na piętrze, serwis poleciał abym zakręcił dół i całe ciśnienie pójdzie na górę i powinno być okej... Chyba faktycznie się udało i coś się zaczęło dziać na piętrze po tym chciałem odkręcić dół i mam problem z dwoma ratometrami, mianowicie nie reagują w ogóle na regulację cały czas jest 0. I w niektórych jak chce zejść na przykład na 2 to nie mam takiej możliwości i cofa mi je na przykład na 1.5. nie jestem zbyt bardzo obeznany ponieważ to mój pierwszy kontakt z takim czymś ponieważ kupiłem dom. Z góry dziękuję za odpowiedzi, podpowiedzi. Edytowane 1 Stycznia 2023 przez Ryszard Dodano prefiks Cytuj
wacio1967 Opublikowano 30 Grudnia 2022 #2 Opublikowano 30 Grudnia 2022 Trochę więcej informacji potrzeba. Jakie ciśnienie w instalacji ? Czy pętla na pewno jest otwarta ? Gdzie jest pompa ? Serwis poszedł trochę na skróty. Powinien się zastanowić dlaczego jak grzeje dół, to góra nie grzeje. Cytuj
Kraja992 Opublikowano 30 Grudnia 2022 Autor #3 Opublikowano 30 Grudnia 2022 Zanim zamknąłem dół żeby ogarnąć górę to wszystko na dole działało. Jak też widać drugi od lewej i trzeci od prawej jest na zero nie reagują na nic a wcześniej z dołem wszystko było okej. Cytuj
wacio1967 Opublikowano 30 Grudnia 2022 #4 Opublikowano 30 Grudnia 2022 Co to za rurki po lewej stronie ? Cytuj
Kraja992 Opublikowano 30 Grudnia 2022 Autor #5 Opublikowano 30 Grudnia 2022 Te chyba idą do łazienki do góry która jest połączona z czujnikiem temp na dole, u góry są 3 pokoje z czujnikami elektrycznymi. Cytuj
wacio1967 Opublikowano 30 Grudnia 2022 #6 Opublikowano 30 Grudnia 2022 To prawdopodobnie większość czynnika idzie do "chyba łazienki". Woda płynie tam gdzie ma najmniejszy opór. Nie rozumie dlaczego łazienka u góry jest połączona z czujnikiem na dole ? Te czujniki w pokojach, to zapewne regulatory temperatury, które są do czegoś podłączone. Według mnie ta instalacja jest źle zrobiona i będą cały czas problemy. A tak w ogóle, to jakim źródłem ciepła jest to ogrzewane ? Cytuj
Kraja992 Opublikowano 31 Grudnia 2022 Autor #7 Opublikowano 31 Grudnia 2022 Głównym źródłem ciepła. Chyba po prostu muszę być przy tym jak serwis przyjedzie i pogadać z nimi co i jak wygląda. Cytuj
wacio1967 Opublikowano 31 Grudnia 2022 #8 Opublikowano 31 Grudnia 2022 A główne źródło ciepła to kocioł gazowy, pompa ciepła, kocioł węglowy? To na pewno wiesz. Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi