Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Link afiliacyjny

🔧 Potrzebujesz serwisu pompy ciepła?

Diagnostyka, naprawa, przegląd — firmy serwisowe z okolicy

Znajdź serwis
Opublikowano (edytowane)

Jak w temacie, beretta super kompakt kończy swój żywot, zużywa kosmiczne ilości gazu, taktuje cały czas, gdyż w mieszkaniu jest łącznie tylko 21 żeberek grzejników aluminiowych. Problemem jest też zaciąganie powietrza przez kratki wentylacyjne. 

Jaki kocioł kondensacyjny wybrać do takiego mieszkania? Czy sensowne jest dołożenie np. 2 grzejników po 5 żeberek?

Budownictwo z lat 80/90, ale to chyba nie ma większego znaczenia. 

Edytowane przez Ryszard
Dodano prefiks
Opublikowano

Witam,

Najlepiej prawdzic jaki jest serwis kotlow najblizej okolicy. A wybrac z jak najmniejsza moca min. to podstawa. Moze cos od 1.9KW. Duzo kotlow ma od 3KW i ta moc bedzie za duza na tak male mmieszkanie , szczegolnie w okresie przejsciowym.

Na moj dom ogrz. 170m2 teraz pracuje z moca ok. 4.5- 5KW.

Pozdro

Opublikowano

Serwis po gwarancji ma mi kto zrobić, ale nie chciałbym pchać się w jakieś wynalazki. Wiem że potrzebna mała moc, liczyłem bardziej na podpowiedź jakiego modelu szukać albo w jakiej marce są takie kociołki.

Opublikowano

Wskazany byłby 1.9KW ale wszystkie bodajże modele 1.9KW są jednofunkcyjne, dwufunkcyjne schodzą do 3KW. Był na forum temat jakiś czas temu z listą kotłów które modulują najniżej. Najtańszy 1.9 to chyba  jakiś model junkersa a dwufunkcyjny 3kw termet. Dołożenie grzejników zawsze troche  pomoże rozsmarować tą moc.

Opublikowano

Witam,

1.Bosch Condens GC2300 24C - dwufunkcyjny , mod.palnika 3.0-24KW,

2.Bosch Condens GC2300iW 15P- jednofunkcyjny , mod.palnika 1.9-15KW.

Wynalazek to nie jest.

Posiadam Boscha drugi sezon i jestem zadowolony.

Pozdro

Opublikowano

Nie podałeś czy kocioł ma być jednofunkcyjny (tylko C.O) czy dwufunkcyjny (C.O i C.W.U). Jeśli ma być to kocioł dwufunkcyjny polecam Vaillant ecoTEC plus VCW 26CS/1-5 zakres mocy   2.5 - 19.7 kW

Opublikowano

Witam,

W tytule jest dwufunkcyjny

Pozdro

Opublikowano

Kurcze, liczyłem szczerze mówiąc na coś w okolicy 5k zł, a widzę że trzeba się bardziej na 8-9k nastawiać. Może warto berettę jeszcze podratować hmmm...

Opublikowano (edytowane)

Witam

Do 5K to jedynie Termety, albo Saunier Duval, De Ditrich.

Pozdro

Edytowane przez D20CR
Link afiliacyjny

🌡 Szukasz instalatora pompy ciepła?

Wypełnij krótki formularz i porównaj oferty firm z Twojego regionu

Porównaj oferty