Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum o ogrzewaniu

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

Kocioł ekogroszek, kominek pw, podłogówka

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam,

zaczynam planować instalacje w nowym domu. Dom w standardzie NF40  100% podłogówka ok 200m2. 

W kotłowni będzie kocioł na ekogroszek (brak gazu na wiosce) mam 2 letni kocioł Zębiec 19kw więc chcę go wykorzystać. W przyszłości planuję pompę ciepła na razie brak funduszy.

Do tego zestawu kominek z płaszczem wodnym w salonie. Czy połączenie jak na przykładzie z buforem ciepła to dobry pomysł ? Chcę uzyskać jakieś porady zanim zacznę rozmowę z instalatorami.   

combo-smart-co-kominek-UO-kocioł-UO12.png

Edytowane przez wirzba123

Opublikowano

Kocioł i kominek winny być zabezpieczone zaworami termostatycznymi na powrotach plus pompy. Oba źródła ciepła winny wtłaczać wodę do bufora przez te same króćce. Dolną wężownice zachowaj sobie np do podłączenia solarów. Naczynie przeponowe zbędne przy obiegach grzewczych. Obieg grzejnikowy tak jak i podłogówka musi mieć zawór 3D. No chyba, że chcesz na grzejnikach mieć nawet 80 stopni bez względu na porę roku.

Opublikowano
  • Autor

Przerobiłem trochę schemat ideowy. Kocioł i kominek podpięte pod jedno wejście wężownicy. Dodany zawór 3D do ochrony powrotów jak się domyślam? Jedna wężownica ma zostać, bo planuję za parę lat pompę ciepła zamiast ekogroszku.

Grzejników nie będzie są dwa obiegi podłogówki piętro i parter, zasilane grupą pompową z mieszaczem. Jak sterować podłogówką dodać siłownik zaworu 3D i sterowanie pogodowe ?

W ogóle czy taki układ z buforem ciepła jest ok ? Czy może lepiej połączyć to przez sprzęgło hydrauliczne ?

Kominkiem będę dogrzewał się wiosna, lato. Więc bufor zmagazynuje naddatki ciepła. W zimie głównie ekogroszek i co 2-3 dni kominek. 

Opublikowano

Popraw to - nie jest potrzebny zaw 3-D przed wężownicą komina/kotła

Zasilanie CO z bufora musi być z samej góry, z połowy nic nie da.

Opublikowano
  • Autor

Ok poprawione. Przy buforze nie musi być ochrony powrotu kotła i kominka ? 

Opublikowano

Musi być dlatego napisałem w poście nr 2 że oba źródła ciepła muszą mieć termostatyczne zawory mieszające z pompami na powrocie.

Źródeł ciepła nie podłączasz do bufora przez wężownice tylko bezpośrednio do przestrzeni wodnej. Maksymalnie od góry zasilanie i minimalnie od dołu powrót.

Opublikowano
  • Autor

Zapomniałem o twoich uwagach. 

Chyba teraz będzie ok. Oczywiście nie ma zaworów zwrotnych itp. chodzi o schemat działania. 

Opublikowano

W układzie z ostatniego postu naczynia przelewowe muszą mieć pojemności ok 50- 100l każde ( zależnie od wielkości bufora i muszą być umieszczone ok 2-3m nad górną krawędzią bufora, chyba że kocioł jest wyżej.- takie wykonanie to duża kasa i spory kłopot,

Wężownice mogą się okazać lepszym i dużo tańszym rozwiązaniem.

Ale jest tyle rozwiązań ilu doradców.