Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Vaillant 146 / VIH 120 / multimatic 700

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Jak optymalnie ustawić piec?

Dom 140m2, tylko podłogówka, bez dodatkowych pomp i mieszaczy.

Obecnie, Krzywa 0.85, temp min 23C, max 37C.

Temp dzień 23C i noc 22C.

Opublikowano (edytowane)

Cześć,

Po weekendowych testach przy temp na zewnątrz 8stC, temp zadanej 21stC, krzywa ustawiona na 0.5, temp na zasilaniu ok 31stC.

Bart64, jakie masz parametry budynku? dobrze rozumiem że im mniejsza temp zasilania tym lepiej? i jest bardziej ekonomiczne rozwiązanie? Jak to możliwe że masz cieplej w budynku niż temp na wejsciu?

Edytowane przez Ryszard
Nie ma potrzeby cytowania ostatniego postu , cytat usunięto
Opublikowano

Przy podlogowce temp zasilania i tak musi byc nizsza niz na kaloryfery, wiec krzywa grzeewcza tez musi byc nizej dopasowana.
Jesli chodzi o temp zasilania i rzeczywista, to z tego co zrozumialem z instrukcji to wykres KG jest dla zadanej 20 st. Jesli wiec ustawiny zadana 21 to krzywa sie podniesie w gore, a dla zmany na 19 st, to sie opuszcza.
Wiec ta zadana to taki dodatkowy parametr korygujacy dla krzywej. Wszystko zalezy jaki kto ma budynek i jak traci cieplo. I u mnie zamaist 21 mam 23 rzeczywistej. Z tego co patrzylem ostatnio to teraz temp puszcana w obieg bylao okolo 28 st., To nie jest tak ze zadana temp = temp wody w kotle. Jakby tak bylo to przy najwiekszych mrozach byloby 40 stopni w domu, a przeciez tak nie ma.
Dodatkowo nie uzywam opcji termostat czy tez korekta...uzywam BRAK, wiec piec prawie caly czas chodzi.

Wysłane z mojego SM-A505FN przy użyciu Tapatalka

Opublikowano (edytowane)

Bart64, Jakie masz parametry budynku? ile ocieplenie na podłodze, stropie, elewacji? który sezon grzejesz?

Edytowane przez TIMON120777
niepotrzebny cytat poprzedniego posta
Opublikowano

Nawet nie wiem, ale jakos srednio-slabo. Projekt domu jest jakos z 2009 i jakos wtedy zaczelem budowac. Na scianach mam chyba tylko 12cm. Okna 3 szybowe, a ile w podlodze to nie wiem, tak samo nie orientuje sie ile w dachu, musialbym projektu poszukac..

Wysłane z mojego SM-A505FN przy użyciu Tapatalka