Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum o ogrzewaniu

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

Rozdzielacz Podłogówki

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Ponieważ to mój pierwszy post, witam wszystkich serdecznie.

Mam pytanie do Was, czy zamieszcony w załaczniku rozdzielacz to dobre rozwiązanie? Nie chodz mi o konkretny model ale o skuteczność sterowania ogrzewaniem podłogowym.

Docelowo ma zostać doposażony w siłowniki na powrotach połaczone z termostatami pokojowymi.

Zdziwił mnie w układzie brak zaworu 3d i typowego bypasu.

Co sądzicie o takim układzie?

rozdzielacz_1.bmp

Opublikowano
  • Autor

Naprawdę nikt nic nie odpowie? Sprawa tak banalna (zapewniam, że przejrzałem forum dość dokładnie), czy układ tak skomplikowany :)

Opublikowano

Witam , bardzo dobrze sprawdzają się takie układy .troszkę nie podoba mi się to że kapilara jest zamontowana przylegowo do belki co powoduje że będą niewielkie przekłamania w działaniu głowicy , no i jak zastosujesz na wszystkich obwodach siłowniki to pomyśl o czymś żeby wyłączyło pompę jak się zamknie ostatni siłownik .pozdrawiam Tomek

Opublikowano
  • Autor

Dzięki tomekb :) .

Co byś sugerował jako wyłącznik pompy - jest zabezpieczenie termiczne na zasilaniu, więc jak zamknie wszysttkie powroty powinna wzrosnąć temperatura >50 st.C i zadziałać zabezpieczenie?

A kapilara już chyba zostanie, nie będę wymieniał belki na zintegrowaną. Może przeciągnę połączenie z belką pastą przewodzącą - taką, jaką stosuje się dla poprawienia odprowadzenia ciepła w układach elektronicznych (tranzystor/radiator).

pzdr

MK

Opublikowano

Witam może się tak zdarzyć że gdy wszystkie siłowniki się zamkną to kapilara odczyta też wzrost temperatury i zamknie zasilanie i będzie utrzymywać temperaturę na tyle niską że nie zadziała zabezpieczenie i pompa bedzie mieliła wodę i może dojść do uszkodzenia ale to jest ekstremalne zjawisko poniekąt występujące , możesz wykonać proste urządzenie elekroniczne które po wyłączeniu ostatniego siłownika zatrzyma pompę , Moja firma sprzedaje takie skrzyneczki do podłączenia siłowników i zabezpieczenia pompy ale jest to droga sprawa tz jak kto uważa ok 130 zł , ale jak byś chciał to mogę załatwić płytkę taki układ elektroniczny który sobie sam zamontujesz do skrzyneczki i ta płytka kosztuje 35 zł . takie samo jak za 130 tylko nie ma skrzyneczki .pozdrawiam Tomek

Opublikowano
  • Autor

Oczywiście, że jestem zainteresowany płytką :)

Czy mógłbyś przesłac mi wcześniej jakiś schemat montażowy tak, żebym mógł to pokazać swojemu instalatorowi o co chodzi?

Opublikowano

post-4018-1258450328_thumb.jpg

Witam tak wygląda ta skrzyneczka z płytką , u góry podłączasz regulator temp. a u dołu siłowniki z boku pompę i to wszystko i tu jeszcze muszę przeprosić bo patrząc w komputer widzę że ta płytka kosztuje 50 zł brutto sory ale tak z pamięci walnołem

Opublikowano
  • Autor

Fajnie, ale czy masz jakiś schemat ideowy (gdzie zasilanie, a może to układ pasywny)?.

Rozumiem, że od góry przewody z sond temperatury które w tej chwili biegną do siłowników?

pzdr

MK