Looki92 Opublikowano 14 Kwietnia 2021 #1 Opublikowano 14 Kwietnia 2021 (edytowane) Gubię się w domysłach. Jeśli dobrze rozumiem obowiązujące obecnie przepisy, NIE WOLNO sprzedawać kotłów innych niż klasy 5? Czyli jeśli kupię więc piec w sklepie, to bez względu na to jaki kupię, będzie on spełniał obowiązujące normy? I czy w ogóle opłaca się wymieniać piec na nowy, skoro są plany całkowitego zakazu wykorzystywania kopalin do ogrzewania? Edytowane 14 Kwietnia 2021 przez Looki92 Cytuj
sobol Opublikowano 15 Kwietnia 2021 #2 Opublikowano 15 Kwietnia 2021 Teoretycznie tak powinno być, bo nie wolno sprzedawać kotłów nieposiadających certyfikatu ecodesign. Od 01. 01. 2020 obowiązuje ta dyrektywa, znana też pod nazwą „ekoprojekt”. Kocioł 5-tej klasy (bez ecodesign) może być nadal użytkowany bezterminowo, jeżeli był zakupiony przed tą datą. Nie ufałbym do końca sprzedawcom. Lepiej sprawdzić certyfikaty przed zakupem. Czy opłaca się pchać w węgiel? To zależy. Jakie zapotrzebowanie na ciepło ma budynek? Czy jest dostęp do gazu? Jeżeli potrzebujesz 5kW, a w pobliżu masz rurę z gazem, to kalkulacja jest oczywista – gaz. Jeśli budynek łyka 15 kW i nie ma widoków na gazrurkę – węgiel, który w ciągu najbliższych 15-tu lat raczej nie zakończy żywota. Cytuj
Looki92 Opublikowano 16 Kwietnia 2021 Autor #3 Opublikowano 16 Kwietnia 2021 Dom ma zapotrzebowanie ok. 25kW. Obecnie ogrzewamy go piecem PerEko KSW24 Zastanawiamy się nad takim piecem https://www.defro.pl/p,223,dws.html?idk=66 Albo drewmet UNI DS Cytuj
sobol Opublikowano 16 Kwietnia 2021 #4 Opublikowano 16 Kwietnia 2021 25 kW? To jest jakaś hala fabryczna? Skąd wziąłeś te dane? Oblicz zapotrzebowanie na tej stronie i sprawdź jakiej potrzebujesz maksymalnej oraz przeciętnej mocy cieplnej. Wówczas będzie można określić potrzebną moc kotła. Ten kalkulator nie jest doskonały, ale w tłoku ujdzie. Moim zdaniem, jedynymi sensownymi kotłami są MPM DS i Ogniwo Classic DS. Te, na które zwróciłeś uwagę, to przerost formy nad treścią. Cytuj
Looki92 Opublikowano 16 Kwietnia 2021 Autor #5 Opublikowano 16 Kwietnia 2021 (edytowane) Według kalkulatora "28kW to niezbędna moc grzewcza (C.O. + CWU)" "23,7kW – maksymalna potrzebna moc grzewcza" Edytowałem, bo źle zaznaczyłem okna. Edytowane 16 Kwietnia 2021 przez Looki92 Cytuj
sobol Opublikowano 16 Kwietnia 2021 #6 Opublikowano 16 Kwietnia 2021 Co to za gmach? Możesz opisać? Cytuj
Looki92 Opublikowano 16 Kwietnia 2021 Autor #7 Opublikowano 16 Kwietnia 2021 Parter, piętro mieszkalne, drugie piętro mieszkalne i poddasze ok. 10x7m. Jedyne ocieplenie to styropian 50mm między poddaszem, a 2gim piętrem. W całym domu sa stare podwójne okna (kwatery wewnętrzne i zewnętrzne z jedną szybą) ? Dom ma jakieś 60 lat Cała konstrukcja z pustaka żużlowego, grubość ścian ok. 37cm Cytuj
sobol Opublikowano 16 Kwietnia 2021 #8 Opublikowano 16 Kwietnia 2021 No, to rzeczywiście kamienica na 8 ton węgla. Cytuj
Looki92 Opublikowano 16 Kwietnia 2021 Autor #9 Opublikowano 16 Kwietnia 2021 Niestety... No ale wracając: czy wskazane przeze mnie piece są OK? Jeżeli będę wiedział w którym kierunku iść, na pewno dojdę do celu. Cytuj
sobol Opublikowano 16 Kwietnia 2021 #10 Opublikowano 16 Kwietnia 2021 Napisałem powyżej. Moim zdaniem, jedynymi sensownymi kotłami są MPM DS i Ogniwo Classic DS. Drewmet UNI DS, to jakiś dziwoląg z przepustnicą powietrza pierwotnego nad zasypem. Defro przeładowane jakimiś autorskimi kształtkami. Trudno znaleźć wiarygodne relacje użytkowników. Mogę się mylić w ocenach, ale przypuszczam, że wątpię. Cytuj
Looki92 Opublikowano 16 Kwietnia 2021 Autor #11 Opublikowano 16 Kwietnia 2021 Cena wymienionych przez Ciebie (Pana?) pieców nie powala na łopatki, więc są jak najbardziej w moim zasięgu. Dzięki serdeczne za pomoc. Cytuj
sobol Opublikowano 16 Kwietnia 2021 #12 Opublikowano 16 Kwietnia 2021 Może być „ty” i to przez małe „t”, bo przecież nie wysyłamy do siebie oficjalnych pism, tylko sobie gawędzimy. ? Rekomendowane kociołki są już sprawdzone i oba dość obszernie obgadane na tym forum. Nie są to oczywiście ideały, ale takowych po prostu nie ma. Mam nadzieję, że masz świadomość tego, iż żeby żyć w zgodzie z przepisami i władzą, niezbędny będzie bufor? Cytuj
Looki92 Opublikowano 17 Kwietnia 2021 Autor #13 Opublikowano 17 Kwietnia 2021 (edytowane) Wiem właśnie i zastanawiam się gdzie niby w kotłowni wcisnąć ten zbiornik, bo z tego co widzę, będę potrzebował ok. 1200l baniaka ? A jak to wygląda w praktyce? Zapomniałem dodać, że mamy w domu 2 bojery z ciepłą wodą ogrzewane przez te instalacje CO. Łącznie coś ok. 300l A jak jest z piecami na drewno? Jest coś godnego polecenia? Opłaca się w ogóle piec na drewno? Edytowane 17 Kwietnia 2021 przez Looki92 Cytuj
sobol Opublikowano 17 Kwietnia 2021 #14 Opublikowano 17 Kwietnia 2021 Doboru bufora, ewentualnie buforów łączonych w baterię, musisz dokonać sam, na podstawie możliwości gabarytowych kotłowni. Wysokość i powierzchnia pomieszczenia. Wydaje się, że najszerszy wybór ma czeski producent, który przyjmuje zamówienia z naszego kraju. https://zbiornik-buforowy.eu/index.php Opalanie drewnem może być nawet tańsze. Trzeba mieć jednak sporo miejsca na sezonowanie opału (suszenie). Co do kotłów na drewno, moje kompetencje są marne i nie podejmę się doradztwa. Cytuj
Looki92 Opublikowano 17 Kwietnia 2021 Autor #15 Opublikowano 17 Kwietnia 2021 Z sezonowaniem opału i jego przechowywaniu nie byłoby problemu. Cytuj
sobol Opublikowano 17 Kwietnia 2021 #16 Opublikowano 17 Kwietnia 2021 No, to moim zdaniem chyba jakiś kocioł zgazowujący. Poszukaj tematu na tym forum. Z pewnością znajdziesz kompetentnych doradców. Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi