Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Ocena instalacji CO/CWU ze sprzęgłem: podłogówka dwa piętra i 3 grzejniki + umiejscowienie zaworów zwrotnych i naczyń przeponowych

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam,

Chciałem prosić o ogólną ocenę schematu ogrzewania - podłogówka na ok. 160m2 parter + 140m2 piętro + 3 grzejniki łazienkowe. Po 10 pętli na każdym rozdzielaczu - długości na schemacie.

Termet Ecocondens Gold 20kW, sprzęgło Afriso BLH 70, w rozdzielaczach pompy Wilo Para 60, osobna pompa na grzejniki. Na piecu chcę ustwić krzywą grzewczą wg temperatury zewnętrznej, dodatkowo całością ma sterować automatyka Tech (czujniki temp. zewnętrznej, czujniki temperatury w każdym pomieszczeniu, zawory odcinające na pętlach, + sterownik zaworu 3d Tech i-1m i siłowniki 3d tech astibi STZ-120 T na  zaworze 3d w każdym rozdzielaczu), zawory 3d ESBE VRG 132 1'' KVS 6.3. Dodatkowe grupy bezpieczeństwa dla CWU i CO z naczyniami przeponowymi 12L. Na schemacie rzeczywiste zdjęcie moich rozdzielaczy.

Pytania:

1. Czy ten PEX 32 na trójniku uciągnię instalację, czy należałoby puścić 2x PEX 32 niezależnie? Czy wtedy należałoby też wymienić sprzęgło na takie z 4 króćcami od strony instalacji? Do rozdzielacza na parterze od sprzęgła jakieś 2m, na piętrze ok. 6m, sprzęgło 1m od kotła.

2. Wiem, że na pewno należałoby dodać zawory zwrotne na powrotach przed oboma zaworami 3d w rozdzielaczach, jednak nie przypilnowałem tego i zamiast dwóch niezależnych PEX 32 do każdego rozdzielacza, mam trójniki pod posadzką już obecnie niedostępne, a pod rozdzielaczem też już nie ma miejsca na dodatkowy zawór. Co będzie lepsze:

- wymiana zaworów kulowych na wejściu rozdzielaczy na zawory zwrotne? tutaj chyba po prostu trochę więcej wody wyleci przy ew. wymianie pompy czy całego rozdzielacza w przyszłości?

- zaślepienie rur które obecnie dochodzą do rozdzielacza na parterze od trójnika i puszczenie niezależnych PEX 32 do tego rozdzielacza ( kolano i za skrzynką rozdzielaczową zawór kulowy + zawór zwrotny)? czy nie spowoduje to jakichś problemów przez te zaślepki i kawałki ślepej rury, typu zapowietrzanie, głośna praca itp.?

- jakieś inne opcje?

3. Gdzie jeszcze konieczne zawory zwrotne? Na razie są tylko na powrocie od grzejników jak na schemacie. Wydaję mi się, że powinen być też na podejściu zimnej wody do zasobnika CWU?

4. Gdzie i w jakiej kolejności powinny być podłączone grupy bezpieczeństwa CO i CWU? Instalator planował zamontować naczynie przeponowe za rozdzielaczem z powrotem z grzejników jak na schemacie, ale wydaję mi się to bez sensu, gdyż między nim a sprzęgłem jest już ZZ. Wydaję mi się, że powinien być tuż przed sprzęgłem na powrocie lub między sprzęgłem a kotłem na powrocie... 

Dla CWU wg informacji na forum wydaję mi się, że powinno być na podejściu zimnej wody: ZZ, zawór bezpieczeństwa, naczynie przeponowe, chociaż na logikę wydaję mi się, że najpierw przepona a później zawór bezpieczeństwa?

Czy wysokość montażu naczyń przeponowych ma w tej sytuacji jakieś znaczenie? Całą instalację poza kotłem i rozdzielaczami chcieliśmy zmieścić pod schodami (wysokość 120cm).

5. Sprzęgło jest obecnie podłączone jak na schemacie. Zgłosiłem, że jest zainstalowane odwrotnie, tj. napis na styropianie "instalacja" jest od strony kotła, czyli tego najwyższego króćca w sprzęgle. Instalator twierdzi, że podłączył zgodnie z instrukcją i rzeczywiście na schematach Afriso w instrukcji tego sprzęgłą pod ten najwyższy króciec jest podłączone zasilanie z kotła. Czy ma to jakiekolwiek znaczenie? Generalnie to tylko kawałek rury i znalazłem sprzęgła innych producentów i jest różnie, raz ten wyższy króciec jest od strony źródła, raz od strony instalacji.

6. Ostatni problem - po tym jak namęczyliśmy się, aby skrzynki rozdzielaczowe powkuwać w ściany, teraz okazało się, że jak zamontuję siłowniki 3d tech astibi STZ-120 na zaworach 3d, to odstają w stronę pomieszczenia prawie 10cm i za nic w świecie nie zejdzie się to z linią drzwiczek/kafelków. Jedyna opcja jaka przyszła nam do głowy to nałożenie na obecne szafki podtynkowe dodatkowej szafki natynkowej, czyli zasłonimy siłownik, ale będzie to czego chciałem uniknąć - odstająca szafka na środku łazienko-kotłowni. Czy są jakieś inne możliwości montażu takiego siłownika, bez przeróbki szafki rozdzielacza?

7. Czy coś jeszcze można na tym schemacie ulepszyć/dodać - jakieś ZZ, zawory kulowe itp. W przyszłym tygodniu planujemy uruchomić ogrzewanie i będzie coraz trudniej z przeróbkami ze względu na trwające prace wykończeniowe.

Pozdrawiam

Sebastian

Schemat instalacji 01.jpg