michal1235 Opublikowano 5 Kwietnia 2020 #1 Opublikowano 5 Kwietnia 2020 Witam Mam bojler zamontowany w sposób, który uniemożliwia montaż drzwi do garażu. Nie byłoby tak gdyby przysunąć go do ściany. Mam w związku z tym pytanie: Ile cm od ściany udaje Wam się Panowie instalatorzy z reguły montować taki bojler od ściany? U mnie to jest równo 17 cm pomiędzy ścianą a obudową zasobnika.
sambor Opublikowano 5 Kwietnia 2020 #2 Opublikowano 5 Kwietnia 2020 To zależy od tego jak ustawisz bojler i jak wyprowadzisz rury. jak obrócisz o 90st to będzie przy ścianie, ale montaż bojera przy samych drzwiach?
michal1235 Opublikowano 5 Kwietnia 2020 Autor #3 Opublikowano 5 Kwietnia 2020 A o ile można by go przysunąć Twoim zdaniem gdyby zachować podłączenia umiejscowione z tyłu i przenieść pompę obiegu CWU. Czy dałoby się uzyskać mniej niż 10 cm od ściany? Co do bojlera przy drzwiach to jest dom wg takiego projektu: tylko u mnie bojler jest pod samym kotłem, obok być nie może bo jest rozdzielacz ogrzewania.
sambor Opublikowano 5 Kwietnia 2020 #4 Opublikowano 5 Kwietnia 2020 Tu decydują kształtki - pomierz je i będziesz widział , ja to bym spróbował odwrócić te śrubunki, ale ciężko będzie z kluczem podejść. Jak chcesz koniecznie do ściany to będzie ciężko, pomyśl o obróceniu baniaka
michal1235 Opublikowano 6 Kwietnia 2020 Autor #5 Opublikowano 6 Kwietnia 2020 Chyba będę obracał, tylko pytanie w którą stronę? a) 90 stopni zgodnie z ruchem zegara wtedy podłączenia będę miał przy ścianie między domem a garażem b) 90 stopni niezgodnie z ruchem zegara wtedy podłączenia będą na widoku. Wersja b) byłaby chyba ciut łatwiejsza tyle, że pytanie "czy wypada" żeby króćce zasilania były "na widoku"?
sambor Opublikowano 6 Kwietnia 2020 #6 Opublikowano 6 Kwietnia 2020 1 minutę temu, michal1235 napisał: "czy wypada" żeby króćce zasilania były "na widoku"? Jak się o nie nie będziesz potykał to co szkodzi? Bardziej niewidoczne będą jak dasz kolanka 45st
michal1235 Opublikowano 6 Kwietnia 2020 Autor #7 Opublikowano 6 Kwietnia 2020 Szukałem w internecie ładnych kotłowni i zazwyczaj bojler miał przyłącza ukryte.
sambor Opublikowano 6 Kwietnia 2020 #8 Opublikowano 6 Kwietnia 2020 Kotłownia ma być po pierwsze bezpieczna, po drugie funkcjonalna. A ładna to ma być żona lub córka!
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.