mKochu Opublikowano 5 Lipca 2020 #1 Opublikowano 5 Lipca 2020 Witam. Problem moj następuje gdy na dworze jest dość silny wiatr. Temperatura zaczyna gwałtownie rosnąć poprzez lewe powietrze które ciągnie przez dmuchawę. Klapka owego przyrządu jest ciągle zamknięta a powietrze przez wlot do dmuchawy zaciąga. Dopiero jak na przykład zasłonię dmuchawę szczelnie temperatura zaczyna spadać z braku tlenu w kotle. Czy ktoś ma patent na to? Dodam, że nie mam regulacji ciągu w czopychu. Pozdrawiam Cytuj
Wello Opublikowano 6 Lipca 2020 #2 Opublikowano 6 Lipca 2020 No to zamontuj RCK i problem z głowy :) 1 Cytuj
Ryni Opublikowano 6 Lipca 2020 #3 Opublikowano 6 Lipca 2020 A jak masz ustawiony obciążnik przeciwwagi od klapki przy dmuchawie na samym końcu? Cytuj
mKochu Opublikowano 6 Lipca 2020 Autor #4 Opublikowano 6 Lipca 2020 @Wello, myślałem nad tym, ale to w ostateczności. Chce, żeby po rozpaleniu praktycznie nie zaglądać do pieca i nie martwić się zamykaniem i otwieraniem komina. @Ryni, oczywiście, ze takowa jest i ustawiłem ją żeby była maksymalnie dociążona. Dzis rozkręciłem dmuchawkę i zobaczyłem ze jest dość spora szczelina przez która na pewno jest ciągnięte lewe powietrze. Uszczelnić ? Cytuj
Wello Opublikowano 6 Lipca 2020 #5 Opublikowano 6 Lipca 2020 13 minut temu, mKochu napisał: myślałem nad tym, ale to w ostateczności. Chce, żeby po rozpaleniu praktycznie nie zaglądać do pieca i nie martwić się zamykaniem i otwieraniem komina. RCK powinno rozwiązać problem. Wiem to bo sam mam RCK. Ustawiasz RCK na odpowiednie podciśnienie i samo się reguluje. Cytuj
Ryni Opublikowano 6 Lipca 2020 #6 Opublikowano 6 Lipca 2020 Zgadzam się z @Wello RCK będzie lepszym rozwiązaniem, przerabianie dmuchawy to ryzyko, jak się zabrudzi, zakurzy może zacząć się zacinać. Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi