Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Zmiana pieca dwufunkcyjnego na jednofunkcyjny z zasobnikiem

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Cześć,

chcę zmienić piec dwu funkcyjny z otwartą komorą spalania (Immergas Nike Star 24 3E) na kondensacyjny z zasobnikiem. Dom powierzchnia użytkowa 180m2, jedna łazienka z prysznicem i wanną, ogrzewanie grzejniki, mieszkańców 2 (docelowo 2+2). Chęć zmiany pieca wynika z tego, żeby nie wyziębiał mi domu w pralni w której stoi, oraz przy pracy w trybie CO jest bardzo duże taktowanie.

Zastanawiam się nad kotłem Vaillant ECOTec plus VC 20CS/1-5 oraz zasobnik 120l, ewentualnie Termet Ecocondens Solid 20. Opcję z Termetem rozważam, bo jest on już z zasobnikiem i ma dość dużą modulację jak na zintegrowany kocioł i zajmie mniej miejsca. Kocioł chciałbym żeby pracował z regulatorem z czujnikiem pogodowym (objętość domu w części otwartej /salon, antresola/ jest dość duża w stosunku do liczby grzejników, przez co jak już temperatura w domu spadnie a na zewnątrz jest bardzo zimno, to bardzo długo trwa nim temperatura w domu się podniesie. Jeśli regulator pogodowy niewiele pomoże, to pozostaje mi zwiększenie temperatury wody CO, co jest średnio ekonomiczne z pkt widzenia pracy kotła kondensacyjnego lub zmiana kaloryferów na większej mocy. Dobrze żeby regulator był bezprzewodowy (do immergasa mam regulator usytuowany mało szczęśliwie przy drzwiach do wiatrołapu i ma zasilanie bateryjne, idzie do niego tylko przewód sygnałowy do pieca).

W kotłowni jest jeszcze bojler elektryczny, ale ten stoi nieużywany. Prawdopodobnie wyleci, jeśli będzie oddzielny zasobnik.

Będę wdzięczny za opinie, czy któraś z tych dwóch konfiguracji to dobry pomysł, lub sugestie innego rozwiązania.

pralnia.thumb.JPG.c04ae1264fe3ad64d7c44b0df764b092.JPG

Edytowane przez amciej