Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Dzień dobry.

Tylko się nie śmiejcie :)

Potrzebuje jakiejś instrukcji jak odpalić Kocioł SAS EFEKT 17KW - TECH ST-555

Piec był odpalany przez montera rok temu potem lato i teraz trzeba odpalić samemu. Nie mam żadnego doświadczenia z żadnymi piecami (typowy mieszczuch).

Znalazłem filmik:

I teraz tak jak dobrze rozumiem:

1- włączam piec do prądu - czekam aż się uruchomi

2 - otwieram pokrywę aby wyczyścić kielich i zasypuje odrobiną węgla

3 - oczywiście sprawdzam zawory na ścianie czy woda na piec puszczona.

i teraz:

4 - wchodzę w MENU - ROZPALANIE i potwierdzam TAK (że chcę rozpalić) i to wszystko ?

Jakieś nastawy wcześniej były z PID automatyczne - rozumiem ze po włączeniu będzie pamiętał poprzednie ustawienia pracy kotła. (piec był całe pół roku wpięty w gniazdko jedynie wyłączony przyciskiem 0/1 - ustawiony na 0)

5 - czy coś jeszcze w nastawach mam zrobić sprawdzić ?

6 - zakładam ze po włączeniu prądu i uruchomieniu się pieca i włączeniu rozpalanie to dmuchawa już sobie dmucha sama i podajnik podaje węgiel ? Czy tylko dmuchawa dmucha, podajnik stoi a jak tak to co potem mam kliknąć po rozpaleniu ? aby zaczął pracować sam już ?

• 1 miesiąc temu...
Opublikowano

Witam mam problem z piecem może ktoś będzie wiedział o co chodzi a mianowicie. Za każdym razem gdy piec probuje sie odpalic wlacza sie alarm ze nie może odpalic musze wtedy zrobic mu reset to znaczy ze wyłączyć z prądu i zalczyc zpowrotem wtedy bez problemu pobiea pelet  sie odpala. Czy mial ktoś tak może mi jakoś pomuc

Opublikowano

Jaki błąd wyskakuje ?