Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Metal Fach Sokół SD Duo 19- ustawienia/ przeważenia pelletu?

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Dzień dobry

To mój pierwszy post, witam wszystkich.

W ubiegłym roku stałem się roku posiadaczem powyższego kotła. Przejąłem go po poprzednich właścicielach domu. Zamontowany w 2015. Generalnie chodził ustawiony tak jak u poprzedniego właściciela. Miałem tylko problem z zawleczką ślimaka, która kilka razy się urwała( ale jestem już na to przygotowany). W tym roku chciałbym być lepiej przygotowany do zimy. Na ostatni sezon zamówiłem 4 tony pelletu i w sumie zostały już jego ostatki, które póki co podgrzewają CWU.  Czy pomożecie ustawić właściwe ustawienia, może lepsze niż te które są w tej chwili. Mam wrażenie że piec spala za dużo pelletu. Pellet 6 mm, A1 En plus sosnowy za wschodniej granicy, ciemniejszy. Dodatkowo z komina wydobywał się ciemniejszy dym, chodź  u znajomych, którzy mieli taki pellet, u nich dymiło na biało.Tylko, że oni mają piec Kostrzewy, trochę inna konstrukcja, No i zapach po okolicy się unosił. Odnosiłem wrażenie, że podajnik podaje za dużo pelletu. Były też a i owszem spieki.

Czy w tym kotle da się przeważyć pellet? Jeśli tak to w jaki sposób? Z podajnik do kotła idzie metalowa tuba, z małymi drzwiczkami rewizyjnymi. A jeśli się tak, to jak to ma się do ustawień kotła? 

Dom 140m 2 powierzchni użytkowej, na dole salon, kuchania, toaleta, garaż ( wszystko podłogówka), na górze 4 pokoje i łazienka ( grzejniki stalowe płytowe, w łazience grzejnik łazienkowy). Ocieplony, rok budowy 2015.  

Z góry dziękuję za wszystkie sugestie . Pozdrawiam

Kocioł

62 st, histereza 5 st, tryb lato

Palnik

-Podtrzymanie postojowe 20m

-Podtrzymanie podajnika 10 s

-wybieg dmuchawy 120 s

-antyblokada 4s

-moc tryb testowy 20%

-podawanie 100% 4.0s

-wstępne podanie 16 s

-zapalanie 0m

-dmuch+zapala 3m

- próba ognia 4 m

- dopalanie 5 m

Dmuchawa 

Dmuchawa 100% - 19

80%- 17

60%- 15

40%- 14

20%-13

Moc rozpalania 9%

Moc podtrzymania 20%

Dopalanie 12%

Tlen 100%- 8

Tlen 80% -10

Tlen 60% -13

Tlen 40% -14

Tlen 20% -17

Wiem że te ustawienia dotyczące tlenu, można zmieniac w trybie testowym(ale nigdy tego nie robiłem)

CO(ustawienia na daną chwilę, przy czujniku pogodowym)

Temp Docelowa 27st

Krzywa 1.2

Krzywa korekcja 0st

Obniż reg. pokoj. 0st

Pompa CO-stop 20 

Pompra Co-praca 5 m

sił mieszacza TAK

CWU

Temp docelowa 50st

Histereza 5st

Priorytet Nie

Temp priorytetu 70st