Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam

Czy ktoś z Państwa ubiegał się o kredyt w BOŚ na modernizacje kotłowni??

Bank Ochrony Środowiska udziela kredyty we współpracy z WFOŚiGW z dziedziny"ochrony atmosfery"(oprocentowanie już po dopłacie wynosi 2,82% w skali roku,max. czas kredytowania 5 lat,min.wkład własny 20%, 2%prowizji, otwarcie konta i prowadzenie rachunku w BOŚ 8zl/miesiąc).

Chciałem przy pomocy takiego kredytu sfinansować zakup i instalacje c.o. na ekogroszek. Informacje jakie przekazał mi pracownik BOŚ to:

1. Wykonać musi to firma zajmująca się takimi instalacjami

2. Firma ta musi wykonać kosztorys

3. Piec musi mieć certyfikat na spalanie biomasy(do końca nie zrozumiałem ale nie może mieć ze jest na ekogroszek, powiedziano mi ze ekogroszek jest zbyt ogólna nazwa)

4. Wymagana jest wizyta ekologa z WFOŚiGW, który twierdzi ze ta inwestycja jest wskazana

Moje pytanie jest czy ktoś z Państwa już starał się o taki kredyt, jakie niespodzianki czekają przy przejściu przez te wszystkie etapy. Za odpowiedzi dziękuje.

Pozdrawiam.

• 4 tygodnie później...
Opublikowano

Witam

Też kiedyś interesowałem się tym kredytem.

Niestety jest to tylko dla bardzo bogatych i bogatych ludzi.

Niestety trzebabyło mieć tzw. zdolność kredytowa............a ja miałem już kredyt na lodówkę i po zawodach- nie mam zdolności.

Moim skromnym zdaniem to wszystko pic na muchy.

Z tym ekogroszkiem to chyba podpucha. Piec musi mieć możliwosć spalania biomasy czyli z podajnikiem do peletu.Nic nikomu nie mówić ,że będzie sie spalało węgiel.

Znam też sytuację z dofinansowaniem zakupu kolektorów słonecznych.................Gratulować tylko Ochronie środowiska.

Musiałem kupić za gotówke i bez jakiegokolwiek wsparcia.....................żenujące są te programy naszej władzy dla ekologii /nie wiem jak w tej słynnej Dolinie Rospudy/ ale pewno już i tak budują ?? Pozdro

Opublikowano

Witam

Tez w tym roku zalatwialem taki kredyt niestety nie udalo sie i to w 2 bankach powiedzieli mi ze brak zdolnosci kredytowej to naprawde musi byc dla bardzo bogatych biorac pod uwage ze prowadze swoja firme i zyski sa niezle ale jak mozna sie klucic z paniaimi z banku nie ma zdolnosci i koniec. w 2 innych bankach wogole poweidzieli mi ze musze Remanent zrobic zeby mi obliczyli kredyt a w innym ze sa takie terminy ze 4 miesiace czekania. Jak poszedlem do banku po kredyt gotowkowy to i zdolnosc byla i wszystko trwalo by pare dni :angry: nie wiem czy sprawa nie powinien zajac sie pan Janusz W. z Radia wiadomo jakiego :angry: i chyba trzeba bedzie do niego zadzwonic bo tym ludzia w bankach poprostu nie oplaca sie robic tych kredytow bo nic na tym nie zarabiaja albo bardzo malo.

Opublikowano

Ja też się przymierzałem do takiego kredytu ale ostatecznie zrezygnowałem. Wygodniej wziąć zwykły gotówkowy.

Do kredytu ekologicznego trzeba przygotować pewien wsad typu: projekt, opinie np. kominiarską, itp. Wszystkie te dokumenty kosztują i koszty te należy ponieść przed rozpatrzeniem wniosku przez banku oczywiście biorąć na siebie ryzyko nieotrzymania kredytu w ogóle. :angry:

Do tego dochodzą jeszcze wizyty ekologów bankowych a wszystko może trwać wiele tygodni.

Wg mnie szkoda czasu i nerwów.