Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Ariston Class One 24 - wysokie koszty CWU

JacekDu

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

Posiadam od 1,5 roku piec Ariston Class One 24 i niepokoją mnie wysokie rachunki za CWU. O ile w sezonie grzewczym łączny koszt (ogrzewanie + CWU) wynosił średnio ok 450 zł/m-c (140 mkw powierzchni użytkowej + garaz i kotłownia - 45 mkw) to poza sezonem grzewczym rachunki za samą wodę to średnio 190 zł/miesiąc. Wydaje sie za duzo (4 osoby, średnie zużycie).

Probowałem różnych opcji - sterowanie czasowe (ustawione w aplikacji), stałe podgrzewanie itp - efekt jest nadal niezadowalający. Gdzie może być problem - jak ustawić tą wodę, żeby rachunki wyglądały rozsądnie?

pozdrawiam serdecznie!

Witam

Dziekuje za zainteresowanie tematem.

W okresie 17/11/2019 - 27/09/2020 zuzylem 1795 m3 gazu (srednia 5.7 m3).

To daje srednio 7.65 m3 dziennie w sezonie grzewczym (6.29 - 9.97 m3 dziennie w zeszlym sezonie, pomiary co 1-2 tygodnie) i srednio 3.23 m3 po sezonie. 

Taryfa W-3.6.

Od poczatku probowalem roznych rozwiazan - na poczatku piec caly czas w trybie Comfort, potem sterowanie czasowe itp. Z tego co porownywalem z sasiadem, tez ma dwufunkcyjny, to rachunki rzedu 100 zl. Czyli b. duza roznica. Wiem, ze duzo zalezy od ilosci osob, metrazu, ale te parametry mamy podobne.

Prawdopodobnie sąsiad ma taryfę w w3. 12t czyli podaje co miesiąc stan licznika i ma rozliczenie z miesiąca a ty masz 6 rachunków uśrednionych czy coś takiego.

Wysłane z mojego BLA-L09 przy użyciu Tapatalka

Zapytaj ile wychodzi zacyly rok PLN u mnie ok 5 tys kuchenka grzanie kompanie 5 osób

Wysłane z mojego BLA-L09 przy użyciu Tapatalka

Tak na szybko szukając instrukcji do tego aristona to wychodzi na to że masz aktywny tryb komfort patrz instrukcja strona 9

https://www.ariston.com/pl/media/files/1830_Clas_One.pdf

bo nienormalne to zużycie dobowe przy 4 osobach na cwu 3,5m3 na dobę

ale jeśli masz taryfę w3-6 (ja też taką mam) to odczyty masz co 2 miesiące (czyli zużycie rzeczywiste)  i wtedy kwota by się zgadzała.

21 godzin temu, tommy07 napisał:

Tak na szybko szukając instrukcji do tego aristona to wychodzi na to że masz aktywny tryb komfort patrz instrukcja strona 9

https://www.ariston.com/pl/media/files/1830_Clas_One.pdf

bo nienormalne to zużycie dobowe przy 4 osobach na cwu 3,5m3 na dobę

ale jeśli masz taryfę w3-6 (ja też taką mam) to odczyty masz co 2 miesiące (czyli zużycie rzeczywiste)  i wtedy kwota by się zgadzała.

Dziekuje za odpowiedz. 

Juz wczesniej testowalem rozne opcje - sterowanie czasowe, ale zdarzalo sie i tak, ze - nie wiedziec czemu - piec sie sam przelaczal  na Komfort lub nawet na brak grzania i potem zona szla sie kapac po poludniu i byla jatka:)

Wiec generalnie to sterowanie aplikacja w Aristonie jest do bani...(bede tam dzwonil jutro)

Czyli w przypadku tego pieca jest opcja komfort - rozumiem, grzanie caly czas i druga opcja - sterowanie czasowe, czyli utrzymywanie temperatury w zasobniku tylko w wybranych godzinach. Moj sasiad - wspomiany powyzej, nie ma ustawien czasowych a i tak zuzycie gazu na 4 osoby na CWU o jakies 30-40 % nizsze. 

Nie rozumiem tego, gdzie jeszcze szukac przyczyn? Moje dotychczasowe doswiadczenia wskazuja, ze CO w przypadku tego pieca wyglada ok. 

Pompa obiegowa tez ustawiona czasowo...

Edytowane przez Ryszard
Nie ma potrzeby cytowania ostatniego postu

21 godzin temu, tommy07 napisał:

Sprawdź jeszcze raz rachunek za gaz , jeśli masz taryfę w3-6 to masz odczyty co 2 miesiące.

Odczyty co dwa miesiace, ale dane ktore podalem powyzej - sa sprawdzane przeze mnie regularnie.

Wiec podane spalanie powyzej jest OK - pytanie, dlaczego takie wartosci...

Edytowane przez Ryszard
Nie ma potrzeby cytowania ostatniego postu