Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam, prosze o rade. Zrobiłem instalację: z kotłowni do kolektorów idą miedziane rury średnica 22, od kolektorów do grzejników wielowarstwowe z tworzywa z wkładką aluminiową(PEX). Piec na paliwo stałe, i jak najlepiej ( najmniej obsługowo) zabezpieczyć grzejniki przed korozją? Wolałbym stalowe grzejniki bo w przedpokojach mam mało miejsca a stalowe płyty można dać wymiarowo małe ale dwu lub trzy płytowe wiec o dużej mocy. okna też małe wiec lepiej żeby grzejnik poza nie nie wystawał(walory estetyczne). A pokoje raczej duże więc z uwagi na potrzebną moc stalowe chyba najbardziej pasują szer. mała a moc duża. Ale stal i układ otwarty? to może za długo nie pochodzić. Więc pytanie brzmi jak zabezpieczyć grzejniki przed korozją?? Wymiennik płytowy ? dodatkowa pompa, cena wymiennika, zaworów, naczynie przeponowe na układ grzejników, ale jak nie tak to jak? Rury z kolektorów do grzejników zatopiłem w wylewce więc nie chce ich kiedyś wymieniać jak zatkają się rdzawym osadem z grzejników. No a gdyby jednak upchać "duże" grzejniki aluminiowe(dużo żeber aby dostać wielką moc) które nie rdzewieją, to czy fakt że przed kolektorami są rury z miedzi nie będzie wpływać negatywnie na aluminium? podobno miedz i aluminium to nie najlepsze połączenie. Prosze o rade bo sam nic lepszego nie wymyśliłem niż odizolowanie grzejników od powietrza poprzez wymiennik.

Opublikowano

Witam. Kolego, jeśli masz takie obawy to zamontuj na powrocie do pieca filtr strumieniowy z separatorem powietrza. To jest nazwa katalogowa. Koszt - około 140 euro netto. Możesz też raz na 2 -3 lata wypłukać instalację. Koszt jednorazowego porządnego płukania to maks 150 - 200 zł. Pozdrawiam.

Opublikowano

Dziękuje za szybką odpowiedź, poszukałem w sieci i znalazłem taki filtr za 698zł brutto, to chyba tyle co płytowy wymiennik ciepła, to jeśli dołoże jeszcze pompe którą już mam to co będzie lepsze? ten filtr z separatorem czy wymiennik chyba ta sama cena a pompe dodatkową i tak już mam. Więc skoro koszta podobne to co wybrac?

Prosze o wyrozumiałość cierpliwość i odpowiedź. :D

Opublikowano

Witam. Zdecydowanie filtr strumieniowy z separatorem powietrza. Taki chroni całą instalację łącznie z piecem. Nie ma szans na uzyskanie takiego efektu zabezpieczającego na wymienniku i nawet najlepszej pompie z bardzo dobrym filtrem. Jeśli założysz filyr strumieniowy z separatorem to nie będą ci potrzebne filtry osadnikowe przed pompami, zawsze parę zł mniej. Nie montuj wymiennika, tylko ten filtr. Zobacz w tym zakresie ofertę Afriso Polska. Pozdrawiam.

Opublikowano

Hm, no na mój nie fachowy rozum, ma to sens, bo mimo otwartego układu i dostepu przez to powietrza do grzejników(stalowych płyta), to ta rdza która z nich bedzie odchodzić i mieszać sie z wodą wyłapana bedzie na tym filtrze z separatorem. Teraz w starym domu mam stalowe płyty układ otwarty oczywiście żadnego filtra instalację robiła "fachowa firma" i po 6 latach odczuwam pogorszenie grzania ale w układzie grawitacyjnym. Jak włącze pompe to ciągnie wode i grzejniki są całe gorące że aż miło.

Gdyby był taki filtr to by troche tego wyłapał. To co wypłyneło z pieca 6 lat temu podczas wymiany to raczej szlam przypominało. Jak na ten moment to daje się przekonać w stronę tego filtra. Nie odetnie dopływu powietrza do grzejników za to wyłapie to co po latach zacznie z nich odłazić.

Opublikowano

Nie nie ja robie nowa instalację, tylko żałuje że jak 6 lat temu w obecnym domu zmienialiśmy instalacje to tyle wiedziałem co mi ten "fachowiec" powiedział. A raczej mówił tajemnica zawodowa. hahaha A jak miałem uwagi to "pan się nie zna"

A teraz klikam na forum i troche info dostane. Czas to postep,

Opublikowano

To teraz zobacz ile na tym forum jest ujawnianych faktycznych, prawdziwych tajemnic zawodowych dla pożytku czytających i szukających dobrej rady. Spróbuj znalezć lepsze forum. Jak na innych nie idiotyzmy to banialuki a fachwej wiedzy jak na lekarstwo. A z drugiej strony - wiedza fachowa jest warta duzych pieniedzy. A ty masz profesjonalne porady za darmo. Korzystajcie. Pozdrawiam.