maroblk Opublikowano 11 Listopada 2009 #1 Opublikowano 11 Listopada 2009 Witam... Poproszono mnie o "dopracowanie" już zmontowanej kotłowni pod względem automatyki, bo z założenia tak miało być, lecz ktoś tego nie zrobił. Podstawowym źródłem ciepła jest kominek z płaszczem (pompa z wymiennikiem) oraz na wspomaganiu piecyk gazowy 2-funkcyjny (niewykorzystana funkcja cw) i solary. Ciepła woda z zasobnika 300l (2 wężownice - solary i piec co lub kominek) Grzanie cw załączane poprzez otwarcie i zamknięcie zaworu kulowego !! bez możliwości regulacji temp. Piecyk gazowy bez zainstalowanego sterownika pokojowego. W najgorszym wypadku mogę pomontować pojedyńcze sterowniki do urządzeń, lecz najlepszym rozwiązaniem byłoby zainstalowanie jednego sterownika np auroMatic 620 ale on kosztuje blisko 2000 zł. Cel zainstalowania automatyki 1.Utrzymanie temp w pokojach na stałym poziomie (tu ewentualnie grzejniki mogą pozamykać termostaty) 2.Utrzymanie temp cw na stałym zadanym poziomie 3.Czasowe wspomaganie grzania co i cw za pomocą pieca gazowego w przypadku niskiej temp w kominku Czy podsunie ktoś jakiś pomysł na zautomatyzownie tego? :P Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi