weglower Opublikowano 18 Marca 2020 #1 Opublikowano 18 Marca 2020 Witam, mam nadzieję że w odpowiednim miejscu umieszczam swoje pytanie. Potrzebuję porady odnośnie tego na co przerzucić się z tradycyjnego pieca tak zwanego "kopciucha". Pod koniec 2019 roku założyłem panele fotowoltaiczne o mocy 5KW, instalacja z lekkim zapasem patrząc na roczne zużycie prądu. Dom ok 250 m2, budownictwo '96 rok - ściany: 45cm, konstrukcja: pustak żużlobetonowy, izolacja: styropian 6cm, przeważnie przez zimę spalam ok 3,5 tony no ale policzmy że 4t. węgla. W domu na parterze grzejniki aluminiowe, 1 piętro płytowe plus tylko w dwóch pomieszczeniach podłogówka. Co było by dla mnie najbardziej opłacalne, zważając czy może jednak nie, na to że mam panele i żeby kierować się ku wykorzystywaniu tego prądu. Rozważałem wiele opcji i wielu fachowców ale żaden nie potrafił doradzić konkretnie. Wiadomo że chciałbym żeby było tanio i dobrze choć brałem pod uwagę różne opcje polecane przez różnych majstrów: - Kocioł indukcyjny firmy pererko 10 KW (chyba najdroższa opcja), - pompa ciepła powietrze 10KW + grzałka 6/9 KW z termostatem - grzałka 9 KW + bufor (choć nie wiem czy sama grzałka "wyrobi") więc może do tego awaryjnie do tzwn. dogrzania: - piec gazowy (lub sam piec gazowy -jest zrobione przyłącze) - piec elektryczny (chociaż o tej opcji wiem najmniej) Przekopałem wiele w internecie ale nadal nie wiem na co się zdecydować i co było by najlepszym rozwiązaniem, może ktoś z Państwa miałby jakieś propozycje, żeby nie wyrzucić pieniędzy w błoto i żeby nie płacić majątku za ogrzewanie domu i wody w sezonie zimowym. Z góry dziękuje za poświęcony czas i odpowiedź. pozdrawiam
sambor Opublikowano 19 Marca 2020 #2 Opublikowano 19 Marca 2020 Wg mnie to sam gaz, tylko trzeba zweryfikować ( przeliczyć)grzejniki, gdyż powinny one pracować na wodzie do 55C. Jakiekolwiek będzie to ogrzewanie to przy takim ociepleniu wyjdzie mało ekonomicznie a 10kW mocy grzewczej może być mało.
Gość robin60 Opublikowano 19 Marca 2020 #3 Opublikowano 19 Marca 2020 Jak masz nadmiar energii to ja poszedł bym w pompę ciepła 11 kw powinna być wystarczająca. Koszt samej to już około 22 tyś. + montaż.
Mancio Opublikowano 30 Marca 2020 #4 Opublikowano 30 Marca 2020 Jak dolożysz paneli z 4 kWp to wtedy pompa ciepła. Jak nie to gaz. Masz słabe ocieplenie.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.