Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Skamp-PV 13kW sterownik SKZP02 Full - zanik płomienia

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam. Od momentu gdy nadeszły ciepłe dni w moim kotle pojawia się coś takiego jak zanik plomienia mimo że węgiel jest i nie wiem co robić. 

Ja dogrzewam wodę cały rok więc pięć musi chodzić ale gdy temperatury są wysokie kocioł raz w tygodniu się gasi a alarm jest że zanik ognia co z tym zrobić i czemu tak się dzieje?? 

Opublikowano

Złe parametry czuwania. 

Opublikowano

Słabsze paliwo na lato ,

Ogólnie to na bojler mniejsza moc Max. Tak 10-12kW wystarczy, można zamiast grzebać w mocy obniżyć max modulację do np. 60%na lato.

SKZP ma słabiej ustawiane czuwanie, więc latem palnik karmić paliwem 23-25MJ, one lepiej żar trzymają.

W czuwaniu do danego opału oraz odbioru trzeba dobrać parametry.

Spróbować wyjsciowo 

Czuwanie co 16minut

Czas pracy 20-25sekund

Nadmuch w czuwaniu 55

Czas podania w czuwaniu 4-6sekund.

Opublikowano

A więc trzeba zmienić ustawienia a myślałem że piec lub sterownik padł bo parę dni jest ok a nagle przychodzę a tu w palenisku pełno węgla nie wypalonego i piec wyłączony. Panie Pieklorz te parametry które Pan wymienił to te i żadnych nue ruszać tak?? A ja nie mam boilera tylko zbiornik na wodę on sam wody nie może grzać więc to piec mi wodę grzeję. 

Opublikowano

Zrób wg sugestii kolegi @Pieklorz i sprawdź czy nie gaśnie. Zrobiło się ciepło, więc nie ma odbioru energii przez co kocioł wchodzi w czuwanie. W tych właśnie ustawieniach jest coś nie tak. 

Co do ograniczania mocy dodam od siebie, ze przy SZKP zdecydowanie lepiej na lato ograniczyć maksymalną modulację do tych 50-60%, niż zmniejszać moc kotła w ustawieniach. Ograniczenie mocy modulacji nie spowoduje zaburzenia korelacji między ilością węgla, a powietrzem na palniku. W SKZP zmiana mocy kotła natomiast wpływa na nawęglenie przez co masz zabawę w ustawianie wszystkiego w pracy od początku, by zgrać to z powietrzem. 

Boiler czy to z grzałką czy też bez jak tak u Ciebie dalej jest boilerem ?