panczakiewicz Opublikowano 12 Kwietnia 2020 #1 Opublikowano 12 Kwietnia 2020 Dzień dobry. Mam problem z wymianą drzwi żaru w piecu jak w temacie. Nie potrafię ich wyciągnąć, pękły w połowie. Górny trzpień drzwi był kiedyś spawany. Zna może ktoś jakiś sposób na wyjęcie tych drzwi? Pozdrawiam.
Gość witek1234 Opublikowano 12 Kwietnia 2020 #2 Opublikowano 12 Kwietnia 2020 Któryś z tych trzpieni powinien być krótszy. Na logikę dolny . Po podważeniu do góry , powinno się udać wyjąć. Jeśli ktoś przedłużył któryś z bolców i napawał bo osłona wypadała to mogiła. Nie ma wystarczającego luzu i nie da się tego elementu wyjąć. Masz dwa wyjścia: pierwsze to odciąć szlifierka kątowa któryś z bolcow. Drugie to wywiercic po otworze z prawej i lewej strony pęknięcia i skręcić dodając element łączący i wzmacniający, np grubą blachę albo płaskownik z przodu i tyłu. Takie prowizoryczne druciarstwo.
panczakiewicz Opublikowano 12 Kwietnia 2020 Autor #3 Opublikowano 12 Kwietnia 2020 4 godziny temu, witek1234 napisał: Któryś z tych trzpieni powinien być krótszy. Na logikę dolny . Po podważeniu do góry , powinno się udać wyjąć. Jeśli ktoś przedłużył któryś z bolców i napawał bo osłona wypadała to mogiła. Nie ma wystarczającego luzu i nie da się tego elementu wyjąć. Masz dwa wyjścia: pierwsze to odciąć szlifierka kątowa któryś z bolcow. Drugie to wywiercic po otworze z prawej i lewej strony pęknięcia i skręcić dodając element łączący i wzmacniający, np grubą blachę albo płaskownik z przodu i tyłu. Takie prowizoryczne druciarstwo. Dzięki wielkie za podpowiedź.podważałem drzwi przy dolnym trzpieniu (w różnych pozycjach drzwi: otwarte, zamknięte,do wewnątrz etc.), Brakuje jakieś 2 mm aby wyskoczyło. Górny trzpień był lata temu spawany i chyba przez ten naspaw brakuje tych 2 mm. Drzwi zamierzam wyjąć, od jakiegoś czasu mam nowe w zapasie. Było o szlifierce, a czy bardzo nierozsądnym byłoby usiłować uderzyć młotkiem i majzlem w ten trzpień aby go złamać przy tym spawie?Pytam, ponieważ szlifierki nie chce mi się angażować.pozdrawiam. Wysłane z mojego Redmi 4X przy użyciu Tapatalka
Gość witek1234 Opublikowano 12 Kwietnia 2020 #4 Opublikowano 12 Kwietnia 2020 Jeżeli ta pozioma płytka w której jest dolne gniazdo jest żeliwna to ja bym miał obawy czy wytrzyma i również nie pęknie. Tak samo u góry. Myślę że jest tam takie ucho na bolec więc też ryzyko istnieje.Te bolce wyglądają na dość solidne więc młotek i przecinak to spore ryzyko. Jeżeli któreś gniazdo w które wchodzi bolec jest żeliwne -odradzam. Jeśli to metal, można uderzyć przy którymś bolcu i płytka powinna pęknąć bez ryzyka uszkodzenia innych elementów.
Witek-z-Ulicy Opublikowano 12 Kwietnia 2020 #5 Opublikowano 12 Kwietnia 2020 1 godzinę temu, panczakiewicz napisał: ,, Drzwi zamierzam wyjąć, od jakiegoś czasu mam nowe w zapasie. Było o szlifierce, ,, Są jeszcze narzędzia ręczne, można użyć z zachowaniem środków bezpieczeństwa samego brzeszczotu, by odciąć (nadciąć) trzpień drzwiczek. 1 godzinę temu, panczakiewicz napisał: ,, czy bardzo nierozsądnym byłoby usiłować uderzyć młotkiem i majzlem w ten trzpień aby go złamać przy tym spawie? ,, Młotkiem, to można czasami stuknąć się (i to bardzo delikatnie) w głowę, by myśli przetoczyć na inne tory.
panczakiewicz Opublikowano 12 Kwietnia 2020 Autor #6 Opublikowano 12 Kwietnia 2020 2 godziny temu, Witek-z-Ulicy napisał: Młotkiem, to można czasami stuknąć się (i to bardzo delikatnie) w głowę, by myśli przetoczyć na inne tory. Ktoś bliski też mi tak radził. Cieszę się, że inne źródła potwierdzają.pozdrawiam Wysłane z mojego Redmi 4X przy użyciu Tapatalka
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.