Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Dzień dobry, zwracam się z prośbą o radę w sprawie wyboru instalacji CO, CWU do nowego domu, którego budowa ma ruszyć na początku przyszłego roku.  Jest to energooszczędny dom parterowy o powierzchni użytkowej ok 130 m kwadratowych, ogrzewanie podłogowe. Generalnie chcę ogrzewać gazem ziemnym ale z gazowni dostałem termin przyłączenia na 2023 rok. Czyli przez rok albo dwa od zakończenia budowy nie będzie  przyłącza gazowego.

I teraz nie wiem co robić, żeby miało to sens i nie kosztowało fortuny. Ogólnie myślę o takich rozwiązaniach:

- jakiś tani kocioł elektryczny, który służyłby tylko do czasu budowy przyłącza gazowego. Jak będzie gaz to go zdemontuję i podłączę kocioł gazowy.

- butle z propanem do czasu dostępności gazu ziemnego. Jak będzie gaz to przezbrojenie kotła na gaz ziemny. Tylko to wydaje się uciążliwe. W przypadku butli 11/33 kg - częste wymiany, a zbiorniki na gaz o większych pojemnościach (np. 2700 l) są drogie. Dzierżawy zbiornika na taki krótki okres chyba nigdzie nie dostanę.

- rezygnacja z gazu i przejście na ogrzewalnie elektryczne (np. kable grzejne) - strach i niepewność co do kosztów.

Dziękuję za opinie.

Opublikowano

Proponuję kocioł elektryczny , może uda się w ciągu tych lat załatwić jakieś dotacje na panele fotowoltaiczne i może gazu nie trzeba będzie robić . 

Opublikowano

Dziękuję za rady. Myślę, że właśnie tak zrobię. Czy mogę jeszcze prosić o informację, jaki typ kotła? Oczywiście będę jeszcze uzgadniał to z instalatorem ale nie chciałbym, żeby ktoś mi wcisnął przesadnie drogi sprzęt, skoro mimo wszystko z założenia ma to być rozwiązanie tymczasowe. Czy w tym przypadku słusznym wyborem będzie kocioł jednofunkcyjny podłączony do podłogówki oraz do osobnego zbiornika CWU (który będę mógł w przeszłości bez komplikacji przełączyć do kotła gazowego)? Kocioł gazowy chciałem marki Buderus, a nie wiem jak to jest w przypadku elektrycznych, czy jakieś marki są szczególnie polecane?