Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Dzień dobry wszystkim.
Przychodzę do Państwa z następującym problemem - pytaniem
Dom nowy – 150m2
Parter podłogówka, piętro grzejniki.
Kocioł Viessman Vitodens 200W.
Na parterze Vitotrol 200, na górze Vitotrol 200
Czujnik temperatury zewnętrznej.
Rekuperacja z odzyskiem ciepła.
Mieszkamy w domu ponad 5 lat, temperatura na dole utrzymuje się na poziomie 21-23 stopni na górze podobnie. Jak teraz były mrozy -10, -15 to na dole wskoczyła temperatura do prawie 25, a na górze bez zmian – 20-22. Sęk w tym , że bez sensu dla mnie było pogrzewać dół do 25 stopni – grzejniki na górze delikatnie ciepłe.
Wolałbym, żeby kocioł brał temperaturę z domu – jeżeli jest w nim 23 stopnie do bez sensu dogrzewać, nawet jak na dworze jest -20, a teraz mam wrażenie, że kocioł sprawdza temperaturę na dworze i jak zimno to dodaje coś od siebie ? Wydaje mi się, że akie rozwiązanie pomija również odzysk ciepła z rekuperacji.
Takie rozwiązanie , gdzie ustawiam sobie 22 stopnie na dole i np. 25 na górze pozwoli mi sprawdzić czy grzejniki na piętrze w ogóle są w stanie nagrzać się trochę ? bo jak wspomniałem odkąd mieszkam one były co najwyżej letnie, a ja bym chciał sprawdzić czy potrafią być gorące ?
Jak sprawdzić, który obieg OG1 czy OG2 jest obiegiem na podłogówkę, a który na grzejniki?
Wierzę w ludzi i nie lubię kogoś bezpodstawnie oskarżać, ale mam obawy, że mój orzeł instalator coś nagmerał, ale póki nie było dużych mrozów, to nie zwracałem na to uwagi. On niestety nie jest w stanie odpowiedzieć na moje pytania ?
Jak ustawić na kotle, żeby brał temperaturę z domu a nie z czujnika pogodowego?

Aktualne ustawienia na piecu:
Parter - podłogówka
Wym temp pomieszczenia - 23C
Temp pomieszczenia - 25C
Wym. zred.tem.pom - 3C
Nachylenie 0,3
Poziom 0K

Piętro - Grzejniki
Wym temp pomieszczenia - 15C
Temp pomieszczenia - 21C
Wym. zred.tem.pom - 18C
Nachylenie 0,9
Poziom 0K
Opublikowano

Najlepiej odłączyć czujnik temperatury zewn. i wtedy kocioł powinien pracować od temperatury wewn. z termostatu pokojowego, ustawić ręcznie temperaturę zasilania np. 45oC lub wyższa w zależności od instalacji grzejników, podłogówki itp. Wówczas komfort może będzie mniejszy (dłużej bedzie nagrzewac w mrozach) ale kocioł lepiej pracuje na niższej temp. a tak z pogodówką rano chce dogrzać szybko i pracuje na maxa. Oczywiście przy czujniku zewn. temperatury jest jeszcze kwestia krzywej grzewczej na sterowniku, ale to juz inna kwestia.

Opublikowano

Mam taki sam kocioł i instalacje, nawet krzywe grzewcze podobnie dobrane.

W kodowaniu 2 stopnia dla każdego obiegu grzewczego możesz włączyć opcje by Vitotrol uwzględniał temperaturę pomieszczenia jest to Kod B0- B0:3 

Kolejny kod do sprawdzenia to B5- logika pompy obiegowej, przy B5:5 Vitotrol wyłączy obieg grzewczy gdy temperatura będzie wyższa o 1 stopień o zadanej. Jest jeszcze kod który reguluje w jakim stopniu Vitotrol będzie uwzględniał temperaturę pomieszczenia ale teraz nie pamietam który- do sprawdzenia w książce serwisowej. 

Dla grzejników polecam B0:3 i B5:5

Dla podłogówki B0: może być na 3, 0 tez nie jest zła opcja, ale B5:0- brak logiki pompy.

Dla grzejników sprawdź krzywa 0,8, pomieszczenia gdzie przegrzewa ustaw głowice termostatyczne 

Mniej tez na uwadze ze masz pewnie aktywny tryb ochrony przed zamarzaniem- później ustalonej temperatury  zewnętrznej kocioł załączy pompę obiegowa nawet jeśli temperatura zredukowana jest ustawiona na 3 stopnie. Vitodens ma tez tryb ochrony przed wychłodzeniem budynku, pewnie masz tez aktywny bo domyślnie jest.

Możliwości jest od groma, ten kocioł z dużą dawką prawdopodobieństwa ma najbardziej rozbudowana automatykę pogodową na rynku. Wyłącznie tego typu regulacji przy tym kotle to słaby temat