Skocz do zawarto艣ci

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

By艂a kot艂ownia 馃槈 a teraz jest Pompownia 馃槈

Uruchomione 2 tygodnie temu, pompa gruntowa Caliane 9T, wymiennik gruntowy poziomy 5 p臋tli po 75m na 100mkw (dwa poziomy). Kto艣 posiada podobn膮 u siebie, ch臋tnie wymieni臋 do艣wiadczenia. Obecnie na CWU grzanie jeden cykl na dobe, zbiornik 250l z temperatury 40 stopni do 50 grzeje w ok 40 minut przy czym pobiera ok 1, 7kwh.聽

IMG_20200501_150328.jpg

IMG_20200417_133753.jpg

Edytowane przez Ryszard
Dodano prefiks
  • Lubi臋 to 3
Go艣膰 berthold61
Opublikowano (edytowane)

Oj cwaniaczku , piwko. intryguje mnie ten pi臋trowy wymiennik sam to wymy艣li艂e艣 czy kto艣 tak ma ? te偶 mi r贸偶ne kosmate my艣li do g艂owy wchodz膮 a to nowo艣膰 kt贸ra by膰 mo偶e b臋dzie strza艂em w dych臋 je艣li oczywi艣cie przy ostrych mrozach dolne 藕r贸d艂o nie b臋dzie przymarza膰 .

Edytowane przez berthold61
Opublikowano (edytowane)
9 godzin temu, berthold61 napisa艂:

Oj cwaniaczku , piwko. intryguje mnie ten pi臋trowy wymiennik sam to wymy艣li艂e艣 czy kto艣 tak ma ? te偶 mi r贸偶ne kosmate my艣li do g艂owy wchodz膮 a to nowo艣膰 kt贸ra by膰 mo偶e b臋dzie strza艂em w dych臋 je艣li oczywi艣cie przy ostrych mrozach dolne 藕r贸d艂o nie b臋dzie przymarza膰 .

Nie nowo艣膰, akurat producent sofath na swojej stronie rekomenduje wymiennik poziomy z wskazaniem w艂a艣nie je艣li jest ma艂o miejsca na dwa poziomy. Dzi臋ki temu zajmuje on 50% miejsca ni偶 normalnie. Zmie艣ci艂em to w wykopie 2,5m x 38m i g艂臋bokie 1,8 m. Pierwsze p臋tle s膮 na g艂臋boko艣ci 1,8 pozosta艂e na ok 1,2m. U mnie strefa przemarzania jest do 1m.聽

Edytowane przez Ryszard
Nie ma potrzeby cytowania ostatniego postu
Go艣膰 berthold61
Opublikowano

No to膰 to super wiadomo艣膰 , a powiedz mi jeszcze jak膮 ty masz moc tej pompy widz臋 偶e grzejesz kalafiorami , ja ju偶 pod艂og贸wk臋 mam a to pomaga troch臋 .

Opublikowano

Ju偶 pisa艂em Caliane 9T=9kW ale ona ma tak i偶 z pocz膮tkiem sezony moc jest wy偶sza ponad 10kW pod koniec sezonu jak si臋 藕r贸d艂o wychodzi to 9,6kW. Tak mam kalafiory dlatego gruntowa a nie powietrzna, lepiej sobie radzi z grzejnikami. Niestety dom 40 letni i pod艂og贸wki raczej nie b臋dzie.

Go艣膰 berthold61
Opublikowano

Ech m贸j dom Hitler budowa艂 tzn za Hitlera i mam pod艂og贸wk臋 ale generalny remont po kupnie robi艂em i wysz艂o mi 偶e pod艂og贸wka taniej wyjdzie i chyba wysz艂a bo sam wszystko poza wylewk膮 robi艂em .

Opublikowano

No to szcz臋艣ciarz z Ciebie z t膮 pod艂og贸wk膮, ja troch臋 m艂odszy mam dom wybudowany tu偶 przed stanem wojennym. Kupi艂em go par臋 lat temu ale raczej rujnowa膰 wszystko by zrobi膰 pod艂ogowe ogrzewanie jako艣 mi si臋 nie widzi. Do kwietnia grza艂em ekogroszkiem ale ju偶 mia艂em do艣膰 wiecznego syfu, teraz czysto a czy b臋dzie taniej to si臋 oka偶e po pierwszym sezonie.聽

Go艣膰 berthold61
Opublikowano

Taniej raczej nie b臋dzie tak mi si臋 wydaje , na ekogroszku jednak i wy偶sze temp w domu zazwyczaj s膮 a ci co rachunkami niskim si臋 afiszuj膮 to po domu w pe艂nym ubraniu chodz膮 19 stopni no co艣 za co艣 i tego nie przeskoczymy .

Opublikowano

No to masz ma艂o informacji. Wystarczy zapozna膰 si臋 z opiniami u偶ytkownik贸w na forach o pompach ciep艂a. Wcale tak nie jest jak m贸wisz. Pozatym mia艂em robione OZC i wiem na co mog臋 liczy膰. Wyliczenia mam zrobione na temperatur臋 21 stopni, na Eko jak pali艂em zawsze mia艂em w domu pomi臋dzy 21 a 22. Na papierze mam i偶 zu偶ycie roczne pr膮du b臋dzie nie wi臋ksze jak 7500 kwh, czy tak b臋dzie to si臋 oka偶e.
Spalalem 4-5ton Eko czyli jakies 4-4,5 tys z艂. Co na kwh daje wg. mojego zu偶ycia ponad 8500kwh, i wszystko poni偶ej tej ilo艣ci b臋dzie na plus. Pozatym czysto艣膰, brak obs艂ugi, komfort jest nie oceniony. Przy kotle codziennie musia艂em co艣 robi膰, raz na tydzie艅 sprz膮ta膰, opa艂 艂adowa膰, popiul wynie艣膰. Te wszystkie prace te偶 powinno si臋 przeliczy膰 na kas臋 i wtedy koszt palenia wunglem jest du偶o wi臋kszy. Teraz mog臋 poda膰 jedynie i偶 grzanie CWU wychodzi mi taniej ni偶 wcze艣niej grza艂ka w boiler 偶e 140l (nie grza艂em kotlem, mia艂em do艣膰 syfu).

Wys艂ane z mojego EML-L29 przy u偶yciu Tapatalka

• 3 tygodnie p贸藕niej...
Opublikowano

Mam PV ale obecnie ma艂o by wspom贸c ogrzewanie bo tylko 4kwp. Do艂o偶臋 do obecnej instalacji 1,6kwp po zachodniej stronie, zawsze b臋dzie troch臋 wi臋cej kwh

Opublikowano
W dniu 15.05.2020 o 19:52, Janikp80 napisa艂:

Ju偶 pisa艂em Caliane 9T=9kW ale ona ma tak i偶 z pocz膮tkiem sezony moc jest wy偶sza ponad 10kW pod koniec sezonu jak si臋 藕r贸d艂o wychodzi to 9,6kW.

W dniu 16.05.2020 o 08:28, Janikp80 napisa艂:

No to masz ma艂o informacji. Wystarczy zapozna膰 si臋 z opiniami u偶ytkownik贸w na forach o pompach ciep艂a. Wcale tak nie jest jak m贸wisz. Pozatym mia艂em robione OZC i wiem na co mog臋 liczy膰.

Witam Koleg臋.

Pozazdro艣ci膰 takiego obiektywizmu, widz臋 偶e kolega podany na lobbing, prywatnie wstrzyma艂bym si臋 z wszelkimi achami i ochami do pierwszej prawdziwej zimy a nie do "jesienio-wiosny" jakie teraz mamy..... 4 czy 5 ton grochu spalane w takie ciep艂e zimy przy 21stopniach w domciu, dobrze nie wr贸偶y przy takiej pompie.... no chyba 偶e jeszcze jakie艣 inne 藕r贸de艂ko ciepe艂ka...

Dopinguj臋 wszystkim kolegom, kt贸rzy czyni膮 cokolwiek w kierunku czystszego powietrza, PV, kolektory, pompy ciep艂a..... dotyczy to r贸wnie偶 pal膮cych w臋glem, kt贸rzy modernizuj膮 kot艂y, palniki, sterowniki w celu mniejszego zu偶ycia opa艂u, czystszego spalania, etc... ale nie zapominajmy, 偶e jeszcze mog膮 zdarzy膰 si臋 zimy, kt贸re zweryfikuj膮 wyliczenia, a niekt贸rzy nawet pomijaj膮 efekt wych艂odzenia gruntu po kilkumiesi臋cznym zamra偶aniu..... i efekt mo偶e by膰 taki 偶e po mocniejszej d艂u偶szej zimie, nadejdzie zimna wiosna, to powietrzna pompka b臋dzie hula膰, natomiast gruntowa(pozioma) kilka miesi臋cy b臋dzie czeka膰 na zagrzanie.... ale co tam... na pewno si臋 myl臋...

Pozdrawiam Ciebie i koleg贸w z forum. YARO.

Opublikowano

Czego mam si臋 obawia膰? Technologia bezpo艣rednie parowanie i kolektor poziomy sprawdzony ju偶 od kilkudziesi臋ciu lat. Spokojnie dolne 藕r贸d艂o jest dobrane (rozmiar, warunki) by nawet przy - 10oC na wyj艣ciu z parownika zapewni艂o ciep艂o wystarczaj膮ce do ogrzania domku. Nic nie jest na pal臋 wszystko wg. OZC i wylicze艅. Poza tym jest dodatkowa grza艂ka i w razie w pomo偶e oraz mam te偶 kominek rekreacyjny kt贸ry te偶 dogrzewa ca艂a g贸r臋. Wi臋c nie obawiam sie, musia艂aby si臋 wydarzy膰 jak膮艣 katastrofa - zima Zanim zdecydowa艂em si臋 na te rozwi膮zanie zasiagnolem opinii u偶ytkownik贸w, nie instalator贸w i nikomu si臋 nie zdarzy艂o takie wych艂odzenie dolnego 藕r贸d艂a by mie膰 problem, poprostu na etapie projektowania tak si臋 wykonuje kolektor by to nie wyst膮pi艂o. 呕adnemu lobbingowi si臋 nie podda艂em, po prostu mia艂em dosy膰 tego ca艂ego syfu i ba艂aganu z wiecznie problematyczna kot艂ownia, z kiepskim opa艂em, drogim opa艂em, cotygodniowym czyszczenie kot艂a. Szczerze powiem i偶 nawet jak b臋d臋 p艂aci艂 wi臋cej za ogrzewanie to i tak b臋d臋 zadowolony bo b臋d臋 wolny od tego ca艂ego syfu jakim jest wungiel. Przeliczamy, por贸wnujemy palenie kotlem do innych metod ogrzewania licz膮c tylko koszty opalu, energii a nie bierzemy pod uwag臋 innych czynnik贸w. Chocia偶by wspomniana obs艂uga kotlowni, natomiast przy PC tego nie ma. Wg mnie to ma bardzo du偶e znaczenie. Dla mnie wiod膮ce znaczenie, czas kt贸ry po艣wi臋ca艂em na prac臋 zwi膮zane z kot艂ownia mog臋 teraz przeznaczy膰 na bardziej przyjemne i po偶yteczne zaj臋cia. Nie zapomnimy jeszcze o jednym aspekcie pomijanym przy por贸wnywaniu technologii, wp艂yw po艣redni/bezpo艣redni palenia paliwami kopalnymi na nasze zdrowie. Nie m贸wi sie o tym ale wdychanie sadzy, py艂u w臋glowego czy te偶 kontakt przez sk贸r臋 z tymi czynnikami w kotlowni podczas prac konserwacyjnych czy przy za艂adunki np Eko do zasobnika itp raczej do zdrowych i bezpiecznych nie nale偶y. W mniejszym lub wi臋kszym stopniu ma wp艂yw na nasze zdrowie.聽

No i ostatni temat, zimy jakie mamy ostatnio. Od momentu jak si臋 przeprowadzi艂em w 2016 roku na wie艣 do domu pami臋tam dos艂ownie mo偶e w sumie tydzie艅 kiedy temperatura 艣redniodobowa by艂a poni偶ej - 15oC. A takie poni偶ej - 25oC to by艂y mo偶e 2 dni.Mamy聽 raczej tendencje ocieplania si臋 klimatu a nie na odwr贸t, cho膰 nie m贸wi臋 nigdy. Powiem tak, co si臋 martwi膰 nad wyrost. Jak b臋dzie 藕le to zawsze znajdzie si臋 jakie艣 rozwi膮zanie 聽problemu 聽czy zrobi艂em dobrze, oka偶e si臋 po pierwszym sezonie, oby

Opublikowano
21 godzin temu, Janikp80 napisa艂:

Nic nie jest na pal臋 wszystko wg. OZC i wylicze艅.......

21 godzin temu, Janikp80 napisa艂:

Powiem tak, co si臋 martwi膰 nad wyrost. Jak b臋dzie 藕le to zawsze znajdzie si臋 jakie艣 rozwi膮zanie

I tak nale偶y podchodzi膰 do 偶ycia...

Pozdrawiam. YARO.

• Lubi臋 to 1
  • 1 rok p贸藕niej...
Opublikowano

Witam. Troch臋 p贸藕no ale lepiej p贸藕no ni偶 wcale. Jestem u偶ytkownikiem takiej samej pompy jak kolega Janikp80. ch臋tnie wymieni臋 si臋 do艣wiadczeniami z jej u偶ytkowania posiadam j膮 od pa藕dziernika 2019.zapraszm do k膮taktu

Opublikowano

Jak po艂膮czy艂e艣 obie instalacje pompa jest na obiegu zamkni臋tym a piec r贸wnie偶 ?

Opublikowano

Witam, ja mam troch臋 kr贸cej od kwietnia 2020. U mnie obieg zosta艂 zamkni臋ty, wcze艣niej byl na starej instalcji oczywi艣cie otwarty.

Do艂膮cz do dyskusji

Mo偶esz doda膰 zawarto艣膰 ju偶 teraz a zarejestrowa膰 si臋 p贸藕niej. Je艣li posiadasz ju偶 konto, zaloguj si臋 aby doda膰 zawarto艣膰 za jego pomoc膮.
Uwaga: Tw贸j wpis zanim b臋dzie widoczny, b臋dzie wymaga艂 zatwierdzenia moderatora.

Go艣膰
Dodaj odpowied藕 do tematu...

×   Wklejono zawarto艣膰 z formatowaniem.   Usu艅 formatowanie

Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odno艣nik zosta艂 automatycznie osadzony.   Przywr贸膰 wy艣wietlanie jako odno艣nik

×   Przywr贸cono poprzedni膮 zawarto艣膰.   Wyczy艣膰 edytor

×   Nie mo偶esz bezpo艣rednio wklei膰 grafiki. Dodaj lub za艂膮cz grafiki z adresu URL.

艁adowanie
  • Ostatnio przegl膮daj膮cy   0 u偶ytkownik贸w

• Brak zarejestrowanych u偶ytkownik贸w przegl膮daj膮cych t臋 stron臋.
  • Dodaj now膮 pozycj臋...

Powiadomienie o plikach cookie

U偶ywaj膮c tej strony zgadzasz si臋 na Polityka prywatno艣ci.